Zrušení místa a těhotenství

• (neregistrovaný)

18. 8. 2017 11:09

Dobrý den.
    Prosím toto fórum o radu. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou. K poslednímu září se mé místo ruší . Zjistila jsem , že jsem zřejmě těhotná (je to čerstvé), protože jsem již prodělala několik potratů, půjdu na neschopenku. Prosím můžete mi poradit co mám dělat, co bude pro mně nejvýhodnější? Zatím mi nedali nic podepsat a já nevím jak se zachovat.
    Moc děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 8. 2017 11:32

Kara

Re: zrušení místa a těhotenství
      Zatím nemůžete dělat nic. Na tahu je zaměstnavatel. Vy půjdete na neschopenku, pak na MD, pak budete čerpat ŘD po MD, pak půjdete na RD, takže i když Vaše pracovní místo bude zrušeno, Vy stejně stále budete zaměstnancem. Kromě toho výpověď pro nadbytečnost Vám stejně teď v těhotenství dát nemůže.

• 18. 8. 2017 11:36

aleena (neregistrovaný)

Moc děkuji za vysvětlení.
      Ještě prosím, pokud bych ještě na neschopenku nešla a zaměstnavatel by mi dal výpověď, jaké bych pak mněla možnosti?

• 18. 8. 2017 11:37

mirka..p (neregistrovaný)

Přečtěte si znovu poslední větu v odpovědi p.Kary.

• 18. 8. 2017 11:50

aleena (neregistrovaný)

Mockrát děkuji, jsem natvrdlá proto se radši ještě jednou ptám, zaměstnavatel ruší pouze jednu svou pobočku,na které pracuji a ve smlouvě mám uvedeno místo vykonávaní práce pouze tam. pokud tedy nepůjdu na neschopenku a setrvám v pracovním poměru nemůžu dostat výpověd? Děkuji moc

• 18. 8. 2017 12:21

Kara

Tak ale to mění situaci. Je rozdíl mezi rušením části zaměstnavatele (tzn. pobočky)- výpověď dle § 52a a rušením pouze Vašeho pracovního místa, tj. Vaše nadbytečnost - výpověď dle § 52c. Pokud jste těhotná, tak výpověď dle § 52c (tedy nadbytečnost) Vám dát nemůže. Ale ono se podle Vás jedná o rušení části zaměstnavatele (ruší celou pobočku) a výpověď podle § 52a Vám dát může, i když jste těhotná a i když budete na neschopence.
      Když nebudete nemocná, tak musí řešit to, že už ta pobočka bude zrušená a pravděpodobně Vám výpověď dá, nebo se s Vámi bude chtít na ukončení dohodnout (můžete si dohodnout vyšší odstupné), nic jiného mu nezbude, pokud nebudete chtít přistoupit na jiné místo výkonu práce. Pokud budete nemocná, třeba Vám výpověď nedá a stále Vás povede ve stavu.
      Nezapomeňte na to, že ochrannou lhůtu máte 180 dní od skončení pracovního poměru (pokud tedy ke dni skončení poměru budete u tohoto zaměstnavatele zaměstnaná aspoň 180 dní). Když totiž stihnete nástup na peněžitou pomoc v mateřství do 180ti ka. dnů od skončení prac. poměru, budete mít na ni nárok na základě výdělku z tohoto již ukončeného zaměstnání.

• 19. 8. 2017 21:32

katka2 (neregistrovaný)

A neměl to zam-tel náhodou už dávno řešit? Takhle se těžko odhaduje, co má za lubem (pokud něco).

• 21. 8. 2017 8:20

Michaela S. (neregistrovaný)

>>Tak ale to mění situaci. Je rozdíl mezi rušením části
      >>zaměstnavatele (tzn. pobočky)- výpověď dle § 52a a
      >>rušením pouze Vašeho pracovního místa, tj. Vaše
      >>nadbytečnost - výpověď dle § 52c. Pokud jste těhotná,
      >>tak
      >>výpověď dle § 52c (tedy nadbytečnost) Vám dát nemůže.
      >>Ale
      >>ono se podle Vás jedná o rušení části zaměstnavatele
      >>(ruší celou pobočku) a výpověď podle § 52a Vám dát
      >>může,
      >>i když jste těhotná a i když budete na neschopence.
      >>Když nebudete nemocná, tak musí řešit to, že už ta
      >>pobočka bude zrušená a pravděpodobně Vám výpověď dá,
      >>nebo
      >>se s Vámi bude chtít na ukončení dohodnout (můžete si
      >>dohodnout vyšší odstupné), nic jiného mu nezbude,
      >>pokud nebudete chtít přistoupit na jiné místo výkonu
      >>práce. Pokud budete nemocná, třeba Vám výpověď nedá a
      >>stále
      >>Vás povede ve stavu.

>A neměl to zam-tel náhodou už dávno řešit? Takhle se
      >těžko odhaduje, co má za lubem (pokud něco).

Je na zaměstnavateli, kdy věc pořeší; jen bude muset platit zaměstnanci za případnou celou výpovědní dobu i když ta přesáhne poslední září.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).