Re: DPH §90 - prosííím, je tu dnes někdo
Hrošíku děkuji za odpověď. Ale ono to bylo už dříve uplatněné jako náklad, jinak ten §10 by byl dobrý nápad. V depozitu znamená, že už nemělo poznávací značku a nejezdilo se s ním. J.F.
Ale v dotazu je napsáno, že nesloužilo k podnikání! Jestliže jsem ho koupila z nákladů firmy, tak k podnikání sloužilo.
Vyřadím z majetku firmy s datem kdy nemělo poznávací značku a pak daním § 10. Odpočet DPH nebyl.
To jsem napsala blbě, Hrošíku, omlouvám se, už neumím ani zformulovat dotaz :-((( Myslela jsem tím , že nejezdilo, neplatila se silniční daň.
§13/4/a - to je bohužel pravda, vyjde to nastejno, jestli prodat nebo vyřadit - vždy DPH. Kromě té možnosti zvláštního režimu, na kterou se ptám - mohu použít nebo ne?
A ještě se kajícně přiznávám, že se jedná o s.r.o., to jsem také nenapsala :-((( J.F.
S odpovědí si nejsem úplně jistá, spíš ji berte jako názor. Ale myslím, že §90 je pro obchodníky s použitým zbožím a je nutné prodej podle něho hlásit na FÚ, takže podle něj to asi nepůjde. Kdyby to auto měl v majetku, tak tam to DPH musí bohužel odvést, kdyby ho měl jako zboží, tak spíš vyšťourat nějaký jiný §. Dřív to bylo jinak, platil §14, odst. 15, ale teď to celé překopali, je tam §62 odst.2, ale nevím, jestli by to na to šlo nějak naroubovat. Snad ještě poradí někdo jiný. Možná ještě upřesněte, jak to bylo s tím depositem a účelem koupě.
Elén moc vám děkuji za odpověď, doufala jsem tajně, že se sem podíváte, je to vaše parketa :-) Opravdu to asi nejde ať už by auto bylo v majetku nebo jako zboží (z majetku jde pokud vím do zboží převést). Takže autobazar může, prodejce s jedním případem ne - mě na těch zákonech zaráží tyhle případy, kdy se změnou kvantity přichází změna kvality :-) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 10. 2005 15:34
Vidím tady bdm a pár lidí, snad se někdo slitujete: nákladní auto nakoupené plátcem od neplátce, k podnikání nesloužilo, bylo v depozitu. Při prodeji je nutné fakturovat s DPH, to jsem brala jako samozřejmost. Ale potom mě napadlo, proč by vlastně nešel použít §90 zvláštní režim a odvést DPH jen z marže? Protože je to ojedinělý případ a podnikatel se takovým nákupem a prodejem jinak nezabývá? Nebo mi něco uniká a ptám se hloupě? J.F.