Re: vývoz do Švýcarska
Máte to dobře.
Do ř. 430 uvedete částku z VFA přepočtenou na Kč (41704,46).
Do daňového přiznání uvedete nejdříve ke dni , kdy vznikla povinnost přiznat osvobození od DPH (uskutečněním zd. plnění). Plátce může uvést vývoz zboží do DP pouze, pokud může vývoz zboží prokázat (máte potvrzené JSD). Jelikož jde o osvobozené zd. plnění, nebudete nikde uvádět žádnou DPH. Kurz celnice se použije pouze v případě dovozu.
Nechci Vám kazit náladu, ale já jsem původně také uváděla do DP částku přepočtenou kurzem z faktury, ale potom jsem narazila na článek, kde bylo zdůrazněno, že u vývozu musí být taktéž přepočet do DP kurzem celním.
Ověřovalala jsem to na FU s tím, že ze zákona to přímo nevyplývá jako je to např. u dovozu, ale bylo mi sděleno,že to tak opravdu musí být:
1) protože daň.dokladem dle §30 je JSD
2) do daň.přiznání můžete zahrnout pouze, pokud může vývoz dokázat - t.j. až se Vám vrátí zpět JSD potvrzené celním orgánem
Už jsem tady psala, že podle mne to ze zákona přímo nevyplývá, ale bylo mě to vytknuto ze strany FU vysvětleno, že:
Daňovým dokladem při vývozu zboží je podle § 30 odst. 4 ZDPH rozhodnutí o propuštění zboží do režimu vývozu. Proto jedině statistická hodnota vývozu je tou správnou částkou pro potřeby DPH. Vydaná faktura v tomto případě je pouze dokladem pro účetnictví a musíte vést dvojí evidenci. Jednu pro naplnění záznamní povinnosti pro účely DPH a druhou do knihy faktur pro potřeby účetnictví. Rozdíl mezi zaúčtovanou fakturou a statistickou hodnotou vzniká použitím rozdílného kurzu pro přepočet cizí měny na českou. Tomuto problému se můžete vyhnout, pokud si stanovíte ve vnitřním předpise, že pro fakturované vývozy budete používat pevný kurz používaný celní správou.
Také se mi to nelíbí, protože u dovozu je kurz přímo daný zákonem, kdežto u vývozu???
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 10. 2005 6:39
Dobré ráno,
prosím pro jistotu o kontrolu. Mám vývoz do Švýcarska, faktura z 8.9.05 na 1393,40EUR (přepočet den.kurzem 41704,46Kč), přeprava a celnice - zajistil dopravce. Na JCD není uvedeno zádné DPH nebo clo. Na daň.přiznání k DPH mám na ř. 430 částku 41704,-Kč (v tabulce DPH u dotyčné faktury mám 41704,46 v kolonce bez daně). Mám to správně, nebo si mám daň sama dopočítat a mít na ř. 430 tu dopočítanou daň? A mám správně ten kurz? Myslela jsem, že ano. Ale teď si nejsem jistá, jestli tam neměl být ten kurz celnice.
Předem děkuji za odpověď.