Nemovitost-kupní smlouva,problém?SPĚCHÁ.

• (neregistrovaný)

30. 10. 2005 7:33

Dobrý den,

obracím se na kohokoliv, kdo má zkušenosti s prodejem-koupí nemovitosti. Prosím o posouzení tohoto odstavce z kupní smlouvy:
    "Pokud by někdo vůči kupujícím uplatňoval jakoukoliv pohledávku či jiné právo, vzniklé před převodem vlastnického práva podle této smlouvy a spojené s vlastnictvím předmětných nemovitostí, zavazuje se prodávající, že pohledávku zaplatí či jiné právo uspokojí ze svého a dále, že kupujícím nahradí případně vzniklou škodu".
    Já v tom nevidím nic jiného než co je napsané, tj. to co se stalo, vzniklo před prodejem. Ovšem klient, který tuto smlouvu podepsal, je v podstatě "na prášky" z představy, že se upsal do konce života (a snad i na dobu po smrti), že pokud si kupující cokoliv na svém pozemku vymyslí za problém, bude mu to muset zaplatit. Mám pocit, že ho děsí především termín "jiné právo".
    Smlouva je přes realitku a zdá se mi velice korektní. Omlouvám se za to "spěchá", ale klient se mi zdá již víc jak "na prášky". Díky moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2005 10:45

bdm (neregistrovaný)

Re: Nemovitost-kupní smlouva,problém?SPĚ
      *** Nevím, jestli ještě nějakou jinou konkrétní situaci to má řešit ale mě napadá toto:
      Tenhle odstavec má zřejmě chránit kupujicího před tím, aby se nějaký věřitel prodávajícího nemohl hojit na převedené nemovitosti (zpětně). Smlouvy o převodu nemovitostí (ale jakékoli převody majetku) se mohou zpětně stát neúčinné vůči věřiteli. Snad ještě někoho něco napadne.....***

• 30. 10. 2005 17:37

Jaša (neregistrovaný)

Re: Nemovitost-kupní smlouva,problém?SPĚ
      Já v tom také nic špatného nevidím. Chápu to tak, že prodávající si ručí za své případné dluhy, které vznikly před prodejem, a to i když už nemovitost nebude jeho. Klient nemusí být na prášky. Jde o dluhy, které vznikly před prodejem a ne po prodeji. Dluhy neznamená, že majitel něco vymyslí na svém pozemku (jak píšete) ale že bývalý majitel něco neuhradil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).