Re: Cestovní příkazy a platby kartou
Děkuji za Vaši reakci nevím jak takový odkaz zadat, chtěla jsem tam uvést že jsem již jednou dotaz vznášela ale nevešlo se mi to tam. Jinak moc zodpovězen nebyl spíše jste mě popletla hlavu. Z toho důvodu asi není ani vhodné na něho navazovat.
Já s u vašeho doporučení mám zásadní problém, když cestovní příkaz včetně příloh zavedu do ostatních závazků a pak zúčtuji přes pokladu jako zaplacení závazku přes 333/211 je proveditelné až do doby než vám někdo donese CP s přeplatkem. Nehledě na to, že ostatní závazek se přenáší rovnou do salda, takže bych pak měla problém i při tvorbě různých výkazů například do banky. A myslím, že závazky a pohledávky mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem v saldu nemají co dělat.
>
>>OT. Nebylo by fér uvést odkaz na předchozí
>>konzultaci?
>>Aby se odpovídající nevyčerpávali něčím, co již bylo
>>zodpovězeno.
>Děkuji za Vaši reakci nevím jak takový odkaz zadat,
>chtěla jsem tam uvést že jsem již jednou dotaz vznášela
>ale nevešlo se mi to tam. Jinak moc zodpovězen nebyl
>spíše jste mě popletla hlavu. Z toho důvodu asi není
>ani vhodné na něho navazovat.
>Já s u vašeho doporučení mám zásadní problém, když
>cestovní příkaz včetně příloh zavedu do ostatních závazků
>a pak zúčtuji přes pokladu jako zaplacení závazku přes
>333/211 je proveditelné až do doby než vám někdo
>donese CP s přeplatkem. Nehledě na to, že ostatní závazek
>se přenáší rovnou do salda, takže bych pak měla problém
>i při tvorbě různých výkazů například do banky. A
>myslím, že závazky a pohledávky mezi zaměstnancem a
>zaměstnavatelem v saldu nemají co dělat.
Já také účtuji přes ID a přes 333. a potom platbu z banky (my platíme převodem na účet) oproti 333.
Pokud to nestihnu na konci měsíce, tak to mám normálně v saldu, jako závazek za zaměstnanci a nevidím v tom žádný problém. Protože to tak ve skutečnosti je.
Nechápu tuto větu: "pak zúčtuji přes pokladu jako zaplacení závazku přes >333/211 je proveditelné až do doby než vám někdo
>donese CP s přeplatkem."
Přece, když mám zpracovaný CP, tak potom až účtuji přes ID a vznikne mi závazek vůči zaměstnanci, tak pak už ho jen zaplatím, protože přece ten vyúčtovaný cestovní příkaz mám v ruce.
Přece veškeré doklady, které chce pracovník zaplatit se přikládají k tomu vyúčtování PC.
>>>
>Já také účtuji přes ID a přes 333. a potom platbu z
>banky (my platíme převodem na účet) oproti 333.
>
>Pokud to nestihnu na konci měsíce, tak to mám normálně
>v saldu, jako závazek za zaměstnanci a nevidím v tom
>žádný problém. Protože to tak ve skutečnosti je.
Mě tedy ID do salda nepadají, vždyť to je interní věc.
>
>Nechápu tuto větu: "pak zúčtuji přes pokladu jako
>zaplacení závazku přes >333/211 je proveditelné až do doby
>než vám někdo
>>donese CP s přeplatkem."
Děkuji za Vaši reakci. S ID problém nemám mám problém s ostatním závazkem, protože ten mě pak jako pohledávka nepůjde proplatit, když zaměstnanec například vybere z bankomatu více než jsou pak jeho skutečné výdaje na CP, tak vrací hotovost do pokladny a to pak přes ostatní závazky jak psala paní, že dělá já tedy v programu neudělám, protože přes ostatní závazek nejsem schopna proplatit pohledávku, nijak se mi to nespáruje abych na ostatní závazek peníze přijala a nikoliv vyplatila a pak mě to nepůjde vyhodit ze salda. Nevím zda je mé vyjadřování správné, zda se to dá pochopit.
>
>Přece, když mám zpracovaný CP, tak potom až účtuji
>přes ID a vznikne mi závazek vůči zaměstnanci, tak pak už
>ho jen zaplatím, protože přece ten vyúčtovaný cestovní
>příkaz mám v ruce.
>
>Přece veškeré doklady, které chce pracovník zaplatit
>se přikládají k tomu vyúčtování PC.
>
>
Účtuji takto:
platby firemní kartou z banky dávám na 335/221.
Vyúčtování CP:
1. Stravné 512b/333
2. Jízdné 512b/333
3. nákup PHM 501/333
4. Pokud byl výběr z firemního útu kartou tak dám 333/335
No a vznikne závazek vůči zaměstnanci, který mu pak vyplatíte. A je jedno jestli bankou nebo hotově. Já tedy nerozlišuji nad 10 tis. Vše jedu přes ID.
>
>
>Účtuji takto:
>platby firemní kartou z banky dávám na 335/221.
>Vyúčtování CP:
>1. Stravné 512b/333
>2. Jízdné 512b/333
>3. nákup PHM 501/333
>4. Pokud byl výběr z firemního útu kartou tak dám
>333/335
>
>No a vznikne závazek vůči zaměstnanci, který mu pak
>vyplatíte. A je jedno jestli bankou nebo hotově. Já tedy
>nerozlišuji nad 10 tis. Vše jedu přes ID.
>Předem děkuji za Vaši reakci. A jak to pak děláte v kontrolním hlášení, kde potřebujete přímo DUZP toho jediného dokladu a evidenční číslo toho jediného dokladu?? Mě to jde zadat pouze jen v hlavičce nikoliv u každého řádku.
>
Děkuji za reakci, to si nedokážu dobře technicky představit jak bych měla udělat. Je to spousty výdajových a příjmových dokladů. Vůbec mě nenapadá jak to udělat. To by v tom byl takový zmatek, že si myslím, že by se nadělalo více škody než užitku, ale budu ráda za Váš typ pokud Vás napadá jak to udělat?
Tam nejde o časovou náročnost nebo cokoliv jiného já vůbec nevím jak to udělat technicky v programu. To bych jedině musela udělat interním dokladem hromadné storno všech výdajových a příjmových pokladních dokladů, které se týkají CP, pak všechny CP znovu zaúčtovat interním dokladem jako kdyby nikdy nebyly zaúčtované a pak vytvořit nové výdajové případně příjmové pokladní doklady.
Chtěla bych aby to bylo vše správně ale bojím se toho abych v tom právě neudělala ještě větší nepořádek.
Děkuji moc za podporu. Jen můžu se ještě prosím zeptat, teď mě leží v hlavě jak s daty, aby se mě to zbytečně nerozházelo. Storno neudělám tedy hromadné ale po měsících, datum vytvoření den kdy budu provádět ale datum účtování datum posledního v měsíci, musím ho tedy vlastně udělat v pokladně a né přes ID protože to by mě pak nesouhlasila pokladní kniha a to samé s ID budu dělat po měsíci a datum zaúčtování bude posledního v měsíci, aby mě zůstalo zhruba ve stejném měsíci. Myslíte, že můžu udělat všechny CP za měsíc jedním ID?? Normálně dělat nebudu ale při tak hromadné opravě by to asi bylo lepší a přehlednější měla bych pak vlastně 8 Interních dokladů s CP na každý měsíc jeden, a následné vyplacení bych pak udělala taky měsíčně ale to už samozřejmě musím rozdělit na zaměstnance, ale nevím jaká data zadat na výdajové pokladní doklady, může být asi datum kdy opravu provádím že, skutečný datum výdeje bude vidět na původním dokladu, pro mě bude v tu chvíli důležité aby mě pak seděla pokladní kniha a účet 333 byl vynulovaný. Uvažuji prosím správně???
Moc děkuji za Vaši trpělivost se mnou.
No v zásadě uvažujete správně, jen bych si ve vašem případě nechala někde založené i ty původní pokladní doklady, protože u tak hromadného stornování byste měla mít nějaké vysvětlení, proč to tak je.
Nevím, o kolika služebkách se bavíme, ale měsíční zaúčtování jedním ID lze udělat, i když to není úplně dokonalé.
U opravených pokladních dokladů bych zadala datum, kdy byly skutečně vyplaceny, byť by mi to rozhodilo číselnou řadu.
Jsem zaměstnanec, povinnost auditu nemáme. Je tu více takových věcí k dořešení, postupně se je snažím řešit, ale je to vše na dlouho, nejsou tu ani žádné směrnice takže se je snažím tvořit, bojuji i s tím aby se CP vůbec psaly apod. Je to mé první zaměstnání po škole, takže s tím dost bojuji sama, ve škole Vás vše nenaučí a ještě nemít žádné vzory spíš zmatek je fuška. Moc Vám všem děkuji za podporu
>
>No v zásadě uvažujete správně, jen bych si ve vašem
>případě nechala někde založené i ty původní pokladní
>doklady, protože u tak hromadného stornování byste měla
>mít nějaké vysvětlení, proč to tak je.
>Nevím, o kolika služebkách se bavíme, ale měsíční
>zaúčtování jedním ID lze udělat, i když to není úplně
>dokonalé.
Ano to já si je normálně nechám v řadě, a vytvořím nový výdajový pokladní doklad kde s mínusem zaúčtuji co řádek to doklad. Takto 8 výdajových storno dokladů na každý měsíc (odhadem v průměru se jedná o . Jen teď ještě přemýšlím jak s DPH, už to mám zavedené tím původním dokladem, takže já budu pouze upravovat účtování takže budu odúčtovávat a znovu účtovat s nulovou DPH ale odúčtuji např. -10 Kč 5../211
-2,1Kč 343/211
Ale již nebudu hýbat s indexi DPH takže v evidenci DPH budu mít zaveden ten původní doklad, u kterého nechám i přiloženy veškeré podklady.
Já vlastně jen upravuji účtování né DPH. Je to tak. Takže budu mít zaúčtované CP Interním dokladem ale nebudu mít u toho ID žádné doklady, pouze odkaz na ty původní doklady tedy Pokladní doklady, u kterých bude vše uloženo.
Jedná se zhruba asi o 20 CP měsíčně některé měsíce i více a u CP je někde až 10 dokladů někde žádný.
>U opravených pokladních dokladů bych zadala datum, kdy
>byly skutečně vyplaceny, byť by mi to rozhodilo
>číselnou řadu.
Ale to mě jde pouze v hlavičce takže bych v tom případě musela pro každý CP vystavit solo vydajový doklad na vyplacení což by se jednalo odhadem více jak 160 výdajových dokladů, neboť jsem doteď měla na každý CP solo vydajový doklad.
Ještě jednou moc děkuji za Vaši laskavost.
Dobrý den, to se tedy bojíte zcela oprávněně.
Vyjadřuji se k napsanému: "... a pak vytvořit nové výdajové případně příjmové pokladní doklady." ???
V pokladně nemůžete vytvořit žádné nové imaginární výdajové ani příjmové pokladní doklady, když jste nyní v 9/2017 žádné peníze z pokladny nevydala ani nepřijala.
Zpětně nemůžete zasahovat do již uzavřené a zaúčtované pokladny
v období 1-8/2017. Pokud k tomu máte oprávnění, OPRAVIT lze nesprávný postup účtování CP pouze ÚČETNĚ přes ID (samozřejmě
s odpovědností na Vaší straně).
Pozn. Peněžní vyrovnání u CP = nedoplatek/přeplatek vzniklý při vyúčtování zálohy, byl z pokladny vyplacen/vrácen, proto je nepřípustné jej zpětně v pokladně stornovat a "nahrazovat" novým dokladem. Při opravě musíte mít na zřeteli i to, že některé z dokladů týkajících se CP již z pokladny vstoupily v minulých obdobích do Evidence DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 8. 2017 10:23
Můžu se prosím zeptat nyní účtujeme cestovní příkazy takto.
cestovní příkaz stravné - výdajový doklad č. 1 512/211
příloha CP - pohonné hmoty - výdajový doklad č. 2 501/211
a tak dále co paragon to jeden výdajový doklad
a když je něco zaplaceno firemní kartou nebo je vybrána záloha kartou tak se udělá příjmový pokladní doklad a sečtou se všechny platby kartou a výběry a zaúčtuje se 211/335
Tím vlastně vznikne v pokladně rozdíl a buď vyplatím nebo přijmu do pokladny peníze a zaměstnanci mě podepíší CP do kolonky příjemce.
CP pak přikládám k výdajovému dokladu, kde zaúčtovávám stravné případně cestovné.
Přes 333 vůbec neúčtujeme, vše se vyplácí rovnou z pokladny přes mzdy nic nejde. Problém, který řeším, když se to nepodaří v jeden den vyúčtovat a vyplatit tak mě to leží na stole vyúčtované a do systému zavedu až po vyplacení z pokladny.
Proto uvažuji účtovat přes interní doklad a přes 333 a poté příjem či výdej do pokladny vyúčtovat 333/211 nebo 211/333 v případě přeplatku, když bude doklad nad 10 000Kč eviduji už jako fakturu přijatou a potom přes agendu v pokladně placení závazků a nebo v případě zaplacení kartou zadám přes Interní doklady platby.
A co když bude CP od zaměstnance, který firemní kartu mít nebude a bude mít jen zálohu v hotovosti, pak účtovat také přes ID nebo přes pokladnu??
Už v tom mám pěkný guláš. Budu ráda za všechny Vaše rady a postřehy jak to děláte u Vás. Předem se moc omlouvám zda to zní zmateně, ale opravdu se v tom už slušně motám.
MOOC všem děkuji za reakce.