Re: Příplatek za práci ve svátek
Karo, děkuji, konečně mi snad docvaklo. Motala jsem dva pojmy. Jste dobrá učitelka :) Takže dle ZP "řádně" i když pracuje ve svátek, přesčas 25% + příplatek za PvSv 100% + mzda, příp. so-ne zvýhodnění. Konečně jsem snad už doma. Děkuji ! Spletlo mne, že zase druhá firma, kterou mám, má též KS a ta platí právě těch 100% za přesčas ve Sv. Takže každá to má jinak. Čert aby se v tom vyznal. Děkuji vám !
Re: Příplatek za práci ve svátek
Když je svátek v zaměstnancův pracovní den a on odpracuje tolik hodin, kolik by normálně činila jeho směna, tak se nejedná o přesčas, takže přesčasový příplatek nenáleží. Pouze náhradní volno v jeho jiný pracovní den, placené průměrem, nebo místo volna příplatek za práci ve svátek 100%. Přesčasem je až čas, odpracovaný nad směnu. Za ten pak kromě 100% příplatku za práci ve svátek náleží i 25% příplatek za přesčas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 9. 2017 11:02
Dobrý den, mohu s vámi zkonzultovat prosím? Čtu kolektivní smlouvu a zarazilo mě znění:
Za přesčasovou práci ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a příplatek ve výši 25 % průměrného výdělku.
Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, pokud mu mzda ušla v důsledku svátku. Náhrada mzdy v této výši přísluší zaměstnanci také za den, v němž mu bylo poskytnuto za práci ve svátek náhradní volno.
první věta - pokud se ztel se zcem dohodne, pak za práci ve svátek přísluší příplatek nejméně ve výši průměrného výdělku a ne 25% ??
co není zakázáno, je povoleno, ale ztel nemůže jít pod hranici ZP nebo ano ?
je to chybná formulace v KS nebo to špatně chápu :-(
moc děkuji za radu