Re: účtování benefitů
Děkuji za reakci, ale vůbec mě toto nepomůže, já jsem také názoru, že by se mělo vydávat dopředu, ale četla jsem i názory opačného směru, každopádně s tím já nic neudělám jsem pouze účetní zaměstnanec, u nás se dělá takto. Prosím již žádné reakce ohledně vydávání stravenek. Moc děkuji
Promiňte, ale nedá mi to.
Poskytování stravenek předem je vázáno na zákon o dani z příjmů a na to, že má jít o příspěvek NA stravné, tzn. vyplacen dopředu, aby mohl být uplatněn jako výdaj vynaložený na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Měla byste upozornit nadřízeného na případnou hrozící škodu, aby vám pak nakonec nebyla dána k náhradě (§ 251 ZP).
Nedokážu pochopit jak se někteří lidé v tomto vyžívají, prosím prostě nereagujte když nemůžete poradit. Proč plýtváte mým i Vaším časem na něco takového. Proč lidé dokážou být tak zlí to nepochopím.
Myslím, že by každý pochopil, že s tím nesouhlasím a že jsem na to prostě malý pán.
Myslím, že je snad lepší to udělat podle svého uvážení, než tu poslouchat tohle a stejně Vám nakonec nikdo neporadí to co jste potřebovali.
Koncem bych ještě ráda řekla, že si opravdu moc Vážím lidí, kteří tu opravdu radí je to něco úctyhodného v dnešním uspěchaném světě. A prosím ty, kteří si tu jenom chtějí něco dokazovat nebo co já vím, aby raději lidem co se ptají akorát neubírali poslední zbytky energie které v nich jsou.
Pokud toto je adresováno mě, tak já si nic dokazovat nemusím. O svém času si rozhoduji sama, nejsem zaměstnanec a nikomu nic neubírám. Svoji energii řešte s odborníkem.
Souhlasím s Michaelou S, že je Vaší zákonnou povinností upozornit zaměstnavatele na hrozící škodu, takže řeči o tom, že jste malý pán, jsou kecy. Já bych Vás za nesplnění této preventivní povinnosti propustila, je to povinnost jako každá jiná. Nic víc, nic míň.
>Můžu poprosit o kontrolu účtování.
>
>1) účtování příspěvku na životní pojištění
>
>smlouva sepsána např. 8/2017 a počátek pojištění
>9/2017, platba na září provedena v září.
>
>Mzdovka vede příspěvky přes výplatnice a příspěvek na
>září má již v srpnové výplatní pásce neboť se provádí
>platba s výplatou za 8/2017
>
>Ale tím, že je to příspěvek na 9/2017 nemohu účtovat v
>Interním dokladu se mzdami, které účtuji k 31.8.2017
>ale musím účtovat jako solo interní doklad k 1.9.2017
>527/325 a pak ve výplatním termínu 325/221.
>Moc prosím jaký měsíc musím mít v nákladech v srpnu nebo v září????
>Mám to tak prosím správně. Je vůbec vhodné používat
>účet 325 neměl by se používat účet 333???
>
>2)A mohu se ještě zeptat na účtování stravenek.
>
>My vydáváme zpětně, vím že je tu spoustu názorů, že by
>to se nemělo i názory že to nevadí. Každopádně já s
>tím nic neudělám vedení to tak vyžaduje, a vlastně pádný
>argument neexistuje.
>
>Můžu se proto poradit o účtování? Teď dělám při mzdách
>například k 31.8.2017 zaúčtování 527/213 a 528/213
>(zaměstnavatel platí celou částku)
>
>a pak vydám stravenky ve výplatním termínu až v září.
>Proto si myslím, zda bych neměla raději účtovat se
>mzdami k 31.8. 527/333 a 528/333 a pak v září ínterním
>dokladem 333/213.
>
>Všem moc děkuji za jejich reakce a rady.
My hradíme příspěvek na ŽP v průběhu aktuálního měsíce a ve mzdách předepisujeme také tak. Takže např. úhrada na aktuální měsíc 1. 9., ve mzdě za září, tedy ke konci září se na 325 vyrovná. VÚD nepoužívám, účtuje se automaticky přes mzdy a úhrada z banky.
Stravenky nemáme, takže neporadím.
Děkuji za Vaši reakci, my to právě máme, že také platíme v září na září ale neprochází nám to jako vám ve mzdách za září nýbrž za srpen a to pořád nemůžu pochopit proč to tak je. A mzdová účetní podle toho posuzuje i limit pro zaměstnance. A pořád tápu do jakého roku nákladově to tedy patří. Když je to pojistné placené v lednu na leden a prochází prosincovými výplatami.
Moc děkuji za reakci, takže limit se počítá řekněme zjednodušeně podle výpisu, takže si vezmu výpis za leden až prosinec a podle toho kolik mě odešlo plateb, tak limit buď splňuje nebo ne. Tudíž pojistné placené v září na září by mělo být vyúčtované ve mzdě za září a nemusela bych pak ani řešit do jakého roku to nákladově dávat, protože by se prostě vyúčtovalo ve mzdách.
Také se může stát, že zaměstnavatel zapomene během roku platby posílat a pak všechno pošle až následující rok - to je pak mazec ve mzdách.
Náklad v účetnictví firmy bych zaevidovala do správného období podle toho, jak to má zaměstnavatel ošetřeno v příslušné směrnici či ve smlouvě. Někteří mají, že budou zaměstnanci poskytovat příspěvek měsíčně, někteří že ročně atd. Nemusí se tedy zaúčtování předpisu závazku a nákladu vázat přímo na platby příspěvku.
Děkuji moc za Váš čas, my poskytuje příspěvek měsíčně jak jsem psala například v září pošleme na září takže to patří do nákladů v září ale mělo by tedy procházet mzdami za září aby mohla tedy podle toho sledovat limit, protože já bych se srpnovými výplatami poslala pojistné na září pak jí se zářijovými výplatami dala vědět kolik jsem poslala a ona by tu částku vyúčtovala a pak by se při účtování interním dokladem proúčtovala na 527/335 příjde mě nevhodnější.
Můžu jen ještě poprosit já to přes závazky nemůžu vést to mě program neumožňuje, tak budu vést přes ID a účtujete se tedy??? předpis příspěvku 335/325 (závazek vůči penzijní společnosti a zároveň pohledávka za zaměstnance) a pak zúčtuji ve mzdách k 30.9.2017 527/335. Uvažuji správně? Ještě jednou moc děkuji za trpělivost se mnou i rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2017 12:48
Můžu poprosit o kontrolu účtování.
1) účtování příspěvku na životní pojištění
smlouva sepsána např. 8/2017 a počátek pojištění 9/2017, platba na září provedena v září.
Mzdovka vede příspěvky přes výplatnice a příspěvek na září má již v srpnové výplatní pásce neboť se provádí platba s výplatou za 8/2017
Ale tím, že je to příspěvek na 9/2017 nemohu účtovat v Interním dokladu se mzdami, které účtuji k 31.8.2017 ale musím účtovat jako solo interní doklad k 1.9.2017 527/325 a pak ve výplatním termínu 325/221.
Mám to tak prosím správně. Je vůbec vhodné používat účet 325 neměl by se používat účet 333???
2)A mohu se ještě zeptat na účtování stravenek.
My vydáváme zpětně, vím že je tu spoustu názorů, že by to se nemělo i názory že to nevadí. Každopádně já s tím nic neudělám vedení to tak vyžaduje, a vlastně pádný argument neexistuje.
Můžu se proto poradit o účtování? Teď dělám při mzdách například k 31.8.2017 zaúčtování 527/213 a 528/213 (zaměstnavatel platí celou částku)
a pak vydám stravenky ve výplatním termínu až v září. Proto si myslím, zda bych neměla raději účtovat se mzdami k 31.8. 527/333 a 528/333 a pak v září ínterním dokladem 333/213.
Všem moc děkuji za jejich reakce a rady.