Re: OSVČ příjem peněz - danění
Podle § 10/3/c/3 by se dal dar osvobodit, splňujete podmínku spolužití min. 1 rok ve společné domácnosti?
Nemyslí se tím stejné trvalé bydliště, ale jedna společně hospodařící domácnost.
My jsme spolu teprve od dubna, ale protože by více méně neměl kde bydlet, tak začal po měsíci bydlet se mnou. A i ta úhrada nákladů je složitá, prakticky kupujeme jen potraviny a věci běžné denní spotřeby, většinou hotově, doklady neschovávám, stejně vyblednou.. Něco málo platí on kartou, ale zbytek já hotově, protože většinou chodím nakupovat já...
Paní Mirko, moc Vám děkuji za ochotu a trpělivost. Takže pro nás asi bude momentálně lepší, když mu budu hradit jeho náklady, např. plánovanou opravu auta a nejlépe ze svého účtu, aby byl doklad o "společné domácnosti" a on za ušetřené peníze může splatit půjčku, to nikdo napadnout nemůže, je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2017 9:12
Dobrý den, nevím, jestli mi tady někdo poradí, ale zkusím to. Mám přítele OSVČ, který má několik půjček, které pravidelně splácí. Já bych mu ale chtěla dát nějaké peníze, asi 80.000 Kč, aby mohl něco splatit předčasně. Lze to ale splatit jen z jeho účtu, takže pokud bych mu je dala hotově a on je vložil na účet, nebude někdo zkoumat, kde je vzal? Je nutné něco sepsat, aby s tím pak neměl problémy? Já je po něm zpět chtít nebudu, ale když mu je daruju, je tam daň 15% (co jsem tedy našla), ale kdyby to bylo bráno jako půjčka, tak se to do přiznání neuvádí? Můžete mi prosím někdo poradit? Moc děkuji za rady.