Re: Pokladní doklad nad 10 tis.
>Dobrý den,
>
>prosím o radu, spíše o kontrolu, vystavila jsem
>pokladní doklad za zboží (PC komponenty) se ZD nad 10 tis.,
>ale druhá strana se ozvala, že požaduje fakturu,
>přitom tam máme všechny náležitosti daňového dokladu
>(identifikaci a DIČ obou stran, ev. č., rozsah a předmět
>plnění, den vystavení, DUZP, jednotkovou cenu, ZD, sazbu
>daně i výši daně, jedná se o klasické tuzemské
>plnění). Mám to správně?
pokud máte všechny náležitosti dle §29 ZDPH je to správně, doklad se nemusí jmenovat faktura
>A ještě bych se ráda zeptala, nakoupili jsme PC a
>zvlášť dokoupili prodloužení záruky o dva roky (faktura od
>dodavatele s 0 % DPH), je správně, když to prodám jako
>jednu položku a odvedu DPH z celkové částky?
ano - jen poznámka: obvykle to prodloužení záruky moc nefunguje....
>
>Děkuji za rady a přeji hezký den.
Myslím to tak, že když chcete v době prodloužené záruky zboží reklamovat, prodávající hledá kličky, jak reklamaci neuznat.
Ale třeba je to jen moje osobní špatná zkušenost.
:-)
Hm, tak jsem to paní vysvětlila, že i pokladní doklad je daňový dokladem dle ZDPH, pokud má všechny náležitosti, což náš má, nicméně ona mi pořád tvrdí, že pokladní doklad = zjednodušený doklad a to ona nebude akceptovat ...
Proto ještě poprosím o radu, pokud ji to budu opravovat, s tím že doklad je odeslaný na EET, použiji ho jen jako doklad úhrady k faktuře, tedy ho změním, ale nezmění se číslo dokladu, datum ani částka celkem, tak nemusím na EET nic opravovat že?
Moc díky.
Zde nevím, myslela jsem si, že jako osvobozené může pojištění fakturovat jen pojišťovna, nepředpokládám, že byste měli licenci na pojišťovací činnost, a když vy to prodáváte dál, tak už by to mělo kopírovat hlavní plnění a prodávat s 21%...... ale jistá si nejsem.
>>>>>>>Myslím to tak, že když chcete v době prodloužené
>>>>>>>>>>záruky zboží reklamovat, prodávající hledá kličky,
>>>>>>>>>>jak
>>>>>>>>>>reklamaci neuznat.
>>>>>>>>>>Ale třeba je to jen moje osobní špatná zkušenost.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Aha, to my takto neděláme, to spíš velké eshopy ;-)
>>>>>>>>>hezký den!
>>>>>>>>
>>>>>>>>Píšete, že jste dokoupili záruku, ne že ji
>>>>>>>>poskytujete...
>>>>>>>
>>>>>>>Nakoupili a prodali, tim padem ji musime poskytnout
>>>>>>>svym klientum.
>>>>>>
>>>>>>Aha, už tmu rozumím, tak to jsem ráda že se najdou i
>>>>>>poctiví prodejci, hezký den M.
>>>>>:-)
>>>>>Hm, tak jsem to paní vysvětlila, že i pokladní doklad
>>>>>je daňový dokladem dle ZDPH, pokud má všechny
>>>>>náležitosti, což náš má, nicméně ona mi pořád tvrdí,
>>>>>že
>>>>>pokladní doklad = zjednodušený doklad a to ona nebude
>>>>>akceptovat ...
>>>>>Proto ještě poprosím o radu, pokud ji to budu
>>>>>opravovat, s tím že doklad je odeslaný na EET,
>>>>>použiji
>>>>>ho jen
>>>>>jako doklad úhrady k faktuře, tedy ho změním, ale
>>>>>nezmění se číslo dokladu, datum ani částka celkem,
>>>>>tak
>>>>>nemusím na EET nic opravovat že?
>>>>>
>>>>>Moc díky.
>>>Pani Mirko, omlouvam se, ze zase otravuji, ale pan
>>>majitel mi hlasil, ze jsme primy poskytovatel toho
>>>pojisteni, ze mame smlouvu s dodavatelem a tudiz mame
>>>fakturovat bez DPH. Kdo tedy muze fakturovat bez DPH?
>>
>>Zde nevím, myslela jsem si, že jako osvobozené může
>>pojištění fakturovat jen pojišťovna, nepředpokládám,
>>že
>>byste měli licenci na pojišťovací činnost, a když vy
>>to prodáváte dál, tak už by to mělo kopírovat hlavní
>>plnění a prodávat s 21%...... ale jistá si nejsem.
>
>To jsem si taky myslela, asi budu muset jeste
>pozjistovat jinde, dekuji za vas cas.
A nejsou určena výše uvedená pojištění pouze pro spotřebitele?
Ne pro další prodej? Nevím, ptám se.
Právě uplatňuji plnění z prodloužené záruky u trouby, v prvním kroku to fungovalo perfektně (termostat vyměněn), nyní následuje druhý krok - reklamace vyměněného termostatu a to je zatím v běhu, čili uvidím...
Koukla jsem do papírů při koupi a je tam (v roce 2015) napsáno "mimo režim DPH", čili se to nepřidaňovalo. Doklad vystavil prodejce, uplatňuje se u pojišť. společnosti.
Psala jsem přímo na FÚ a toto je jejich odpověď. Rozdělím do dvou zpráv, protože se mi to sem nevejde.
Já si tedy myslím, že jsem měli na začátku pravdu s fakturací vč. DPH, pokud se jedná o vedlejší produkt, což v mém případě je, vedlejší produkt PC. Pokud bych refakturovala jako pouze pojištění, tak by to bylo bez DPH.
„Přeúčtování“ („přefakturace“) pojišťovacích činností
Pokud plátce nakoupí vlastním jménem službu uvedenou v § 55 zákona o DPH a následně ji bez dalšího „prodá“ jiné osobě, lze tento „přeprodej“ nakoupené služby považovat zpravidla za samostatné plnění. Jestliže plátce takto „přefakturovává/přeúčtovává“ resp. „přeprodává“5 službu vymezenou § 55 zákona o DPH, uplatní u tohoto plnění taktéž osvobození od daně. Zákon o DPH zde ve shodě se směrnicí nezakládá žádná omezení pro uplatnění osvobození vázaná na osobu, která toto plnění poskytuje. Podstatné je, že jde stále o službu vymezenou § 55 zákona o DPH a to jako službu hlavní, což je třeba zvlášť zdůraznit. Toto plnění pak vykáže v rámci daňového přiznání coby plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně.
„Přefakturovávaná“resp. „přeprodaná“ služba musí stále svým obsahem odpovídat činnostem uvedeným v § 55 zákona o DPH a nesmí být navíc pouze vedlejším plněním jiné služby. V kontextu „přefakturace“ lze i u pojišťovacích činností odkázat na ustanovení § 36 odst. 11 zákona o DPH, které je zde možno také aplikovat. V tomto ustanovení se uvádí, že do základu daně se nezahrnuje částka, kterou plátce obdržel od jiné osoby na úhradu částky vynaložené jménem a na účet této jiné osoby. Podmínkou je, že přijatá částka nepřevýší uhrazené částky za jinou osobu a plátce si u plnění uhrazeného za jinou osobu neuplatní nárok na odpočet daně. V praxi by zjednodušeně řečeno měla být tato částka pro plátce pouze průběžnou položkou, tj. neúčtuje o ní v nákladech a výnosech, příp. neeviduje jí v rámci příjmů a výdajů. Pokud tak bude splněno, že plátce vynaloží částku za plnění uvedené v § 55 zákona o DPH jménem a na účet jiné osoby a přijatá úhrada od této osoby nepřevýší uhrazenou částku za toto plnění, může při „přeúčtování“ využít uvedeného ustanovení. V rámci daňového přiznání pak tuto částku nebude vůbec nevykazovat. V souvislosti s „přefakturací“ je třeba na druhé straně upozornit i na ust. § 36 odst. 3 písm. e) zákona o DPH. Dle tohoto ustanovení se do základu daně zahrnují vedlejší výdaje, kterými jsou dle § 36 odst. 4 zákona o DPH mimo jiné i náklady na pojištění. Pokud je pojištění vedlejším výdajem (nákladem) k jinému plátcem uskutečněnému plnění, je třeba ho zahrnout do základu daně za toto uskutečněné plnění a neposuzovat ho pro účely DPH samostatně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 9. 2017 11:22
Dobrý den,
prosím o radu, spíše o kontrolu, vystavila jsem pokladní doklad za zboží (PC komponenty) se ZD nad 10 tis., ale druhá strana se ozvala, že požaduje fakturu, přitom tam máme všechny náležitosti daňového dokladu (identifikaci a DIČ obou stran, ev. č., rozsah a předmět plnění, den vystavení, DUZP, jednotkovou cenu, ZD, sazbu daně i výši daně, jedná se o klasické tuzemské plnění). Mám to správně?
A ještě bych se ráda zeptala, nakoupili jsme PC a zvlášť dokoupili prodloužení záruky o dva roky (faktura od dodavatele s 0 % DPH), je správně, když to prodám jako jednu položku a odvedu DPH z celkové částky?
Děkuji za rady a přeji hezký den.