Re: zaměstnávání starobních důchodců
Starobní důchodce může mít hlavní pracovní poměr, rozdíl je jen v délce trvání, smlouva jen na dobu určitou, max. 1 rok. Potom mu můžete smlouvu prodloužit, ale zase jen na max. 1 rok. Abyste nemuseli po každé této lhůtě přepočítávat průměry, sepište dodatek ke smlouvě.
Věta "dle potřeb zaměstnavatele" by neměla být používána, kontroloři to neradi vidí. Jediné, co mi doporučili na ÚP bylo, dopsat k tomu "po dohodě se zaměstnancem", ale asi se vám vyskytne problém s fondem prac.doby - jaký vlastně bude mít.
Co se týče nem.dávek, rozdíl je v tom, že důchodci mají nárok na 84 kal.dnů/neschopenka.
V pracovní smlouvě můžete stanovit hodinovou sazbu mzdy, to pak bude odpovídat Vašemu "dle potřeb zaměstnavatele".
U té dohody o pracovní činnosti nesmí být překročeno 20 h týdně v průměru za celé sjednané období. Takže jeden týden může pracovat 60 hodin, další týden třeba nic atd. V tom je právě výhoda DOPČ - tady lze skutečně pracovat podle potřeb zaměstnavatele. Pokud je DOPČ sjednaná na celý rok, tak se pak vezmou odpracované hodiny za celý ten rok a v průměru musí být do 20ti hodin týdně. Pokud je sjednaný pracovní poměr, tak tam to nejde - podle potřeb zaměstnavatele. Tam musí být daný úvazek a ten buď musí být odpracován nebo chybějící dny musí být vykázány jako např. neplacené volno. Nicméně, protože se jedná o starobního důchodce, který je zdravotně pojištěný státem, tak za dny neplaceného volna nemusí být odváděno zdravotní pojištění. Takže lze použít i variantu pracovního poměru, pokud se s tím důchodcem dohodnete, že opravdu bude souhlasit s tím, že ve dnech, kdy pro něho nebude práce, bude mít neplacené volno.
Jinak s tím prodlužováním - stále jsou kolem toho spory, zda prodlužovat nebo ukončit a sjednat nově. Naše sociálka trvá (aspoň donedávna trvala) na ukončení a novém sjednání.
A když bych se domnívala, že se s ním těžko domluvím ohledně toho neplaceného volna a je možné dokonce, že by trval na placeném volnu, když pro něj nebude práce? Tak jak vyřešit to, že budu chtít zaměstnat starobního důchodce jako brigádníka na dva měsíce a každý ten měsíc odpracuje kupříkladu 110 hod. Je možné použít DPČ v tomto případě? Nebo to už musí být pracovní smlouva na hlavní pracovní poměr s nárokem na dovolenou, příp. jinými důsledky.
V pracovní smlouvě nemusí být přímo sjednán úvazek, ale když tam není sjednán, tak ho musíte stanovit, naplánovat směny a to pak musíte dodržovat (nebo zase změnit a naplánovat jinak - předem). Kdyby např. měl pracovat 40 h týdně v 5ti dnech, pak době, kdy by pro něho nebyla práce, by se jednalo o klasický prostoj. Nezáleží na tom, že je důchodce nebo není důchodce.
Podmínky pro sjednání DOPČ jsem Vám napsala - DOPČ lze sjednat tehdy, jsetliže počet odpracovaných hodin za období, na které byla dohoda sjednána, nepřekročí V PRŮMĚRU 20 h týdně.
(Jestliže tedy sjednáte DOPČ na 2 měsíce a on celkem odpracuje 220 h, pak to těžko může být DOPČ).
Ano, já jsem to pochopila už předtím, ale jde mi o to, že půjde o nepravidelnou pracovní dobu, např. pět dní v kuse po dvanácti hodinách a takto dva týdny v měsíci a další měsíc stejně. Ale to asi není nic mimořádného, to si musím jen prostudovat, jak to je, když má někdo nepravidelnou pracovní dobu. Jednalo se mi o to, když se člověk nevleze do DPP či DPČ, jestli není jiná varianta, než hlavní pracovní poměr.
Doufám, že to problém nebude, takto budu řešit stejnou věc, chci zamezit tomu, abych nemusela hlídat minimální mzdu a odvod ZP. Prostě kolik si odpracuje, tolik dostane, a jelikož si odpracuje více než polovinu stanovené pracovní doby a proto DPČ nepřipadá v úvahu, tak mě nic jiného nenapadá, než hlavní pracovní poměr a hodinovou mzdu.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>moc prosím o radu. Budeme zaměstnávat starobního
>>>>>důchodce a já si nejsem jista, jaký druh pracovní
>>>>>smlouvy s
>>>>>ním mám sepsat. Bude pracovat více než je povoleno u
>>>>>DPP i u DPČ. Mohu v pracovní smlouvě omezit pracovní
>>>>>dobu např. větou: dle potřeb zaměstnavatele?
>>>>>A ještě se chci zeptat co se týká vyplácení
>>>>>nemocenských dávek jsou u těchto zaměstnanců v něčem
>>>>>jiné?
>>>>>
>>>>>Děkuji za odpověď
>>>>Starobní důchodce může mít hlavní pracovní poměr,
>>>>rozdíl je jen v délce trvání, smlouva jen na dobu
>>>>určitou, max. 1 rok. Potom mu můžete smlouvu
>>>>prodloužit, ale
>>>>zase jen na max. 1 rok. Abyste nemuseli po každé této
>>>>lhůtě přepočítávat průměry, sepište dodatek ke
>>>>smlouvě.
>>>>Věta "dle potřeb zaměstnavatele" by neměla být
>>>>používána, kontroloři to neradi vidí. Jediné, co mi
>>>>doporučili na ÚP bylo, dopsat k tomu "po dohodě se
>>>>zaměstnancem", ale asi se vám vyskytne problém s
>>>>fondem prac.doby
>>>>- jaký vlastně bude mít.
>>>>Co se týče nem.dávek, rozdíl je v tom, že důchodci
>>>>mají nárok na 84 kal.dnů/neschopenka.
Tak to není, mají nárok na 84 kal.dnů v kal. roce. Na neschopenku jen v tom případě, že v kal.roce nebyla ještě čerpána nemoc, lze na započ.neschopenku ve "starém kal.roce" proplatit 84 kal.dnů zasahujících do" roku dalšího".
>>>
>>>V pracovní smlouvě můžete stanovit hodinovou sazbu
>>>mzdy, to pak bude odpovídat Vašemu "dle potřeb
>>>zaměstnavatele".
>>
>>Moc děkuji za rady, ale pro upřesnění: smlouvu sepíši
>>na hodinovou sazbu a už nemusím řešit fond pracovní
>>doby? Jinými slovy: co si odpracuje, dostane
>>zaplacený
>>(nepočítám přesčasy). Není v tom problém?
>
>Doufám, že to problém nebude, takto budu řešit stejnou
>věc, chci zamezit tomu, abych nemusela hlídat
>minimální mzdu a odvod ZP. Prostě kolik si odpracuje, tolik
>dostane, a jelikož si odpracuje více než polovinu
>stanovené pracovní doby a proto DPČ nepřipadá v úvahu, tak
>mě nic jiného nenapadá, než hlavní pracovní poměr a
>hodinovou mzdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 11. 2005 9:59
Dobrý den,
moc prosím o radu. Budeme zaměstnávat starobního důchodce a já si nejsem jista, jaký druh pracovní smlouvy s ním mám sepsat. Bude pracovat více než je povoleno u DPP i u DPČ. Mohu v pracovní smlouvě omezit pracovní dobu např. větou: dle potřeb zaměstnavatele?
A ještě se chci zeptat co se týká vyplácení nemocenských dávek jsou u těchto zaměstnanců v něčem jiné?
Děkuji za odpověď