Mateřská

• (neregistrovaný)

1. 11. 2005 10:00

Posím o radu. Jsem těhotná a mám několik termínů porodu -3.2.2006, 11.2.2006, 15.2.2006. Kdy mám nastoupit mateřskou? Dále bych se chtěla zeptat, jestli jsem povinna si zajistit náhradu na své pracovní místo. Zaměstnavatel ví o mém těhotenství už od července, ale náhradu na mou pozici stále nemá a dokonce mi tvrdí, že nemůžu odejít ze zaměstnanání bez zaučení nového pracovníka - je to skutečně tak? S jeho přístupem bych se totiž obávala toho, že porodím v práci. Dále by mne zajímalo, jestli mi lékař vystaví klasickou neschopenku nebo je na to nějaký jiný formulář, který bych si měla "vyběhat" třeba na sociálce? Snad se neptám moc hloupě. Moc děkuji všem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2005 10:34

Lesi (neregistrovaný)

Re: Mateřská
      Jak to udělá zaměstnavatel se zaučením nového zaměstnance je jeho věc, rozhodně tím nemůže podmínit váš odchod na mateřskou nebo na neschopenku.

O předpokládaném termínu porodu rozhoduje lékař - bývá zvykem určovat ho podle poslední menstruace a k termínu podle ultrazvuku jenom přihlížet až v případě přenášení, jestli porod už vyvolat nebo ještě počkat. Takže pravděpodobně vám na lístek na mateřskou napíše termín dle měsíčků, i když zeptat se musíte jeho.

Lísteček na mateřskou vám vyplní lékař - není to klasická neschopenka, ale to nevadí. Uvede na něj předpokládaný datum porodu, podle něj si určíte nástup na mateřskou 8-6 týdnů předem, mzdová účetní pak na lístek pro sociálku potvrdí skutečné datum, kdy jste na mateřskou opravdu nastoupila (= přestala v práci pracovat).

• 1. 11. 2005 13:19

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Mateřská
      Souhlasím s předchozí odpovědí a jen dodávám, abyste si ten skutečný nástup na mateřskou pohlídala. Nastoupit musíte v rozmezí 56 až 42 dnů PŘED datem předpokládaného porodu (toto jedno datum určí lékař). Např. když datum předpokládaného porodu bude 3.2.06, pak na mateřskou nastoupíte nejdříve 9.12. a nejpozději 23.12. (to bude záležet na Vás). Kdybyste nastoupila později, neměla byste nárok na obvyklou délku mateřské.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).