pro Myszaru
Nesouhlasím s větou: Stanovená pracovní doba je 40 hodin týdně. Ve firmě můžou mít stanovenou pracovní dobu 37,5 hodiny, což se často stává. V tom případě polovina stanovené pracovní doby nebude 20 hodin týdně, ale 18,75 hodiny.
Re: pro Myszaru
Počítejte takto: DPČ sjednaná např. od 1.7. do 31.8. = 62 kal. dnů.
Děleno 7 = 8,86 týdnů.
Pak zjistěte celkový počet skutečně odpracovaných hodin.
Tento počet podělíte 8,86. Vyjde nějaký průměr počet odpracovaných hodin za týden.
Pokud mají ve firmě stanovenou plnou týdenní pracovní dobu 40 h a Vám vyjde číslo 20, pak je vše v pořádku.
Pokud mají stanovenou plnou týdenní pracovní dobu např. 35 h, tak nesmí vyjít víc než 17,5 h průměrně na týden.¨
Ale Jasná má pravdu - proč to řešíte?
pro paní Jasnou: Samozřejmě o tom vím. V zákoníku práce je to takto uvedeno s tím, že jsou tam uvedené výjimky, které by měly být ve vnitřním předpisu nebo kolektivní smlouvě uvedeny v případě takového uplatnění. Z mé praxe má většina zaměstnavatelů stanovenou 40 hodinovou pracovní dobu. Příště se držím komentáře a bude jen sledovat.
Nevím, o jakých výjimkách v ZP píšete. ZP mám nastudovaný, ale nikde se tam nic ohledně našeho řešeného problému nepíše. Pokud se mýlím, odkažte mě na daný §.
A v žádném případě se neurážejte, je to diskuze. A je správné, že se taky chcete zapojovat do diskuze, odpovídajících ve mzdové oblasti je zde velice málo. Takže se nenechte odradit :-)
Pořád to čtu dokolečka a vidím jasně :)
§ 79
Stanovená týdenní pracovní doba
(1) Délka stanovené týdenní pracovní doby činí 40 hodin týdně.
(2) Délka stanovené týdenní pracovní doby činí u zaměstnanců
a) pracujících v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerudných surovin, v důlní výstavbě a na báňských pracovištích geologického průzkumu 37,5 hodiny týdně,
b) s třísměnným a nepřetržitým pracovním režimem 37,5 hodiny týdně,
c) s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně.
atd atd. výjimkami jsem myslela odst. 2 a násl. To už je jedno, obecně jsem napsala dle ZP jak to je. S tím, že u DOPČ by se neměla překročit polovina stanovené týdenní pracovní doby. Což každý zaměstnavatel může mít nastaveno jinak. Takže i poloviny budou různé. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 9. 2017 11:15
Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit. Dcera 16 let přes léto měla brigádu na dohodu o prac.činnosti. Určitě odpracovala více než polovinu pracovní doby, dohoda sepsána pouze na prázdniny. Nějak asi nerozumím polovině pracovní doby . . Děkuji za vysvětlení