Dobrý den pane Faráři,
dle ustanovení § 2 zákona o dani silniční jsou předmětem daně silniční motorová vozidla nad 3,5 tuny, bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou-li určena k přepravě nákladů a registrovaná v ČR.
K tomu, aby takové vozidlo bylo předmětem daně silniční, pak podle Rozsudku Nejvyššího správního soudu č.j. 7 Afs 64/2008-52 ze dne 31. 7. 2008 zcela postačuje, že je registrováno v registru silničních vozidel v ČR, a vůbec není podstatné, zda je používáno v tuzemsku nebo v zahraničí anebo že vůbec není používáno. Rozhodující je pouze to, že je registrováno v ČR.
Předmětem daně silniční tak uvedená vozidla prakticky nejsou jen v těch kalendářních měsících, kdy jsou po celý kalendářní měsíc v souladu s § 13 a § 14 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v platném znění, vyřazena z registru silničních vozidel.
Neznáme ovšem konkrétní údaje z technického průkazu, a to, do jakého druhu vozidla byl Váš autojeřáb zařazen? Váš "autojeřáb" může být např. nákladní návěs s nakládacím jeřábem nebo "speciální automobil" - autojeřáb. Autojeřáb, který patří mezi speciální vozidla není nákladním automobilem a nevztahuje se na něj tudíž úvodní věta této odpovědi. Takové speciální vozidlo nepoužívané k podnikání by nebylo předmětem daně silniční.
Pro přesnou odpověď chybí znalost detailních údajů o předmětu daně.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2013 15:50
Vlastním z obchodního majetku vyřazený autojeřáb z roku 1984 značky Tatra AD 020. Je odstaven na mém pozemku, neslouží již k podnikatelské činnosti, neuplatňuji na něj žádné provozní ani opravárenské náklady a ani nemá platnou STK. Z evidence vozidel nelze vyřadit, neboť vyřazení je možné pouze po předložení dokladu o ekologické likvidaci vozidla. Já autojeřáb zlikvidovat nechci, mám ho jako připomínku na mé pracovní začátky a chci ho časem zrestaurovat jako plně funkčního veterána. Mám problém s tím že má vyšší celkovou hmotnost než 12 000 kg. Není to vozidlo určené k přepravě nákladů, není využíván k podnikatelské činnosti, přesto mne FÚ Liberec nařizuje platit silniční daň. Je to za těchto okolností správné?