Silniční daň u neužívaného autojeřábu

• (neregistrovaný)

27. 1. 2013 15:50

Vlastním z obchodního majetku vyřazený autojeřáb z roku 1984 značky Tatra AD 020. Je odstaven na mém pozemku, neslouží již k podnikatelské činnosti, neuplatňuji na něj žádné provozní ani opravárenské náklady a ani nemá platnou STK. Z evidence vozidel nelze vyřadit, neboť vyřazení je možné pouze po předložení dokladu o ekologické likvidaci vozidla. Já autojeřáb zlikvidovat nechci, mám ho jako připomínku na mé pracovní začátky a chci ho časem zrestaurovat jako plně funkčního veterána. Mám problém s tím že má vyšší celkovou hmotnost než 12 000 kg. Není to vozidlo určené k přepravě nákladů, není využíván k podnikatelské činnosti, přesto mne FÚ Liberec nařizuje platit silniční daň. Je to za těchto okolností správné?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2013 9:31

bez přezdívky

Dobrý den pane Faráři,

dle ustanovení § 2 zákona o dani silniční jsou předmětem daně silniční motorová vozidla nad 3,5 tuny, bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou-li určena k přepravě nákladů a registrovaná v ČR.

K tomu, aby takové vozidlo bylo předmětem daně silniční, pak podle Rozsudku Nejvyššího správního soudu č.j. 7 Afs 64/2008-52 ze dne 31. 7. 2008 zcela postačuje, že je registrováno v registru silničních vozidel v ČR, a vůbec není podstatné, zda je používáno v tuzemsku nebo v zahraničí anebo že vůbec není používáno. Rozhodující je pouze to, že je registrováno v ČR.

Předmětem daně silniční tak uvedená vozidla prakticky nejsou jen v těch kalendářních měsících, kdy jsou po celý kalendářní měsíc v souladu s § 13 a § 14 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, v platném znění, vyřazena z registru silničních vozidel.

Neznáme ovšem konkrétní údaje z technického průkazu, a to, do jakého druhu vozidla byl Váš autojeřáb zařazen? Váš "autojeřáb" může být např. nákladní návěs s nakládacím jeřábem nebo "speciální automobil" - autojeřáb. Autojeřáb, který patří mezi speciální vozidla není nákladním automobilem a nevztahuje se na něj tudíž úvodní věta této odpovědi. Takové speciální vozidlo nepoužívané k podnikání by nebylo předmětem daně silniční.

Pro přesnou odpověď chybí znalost detailních údajů o předmětu daně.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).