Prosím: chybný daňový doklad k záloze

• (neregistrovaný)

2. 10. 2017 11:39

Dobrý den, prosím o názor, zda uvažuji správně:

obdrželi jsme (plátce DPH-s.r.o.) daňový doklad k zaplacené záloze na zboží - vše s 21% DPH, ale většina zboží měla být bez DPH - v pdp

proto poslali následně opravný daňový doklad k tomuto chybnému původnímu dokladu, kde je rozpis chybného DPH mínusem (mínusem základ daně, DPH a částka celkem).

Podle mého názoru to musím udělat tak, že si zadám ten původní doklad s chybnou DPH a následně ten opravný. Pochybnost mám proto, že tím prvním dokladem si uplatňuji DPH, na které nemám nárok, ale současně to hned opravuji, takže si myslím, že je to v pořádku a že jinak to ani nejde.

Děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 10. 2017 11:42

allli

Re: prosím: chybný daňový doklad k záloz
      DD k přijaté platbě ani ODD byste neměla ani účtovat, ani zadat do přiznání

• 2. 10. 2017 11:53

zsmol (neregistrovaný)

Re: prosím: chybný daňový doklad k záloz
      Děkuji za reakci. Tak nějak jsem to tušila, proto jsem tu ten dotaz dala. Problém ale je, že takhle bych neuplatnila DPH ze zboží s 21 %, které také je na tom původním dokladu (je tam zboží v pdp i zboží v běžném režimu). Proto mě napadlo, zda bych to nemohla vyřešit takto (pův.doklad vše 21% a k tomu opravný s mínusovou částkou na pdp). S dodavatelem jsem mluvila, odmítl jakékoliv opravy z důvody jejich systému. Je to velká firma a my jsme pro ně jenom jednorázový nevýznamný zákazník :-(.

• 2. 10. 2017 12:33

zsmol (neregistrovaný)

prosím můžete někdo poradit?
      >>>Dobrý den, prosím o názor, zda uvažuji správně:
      >>>
      >>>obdrželi jsme (plátce DPH-s.r.o.) daňový doklad k
      >>>zaplacené záloze na zboží - vše s 21% DPH, ale
      >>>většina
      >>>zboží měla být bez DPH - v pdp
      >>>
      >>>proto poslali následně opravný daňový doklad k tomuto
      >>>chybnému původnímu dokladu, kde je rozpis chybného
      >>>DPH
      >>>mínusem (mínusem základ daně, DPH a částka celkem).
      >>>
      >>>Podle mého názoru to musím udělat tak, že si zadám
      >>>ten
      >>>původní doklad s chybnou DPH a následně ten opravný.
      >>>Pochybnost mám proto, že tím prvním dokladem si
      >>>uplatňuji DPH, na které nemám nárok, ale současně to
      >>>hned
      >>>opravuji, takže si myslím, že je to v pořádku a že
      >>>jinak
      >>>to ani nejde.
      >>>
      >>>Děkuji za názory.
      >>DD k přijaté platbě ani ODD byste neměla ani účtovat,
      >>ani zadat do přiznání
      >
      >Děkuji za reakci. Tak nějak jsem to tušila, proto jsem
      >tu ten dotaz dala. Problém ale je, že takhle bych
      >neuplatnila DPH ze zboží s 21 %, které také je na tom
      >původním dokladu (je tam zboží v pdp i zboží v běžném
      >režimu). Proto mě napadlo, zda bych to nemohla vyřešit
      >takto (pův.doklad vše 21% a k tomu opravný s mínusovou
      >částkou na pdp). S dodavatelem jsem mluvila, odmítl
      >jakékoliv opravy z důvody jejich systému. Je to velká
      >firma a my jsme pro ně jenom jednorázový nevýznamný
      >zákazník :-(.

• 2. 10. 2017 17:10

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: prosím můžete někdo poradit?
      Ze strany dodavatele je to celé špatně.
      V KH by mělo být uvedeno, tak, jak to mělo být správně vystaveno, ale vy se správně vystaveného DD k př. platbě jen na plnění s 21% DPH nedočkáte :( ...
      Určitě bych si z chybného DD k př.pl. nenárokovala DPH u plnění, které jsou v režimu PDP - oprava (ODD) by dle mě šla pak jedině dodatečným př. k DPH a následným KH.
      1.) Na to, co je v PDP by vám dodavatel měl vystavit po DUZP řádný DD v režimu PDP a odečíst část uhr. zálohy. Vy tento DD dáte dle DUZP do zd. obd. DPH i KH.
      2.) A teď ta chybně vystavená DD k př. platbě:
      Nárokovala bych si z ní jen ta plnění, u kterých je nárok na odpočet DPH a jen ty dala do DPH a KH (ODD bych si k tomu pro případnou kontrolu FÚ přiložila)

• 2. 10. 2017 18:57

zsmol (neregistrovaný)

ještě prosím pí. Danielu K.
      Paní Danielo, moc Vám děkuji za podrobnou radu. Ano, dodavatel to má celé špatně :-(, ale nic s tím nezmůžu.
      ad 1.) Na to, co je v pdp, od nich doklad mám - konečné vyúčtování, kde dali pdp v rekapitulaci DPH pouze plusem, takže s tím jsem mohla pracovat a dala jsem to do srpnového KH pod stejnými údaji jako oni (tenhle doklad jsem tu ani nezmiňovala). Doklad sice nenavazuje správně na ty předchozí, ale z hlediska pdp to mám myslím v pořádku.
      ad 2. Ano, to jsem původně chtěla udělat, ale je to doklad nad 10tis. a tedy z toho bude vidět, že základ a DPH dávám do KH o hodně nižší než má druhá strana pod stejným č. dokladu, aniž by šlo o krácení DPH (tedy nebude zatrženo krácení). A obávám se výzvy z tohoto důvodu. Nebo když uplatňuji jako odběratel nižší DPH z dokladu, tak se to neřeší?
      Moc děkuji za Váš čas.

• 2. 10. 2017 21:19

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: chybný daňový doklad k záloze
      Píšete, že ad 2. bohužel nespadne v KH do B3 - to je blbá situace, protože výše napsaný postup z hlediska spárování KH neprojde. Obávám se, že v KH by spíše prošel ten vámi napsaný původní postup, ale ten je zase chybně z hlediska ZDPH.
      K POP (postup k odstranění pochybností) bych to nehrotila. Tak zbývá buď přesvědčit dodavatele, aby vystavil správný DD k př.platbě nebo si DPH z takto nesprávně vystavených DD nenárokovat a s dodavatelem si za to, do jakých neřešitelných problémů vás jeho nesprávným postupem dostal, domluvit na příští plnění slevu.

• 2. 10. 2017 22:30

zsmol (neregistrovaný)

Re: chybný daňový doklad k záloze
      Toho jsem se právě obávala, paní Danielo, že to má být, jak píšete. Chtěla bych to udělat tak, aby to v KH právě nebylo nápadné, protože ty doklady jsou, jaké jsou :-(. S dodavatelem už nic nenadělám (to jsem pochopila z hovoru s jejich hlavní účetní), ale doporučím klientovi nakoupit příště od někoho jiného.
      Možná půjdu cestou vůbec nenárokovat nebo riskantnější cestou dát to do souhrnného řádku (po dohodě s klientem).
      Každopádně Vám velmi děkuji za pomoc a přeji pěkný večer, pokud sem ještě dnes nakouknete, ale asi spíš ne, takže příjemný zítřek :-).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).