Re: prosím: chybný daňový doklad k záloz
Děkuji za reakci. Tak nějak jsem to tušila, proto jsem tu ten dotaz dala. Problém ale je, že takhle bych neuplatnila DPH ze zboží s 21 %, které také je na tom původním dokladu (je tam zboží v pdp i zboží v běžném režimu). Proto mě napadlo, zda bych to nemohla vyřešit takto (pův.doklad vše 21% a k tomu opravný s mínusovou částkou na pdp). S dodavatelem jsem mluvila, odmítl jakékoliv opravy z důvody jejich systému. Je to velká firma a my jsme pro ně jenom jednorázový nevýznamný zákazník :-(.
prosím můžete někdo poradit?
>>>Dobrý den, prosím o názor, zda uvažuji správně:
>>>
>>>obdrželi jsme (plátce DPH-s.r.o.) daňový doklad k
>>>zaplacené záloze na zboží - vše s 21% DPH, ale
>>>většina
>>>zboží měla být bez DPH - v pdp
>>>
>>>proto poslali následně opravný daňový doklad k tomuto
>>>chybnému původnímu dokladu, kde je rozpis chybného
>>>DPH
>>>mínusem (mínusem základ daně, DPH a částka celkem).
>>>
>>>Podle mého názoru to musím udělat tak, že si zadám
>>>ten
>>>původní doklad s chybnou DPH a následně ten opravný.
>>>Pochybnost mám proto, že tím prvním dokladem si
>>>uplatňuji DPH, na které nemám nárok, ale současně to
>>>hned
>>>opravuji, takže si myslím, že je to v pořádku a že
>>>jinak
>>>to ani nejde.
>>>
>>>Děkuji za názory.
>>DD k přijaté platbě ani ODD byste neměla ani účtovat,
>>ani zadat do přiznání
>
>Děkuji za reakci. Tak nějak jsem to tušila, proto jsem
>tu ten dotaz dala. Problém ale je, že takhle bych
>neuplatnila DPH ze zboží s 21 %, které také je na tom
>původním dokladu (je tam zboží v pdp i zboží v běžném
>režimu). Proto mě napadlo, zda bych to nemohla vyřešit
>takto (pův.doklad vše 21% a k tomu opravný s mínusovou
>částkou na pdp). S dodavatelem jsem mluvila, odmítl
>jakékoliv opravy z důvody jejich systému. Je to velká
>firma a my jsme pro ně jenom jednorázový nevýznamný
>zákazník :-(.
Re: prosím můžete někdo poradit?
Ze strany dodavatele je to celé špatně.
V KH by mělo být uvedeno, tak, jak to mělo být správně vystaveno, ale vy se správně vystaveného DD k př. platbě jen na plnění s 21% DPH nedočkáte :( ...
Určitě bych si z chybného DD k př.pl. nenárokovala DPH u plnění, které jsou v režimu PDP - oprava (ODD) by dle mě šla pak jedině dodatečným př. k DPH a následným KH.
1.) Na to, co je v PDP by vám dodavatel měl vystavit po DUZP řádný DD v režimu PDP a odečíst část uhr. zálohy. Vy tento DD dáte dle DUZP do zd. obd. DPH i KH.
2.) A teď ta chybně vystavená DD k př. platbě:
Nárokovala bych si z ní jen ta plnění, u kterých je nárok na odpočet DPH a jen ty dala do DPH a KH (ODD bych si k tomu pro případnou kontrolu FÚ přiložila)
ještě prosím pí. Danielu K.
Paní Danielo, moc Vám děkuji za podrobnou radu. Ano, dodavatel to má celé špatně :-(, ale nic s tím nezmůžu.
ad 1.) Na to, co je v pdp, od nich doklad mám - konečné vyúčtování, kde dali pdp v rekapitulaci DPH pouze plusem, takže s tím jsem mohla pracovat a dala jsem to do srpnového KH pod stejnými údaji jako oni (tenhle doklad jsem tu ani nezmiňovala). Doklad sice nenavazuje správně na ty předchozí, ale z hlediska pdp to mám myslím v pořádku.
ad 2. Ano, to jsem původně chtěla udělat, ale je to doklad nad 10tis. a tedy z toho bude vidět, že základ a DPH dávám do KH o hodně nižší než má druhá strana pod stejným č. dokladu, aniž by šlo o krácení DPH (tedy nebude zatrženo krácení). A obávám se výzvy z tohoto důvodu. Nebo když uplatňuji jako odběratel nižší DPH z dokladu, tak se to neřeší?
Moc děkuji za Váš čas.
Re: chybný daňový doklad k záloze
Píšete, že ad 2. bohužel nespadne v KH do B3 - to je blbá situace, protože výše napsaný postup z hlediska spárování KH neprojde. Obávám se, že v KH by spíše prošel ten vámi napsaný původní postup, ale ten je zase chybně z hlediska ZDPH.
K POP (postup k odstranění pochybností) bych to nehrotila. Tak zbývá buď přesvědčit dodavatele, aby vystavil správný DD k př.platbě nebo si DPH z takto nesprávně vystavených DD nenárokovat a s dodavatelem si za to, do jakých neřešitelných problémů vás jeho nesprávným postupem dostal, domluvit na příští plnění slevu.
Re: chybný daňový doklad k záloze
Toho jsem se právě obávala, paní Danielo, že to má být, jak píšete. Chtěla bych to udělat tak, aby to v KH právě nebylo nápadné, protože ty doklady jsou, jaké jsou :-(. S dodavatelem už nic nenadělám (to jsem pochopila z hovoru s jejich hlavní účetní), ale doporučím klientovi nakoupit příště od někoho jiného.
Možná půjdu cestou vůbec nenárokovat nebo riskantnější cestou dát to do souhrnného řádku (po dohodě s klientem).
Každopádně Vám velmi děkuji za pomoc a přeji pěkný večer, pokud sem ještě dnes nakouknete, ale asi spíš ne, takže příjemný zítřek :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 10. 2017 11:39
Dobrý den, prosím o názor, zda uvažuji správně:
obdrželi jsme (plátce DPH-s.r.o.) daňový doklad k zaplacené záloze na zboží - vše s 21% DPH, ale většina zboží měla být bez DPH - v pdp
proto poslali následně opravný daňový doklad k tomuto chybnému původnímu dokladu, kde je rozpis chybného DPH mínusem (mínusem základ daně, DPH a částka celkem).
Podle mého názoru to musím udělat tak, že si zadám ten původní doklad s chybnou DPH a následně ten opravný. Pochybnost mám proto, že tím prvním dokladem si uplatňuji DPH, na které nemám nárok, ale současně to hned opravuji, takže si myslím, že je to v pořádku a že jinak to ani nejde.
Děkuji za názory.