Re: Oprava kotle - výměna
No pokud se je kotel součástí nemovitosti a výměna + úpravy přesáhnou částku 40 tis, je to spíš technické zhodnocení budovy, než oprava.
Ještě jednou děkuji. Starý kotel bohužel přestal fungovat, oprava nebyla možná, tudíž byl vyměněn za nový. Cena kotle byla 38. tis a k tomu 35 tis. práce, další materiál (trubky, matice atd), revize komína a vyvložkování. Takže spíše do majetku? Děkuji ještě jednou.
>>>>>>>Dobrý den, poprosím opět hodné lidičky o radu. Ve
>>>>>>>firmě jsme opravovali kotel, formou výměny za novější
>>>>>>>typ.
>>>>>>>Cena kotle 38 tis., 35 tis. související práce (komín,
>>>>>>>materiál na výměnu, revize). Můžu kotel včetně
>>>>>>>souvisejících prací dát přímo do oprav nebo raději
>>>>>>>zařadit do
>>>>>>>majetku a odepisovat? Děkuji moc. Majetek není přímo
>>>>>>>moje parketa.
>>>>>>
>>>>>>Původní kotel byl pravděpodobně součástí budovy,
>>>>>>pokud
>>>>>>slouží k vytápění budovy....myslím, že nebude
>>>>>>problém,
>>>>>>když zaúčtujete jako opravu....i když má kotel asi
>>>>>>mírně lepší parametry...
>>>>>
>>>>>Velice Vám děkuji za radu. Už jsem ani nedoufala, že
>>>>>mi někdo poradí.
>>>>
>>>>No pokud se je kotel součástí nemovitosti a výměna +
>>>>úpravy přesáhnou částku 40 tis, je to spíš technické
>>>>zhodnocení budovy, než oprava.
>>>
>>>Ne každý výdaj nad 40.000 je TZ...
>>
>>ANo já vím, proto jsem napsala spíše, nevíme přesné
>>parametry. Jestli
>>došlo k vylepšení nebo ne...jednoduše řečeno.
>
>Ještě jednou děkuji. Starý kotel bohužel přestal
>fungovat, oprava nebyla možná, tudíž byl vyměněn za nový.
>Cena kotle byla 38. tis a k tomu 35 tis. práce, další
>materiál (trubky, matice atd), revize komína a
>vyvložkování. Takže spíše do majetku? A do majetku celou částku 73 tis.? Děkuji ještě jednou.
Dobrý den, prve bych se podívala, jak bylo účtováno o tom starém kotli. To jen pro jistotu, kdyby byl evidován samostatně a tak i odepisován. Já zastávám názor, že kotle pro vytápění jsou součástí budovy, takže výměnu bych účtovala do nákladů bez ohledu na jejich výši. Nám například prováděli a fakturovali i vyvložkování komínu, což jsme posoudili jako výměnu kotle za jiný typ, který měl zaručit i energetické úspory, proto jsme účtovali technické zhodnocení.
Dost těžce se z některých podnikatelů získávají podrobné technické informace pro posouzení, protože všichni tvrdí že jde 100% o opravu a nákladové položky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 10. 2017 10:29
Dobrý den, poprosím opět hodné lidičky o radu. Ve firmě jsme opravovali kotel, formou výměny za novější typ. Cena kotle 38 tis., 35 tis. související práce (komín, materiál na výměnu, revize). Můžu kotel včetně souvisejících prací dát přímo do oprav nebo raději zařadit do majetku a odepisovat? Děkuji moc. Majetek není přímo moje parketa.