Re: Krácení dovolené
Myslím, že byste mohl mít pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně (=krátký + dlouhý týden), pokud ano, výměra dovolené se počítá jinak:
počet směn naplánovaných na vyrovnávací období/počet týdnů vyrovnávacího období, výsledek * počet týdnů dovolené u zaměstnavatele (korigovaný podle týdnů vyrovnávacího období). Vzhledem k tomu, že u tohoto typu pracovní doby jsou zpravidla směny delší (myšleno delší než 8 hodin), odpracujete týdenní pracovní dobu připadající na vyrovnávací období v nižším počtu směn. jsou-li směny delší než 8 hodin, nikdy nevyjde 20, resp. 25 dnů dovolené, ale méně. Není to krácení dovolené, ale jiný způsob výpočtu výměry.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 10. 2017 16:15
Dobrý den, pracuji v nemocnici v kuchyni. V měsíci mám směny 12 hod. 11.5 hod. nebo 8 hod. Za měsíc odpracuji zákonnou pracovní dobu a přesto mi krátili dovolenou takto:
Březen 2017 nárok 36 dní z toho 11 dní převedeno z minul.roku
V Dubnu aniž čerpána dovolená nárok snížen na 24 dnů, z toho převedené dny na 7 dnů.
Dotazem na personálním odd. mi sděleno,že krácení je z důvodů nepravidelné pracovní doby.
Prosím pěkně, zda mi můžete říci, zda je zákonné.
Moc děkuji.