Krácení dovolené

• (neregistrovaný)

3. 10. 2017 16:15

Dobrý den, pracuji v nemocnici v kuchyni. V měsíci mám směny 12 hod. 11.5 hod. nebo 8 hod. Za měsíc odpracuji zákonnou pracovní dobu a přesto mi krátili dovolenou takto:
    Březen 2017 nárok 36 dní z toho 11 dní převedeno z minul.roku
    V Dubnu aniž čerpána dovolená nárok snížen na 24 dnů, z toho převedené dny na 7 dnů.
    Dotazem na personálním odd. mi sděleno,že krácení je z důvodů nepravidelné pracovní doby.
    Prosím pěkně, zda mi můžete říci, zda je zákonné.
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 10. 2017 18:36

VH

Re: Krácení dovolené
      Myslím, že byste mohl mít pracovní dobu rozvrženou nerovnoměrně (=krátký + dlouhý týden), pokud ano, výměra dovolené se počítá jinak:
      počet směn naplánovaných na vyrovnávací období/počet týdnů vyrovnávacího období, výsledek * počet týdnů dovolené u zaměstnavatele (korigovaný podle týdnů vyrovnávacího období). Vzhledem k tomu, že u tohoto typu pracovní doby jsou zpravidla směny delší (myšleno delší než 8 hodin), odpracujete týdenní pracovní dobu připadající na vyrovnávací období v nižším počtu směn. jsou-li směny delší než 8 hodin, nikdy nevyjde 20, resp. 25 dnů dovolené, ale méně. Není to krácení dovolené, ale jiný způsob výpočtu výměry.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).