Odstupné při zrušeném místě

• (neregistrovaný)

5. 10. 2017 18:01

Dobrý den,

k poslednímu listopadu se mi ruší místo, podepsala jsem výpověď s nárokem na odstupné s tím, že pokud si najdu práci dříve, není probém mě pustit.

Nyní jsem si našla práci od 1.11. a zaměstnavatel mi tvrdí, že nedostanu odstupné, když odejdu o měsíc dřív. Má na to právo?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2017 9:02

xJ (neregistrovaný)

Re: Odstupné při zrušeném místě
      Podle mne vám zaměstnavatel dal výpověď z pracovního poměru z důvodu, který zakládá nárok na odstupné. PP vám skončí uplynutím výpovědní doby, t.j. 30.1.2017.
      Pokud však vy potřebujete skončit dříve, tak se musíte na skončení PP dohodnout se zaměstnavatelem. Zaměstnavatel podle toho co píšete s dohodou bude souhlasit. Ovšem důvodem dohody o skončení vašeho PP nebude nadbytečnost, ale to, že budete mít jiného zaměstnavatele a to není důvod, který zakládá nárok na odstupné.
      Když budete chtít dostat odstupné, budete muset vydržet do konce výpovědní doby.
      Něco jiného by bylo, kdyby zaměstnavatel netrval na odpracování výpovědní doby a dohodli jste se na skončení PP a důvodem dohody by byl výpovědní důvod s nárokem na odstupné.
      Snad mě nějaký právník případně opraví.

• 7. 10. 2017 9:45

VH

Nemůžeme vědět, co zaměstnavatel zamýšlí. Tazatelka píše, že "podepsala výpověď", to nevím, co je. Ale pokud zaměstnavatel výpověď již doručil a budu předpokládat, že výpovědní doba nebyla prodloužena a je dvouměsíční, tak PP neskončí 30.1.2017 (jednat to už bylo, jednak výpovědní doba končí posledním dnem daného kal. měsíce), ale 31.12.2017 (byla-li výpověď doručena v říjnu). Takže o výkon práce by se jednalo pouze v listopadu, v prosinci by byla překážka. V dotazu je málo údajů, pokud tazatelka doplní a vysvětlí, je možno odpovědět více.

• 7. 10. 2017 14:17

katka2 (neregistrovaný)

Otázka podle mě zní takto: je možné ukončit pp dohodou dnem 31.10. s nárokem na odstupné, když místo bude zrušeno až 30.11.?
      Co a jak a jestli bylo "podepsáno" nebo doručeno dosud by na to nemělo mít snad vliv.

• 7. 10. 2017 15:35

xJ (neregistrovaný)

>>
      >>>>k poslednímu listopadu se mi ruší místo, podepsala
      >>>>jsem výpověď s nárokem na odstupné s tím, že pokud si
      >>>>najdu práci dříve, není probém mě pustit.
      >>>>
      >>>>Nyní jsem si našla práci od 1.11. a zaměstnavatel mi
      >>>>tvrdí, že nedostanu odstupné, když odejdu o měsíc
      >>>>dřív.

>>>Podle mne vám zaměstnavatel dal výpověď z pracovního
      >>>poměru z důvodu, který zakládá nárok na odstupné. PP
      >>>vám skončí uplynutím výpovědní doby, t.j. 30.1.2017.
      >>>Pokud však vy potřebujete skončit dříve, tak se
      >>>musíte
      >>>na skončení PP dohodnout se zaměstnavatelem.
      >>>Zaměstnavatel podle toho co píšete s dohodou bude
      >>>souhlasit.
      >>>Ovšem důvodem dohody o skončení vašeho PP nebude
      >>>nadbytečnost, ale to, že budete mít jiného
      >>>zaměstnavatele a
      >>>to není důvod, který zakládá nárok na odstupné.

>>Nemůžeme vědět, co zaměstnavatel zamýšlí. Tazatelka
      >>píše, že "podepsala výpověď", to nevím, co je. Ale
      >>pokud
      >>zaměstnavatel výpověď již doručil a budu
      >>předpokládat,
      >>že výpovědní doba nebyla prodloužena a je
      >>dvouměsíční,
      >>tak PP neskončí 30.1.2017 (jednat to už bylo, jednak
      >>výpovědní doba končí posledním dnem daného kal.
      >>měsíce), ale 31.12.2017 (byla-li výpověď doručena v
      >>říjnu).
      >>Takže o výkon práce by se jednalo pouze v listopadu,
      >>v
      >>prosinci by byla překážka. V dotazu je málo údajů,
      >>pokud tazatelka doplní a vysvětlí, je možno odpovědět
      >>více.

A já se omlouvám za to, že mi při psaní vypadla jednička v datu 30.11.2017. Pokud si někdo četl dotaz .... k poslednímu listopadu se mi ruší místo..., tak snad mu došlo, při čtení mé odpovědi, že se jsem nemyslela 30. leden 2017, ale 30.11.2017.
      Slova....podepsala jsem výpověď s nárokem na odstupné... tazatelka myslela nejspíš to, že během měsíce září podepsala převzetí výpovědi.
      Děkuji VH za věcnou opravu a věcné doplnění mé odpovědi.

• 7. 10. 2017 22:05

jitulka.proch@centrum.cz (neregistrovaný)

Ano, presne tak, vypoved byla dorucena ke konci zari.

• 9. 10. 2017 9:58

BLE (neregistrovaný)

Dobrý den, doplňuji informace, výpověď jsem podepsala ke konci září, kterou mi doručila moje nadřízená, kde bylo datum ukončení pracovního smlouvy z důvodu rušení se místa s 30.11.2017 s udaným odstupným. Následně přišel email od vedení, že nemají problém s tím, když půjdu na pohovor a pokud by mě vzali dřiv, tak mě vyvážou z pracovního poměru. Nyní jsem si našla práci, kam mám nastoupit k 1.11.2017, jedná se tedy o 1 neodpracovaný měsíc, který je uvedený ve výpovědi a vedení mi oznámilo, že nemá problém mě pusiti, ale bez odstupného. Pokud by bylo potřeba cokoliv doplnit, doplním. Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).