Re: Pronájem kanceláře 1 Kč - úpravy
A ze strany pronajímatele? Nechce to pronajmout za tržní hodnotu okolních kanceláří, protože tahle je trošku "vybydlená". Proto mu ji vlastně na mé náklady opravím a výhody jsou oboustranné (já levný nájem a kancelář dle svých potřeb, protistrana nízký příjem, ale opravenou kancelář bez starostí).
S nájmem 1 kč problém nebude.
Mohl by být problém s opravami.
Nebo budete odepisovat technické zhodnocení najatého majetku?
Jak toto máte ošetřeno smluvně?
Zatím nad tím přemýšlíme a řešíme, zda vůbec lze.
Navíc by šlo tento rok do částky 40 tisíc a příští rok dalších 40 tisíc, tak by se ani odepisovat nemuselo, myslím.
Otázka však je, zda by případně FÚ nebral částku 40 tisíc/12 měsíců = cca 3300 Kč měsíčně dostačující jako možný "nájem", kdybychom to takhle udělali (myšleno, kdyby byl byt ok a nepotřeboval opravit, jestli by s tím takhle nedělali problém). Můj známý by v podstatě takhle ročně zdaňoval příjmy z pronájmu v částce 12 Kč?
To, co řešíte, by mohl být problém jenom u pronajímatele - že krátí příjmy. určitě Vám nebude FÚ "vnucovat" dodatečné náklady, abyste měli nižší zisk.
A pozor - technické zhodnocení se neřídí jenom částkou, ale i "dobou použitelnosti".
Konzultovala jsem podobný případ - nájemce opravdu jen opravoval, nic nepřestavoval, ale bylo to za moc peněz. Daňař říkal, že pokud je v nájemní smlouvě uvedeno, že budou opravy prostoru na náklady nájemce a bude to kompenzováno po určitou dobu sníženým nájmem, tak není problém. Řešila jsem to z pohledu nájemce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 10. 2017 10:40
Dobrý den,
mám nabídku od známého, že mi za měsíční nájem ve výši 1 Kč pronajme prázdný, malý byt jako kancelář (sro, plátce DPH)
Z mé strany si však díky ceně udělám na vlastní náklady opravy a úpravy bytu (podlahy, stěny, dveře, koupelna....).
Můžu se zeptat, zda máte někdo tuto zkušenost s FÚ, aby to nebyl problém?