Re: Dovolená před mateřskou
Na proplacení není nárok - pouze při skončení pracovního poměru. Ale požádejte o čerpání dovolené na zotavenou ihned po skončení mateřské dovolené (čerpání PPM) - to bude tak někdy v červnu - a až po vyčerpání dovolené na zotavenou požádejte o čerpání rodičovské dovolené. Zaměstnavatel je povinen Vám vyhovět (§ 108 odst. 4 ZP). Jo, taky Vám vznikne nárok na dovolenou ještě za rok 2006, protože doba čerpání mateřské dovolené se počítá pro účely dovolené na zotavenou jako výkon práce (§ 40 odst. 2 NV č. 108/1994 Sb.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2005 8:39
Děkuji všem za odpovědi na můj včerejší dotaz. Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu nejasnost. Zbývá mi za tento rok 8,5 dne dovolené. Pokud nastoupím na mateřskou 23.12., na kolik dní dovolené mám nárok? A musím tuto část dovolené (příp. celou dovolenou) vybrat do začátku mé mateřské nebo je možnost, aby mi zbývající dovolenou zaměstnavatel proplatil? Děkuji.