Re: INTRASTATOVÉ HLÁŠENÍ-MOC PROSÍM O RA
Hezký den přeji,
1. Pokud si zboží odebere dodavatel zpět, záleží na tom, zda:
- zboží reklamujete jako opravu (konkrétní věc opraví nebo opravu provede výměnným způsobem kus za kus),
- zboží vracíte pryč s tím, že Vám dodavatel zboží plně dobropisuje.
V prvním případě jde o opravu, která se v intrastatu vůbec nevykazuje, v druhém případě se vrácení zboží chápe jako dodání zboží do EU, tzn. již vykázané přijetí tohoto zboží vůbec neopravujete a v měsíci, kdy zboží je odesláno do EU, vykážete odeslání zboží v té hodnotě, v jaké jste jej přijali, a to pod kódem transakce 2. Do vlastního hlášení žádné číslo faktury ani dobropisu nedáváte. Toto odeslání reklamovaného zboží zpět dodavateli však vykážete do výkazů pochopitelně až tehdy, kdy Vám tato povinnost vykazovat odeslání zboží vznikla (překročením limitu 4 mil. Kč). Pokud limit ještě není dosažen, tak se toto odeslání zpět bude počítat do obratu 4 mil. Kč a toto konkrétní vrácení zpět nikde nevykážete.
2. Pokud jste zboží prodali zákazníkovi a ten jej sám reklamuje, tak to nebude Vaše věc. Zákazník nákupem zboží získal vlastnická práva k němu a pokud toto zboží z jakéhokoli důvodu odesílá do EU, musí si sám sledovat, zda se nestal zpravodajskou jednotkou a zda mu nevznikla povinnost zpracovávat výkazy Intrastatu. Ale záleží na smluvených podmínkách.
U odeslání zboží:
1. opět záleží na tom, zda jde o opravu (nevykazuje se vůbec přijetí zboží na opravu a odeslání opraveného či nového zboží zákazníkovi zpět) nebo zda zákazník vrací zboží napořád. Z Vašeho pohledu se takto vrácené zboží vykáže jako přijetí zboží z EU pod kódem transakce 2 v hodnotě, v jaké bylo uvedeno ve výkazu pro odeslání zboží.
2. záleží na smluvených podmínkách obchodu. Těžko posoudit.
Doporučuji se podívat na stránky českého statistického úřadu, kde pod odkazem Intrastat naleznete kontakt na skutečné odborníky v této oblasti (p. JUDr. Krátký). Pokud jim detailně pošlete dotaz, dle mé zkušenosti Vám velmi příjemně, rádi a rychle poradí.
Ten intrastat je ale podivnost, co?
mějte se fajn.
>Dobrý den,
>už jsem měla otázku na toto téma.
>Ptala jsem se jak je to s dobropisema u vykazování
>intrastatu.
>Mám ještě pár otázek.
>Když dovážíme zboží z eu.Dostaneme fakturu za zboží a
>poté přijde dobropis na část faktury. Zboží bylo
>dobropisováno z důvodu špatné kvality:
>1. Když jsme zboží měli na skladě a dodavatel si ho
>odebere zptáky na př. Slovensko- vykážu do
>intrastatového hlášení?(myslím že ano) ale jak, normálně číslo
>dobropisu s mínusovou částkou a musím napsat číslo faktury
>ke které se to vztahuje?
>2.když jsme toto zboží prodali zákazníkovi a až on
>zjistí špatnost zboží, a dobropisované zboží si slovenstí
>dodavatelé odebírají od našeho zákazníka na
>slovensko-vykazuji do intrastatového hlášení?(myslím že ano
>
>u vývozu:
>1.když vyvážime zboží do eu. vystavíme fa např.
>slovenskému odběrateli, ten si zboží odveze z našeho skladu
>a poté zjistí např. spatné zboží, mi vystavíme
>dobropis na toto zboží, a dovezeme si ho zpátky na náš
>sklad.vykazuji do intrast. hlášení?(myslím že ano)
>2.když vyvážíme zboží do eu.vystavíme fa,
>např.slovenskému
>odběrateli, ten si zboží odveze ale ze skladu našeho
>dodavetele, odveze si ho na slovensko, tam zjistí
>špatnost zboží, mi vystavíme dobropis a poté ho slovenský
>dodavetel doveze zpátky na sklad našeho dodavetele,
>vykazuji do intrastatového hlášení? (nevím)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 11. 2005 11:44
Dobrý den,
už jsem měla otázku na toto téma.
Ptala jsem se jak je to s dobropisema u vykazování intrastatu.
Mám ještě pár otázek.
Když dovážíme zboží z eu.Dostaneme fakturu za zboží a poté přijde dobropis na část faktury. Zboží bylo dobropisováno z důvodu špatné kvality:
1. Když jsme zboží měli na skladě a dodavatel si ho odebere zptáky na př. Slovensko- vykážu do intrastatového hlášení?(myslím že ano) ale jak, normálně číslo dobropisu s mínusovou částkou a musím napsat číslo faktury ke které se to vztahuje?
2.když jsme toto zboží prodali zákazníkovi a až on zjistí špatnost zboží, a dobropisované zboží si slovenstí dodavatelé odebírají od našeho zákazníka na slovensko-vykazuji do intrastatového hlášení?(myslím že ano
u vývozu:
1.když vyvážime zboží do eu. vystavíme fa např. slovenskému odběrateli, ten si zboží odveze z našeho skladu a poté zjistí např. spatné zboží, mi vystavíme dobropis na toto zboží, a dovezeme si ho zpátky na náš sklad.vykazuji do intrast. hlášení?(myslím že ano)
2.když vyvážíme zboží do eu.vystavíme fa, např.slovenskému
odběrateli, ten si zboží odveze ale ze skladu našeho dodavetele, odveze si ho na slovensko, tam zjistí špatnost zboží, mi vystavíme dobropis a poté ho slovenský dodavetel doveze zpátky na sklad našeho dodavetele, vykazuji do intrastatového hlášení? (nevím)