Přiznání k dani u nezaměstnaného

• (neregistrovaný)

29. 1. 2013 10:30

Mel bych dotaz - v loni jsem pracoval jen prvnich pet mesicu a muj plat byl natolik nizky (kolem 8500 za "sestku"), ze jsem neplatil zadne dane. Pouze zdravotni a socialni pojisteni. A nejaky ten ruzovy papir jsem ze zacatku lonskeho roku podepsal. Musim tedy podavat danove priznani? A pokud ne, tak chteji na FU nejake cestne prohlaseni, a nebo mam proste "klid"? Dekuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2013 14:43

bez přezdívky

Dobrý den,

pokud jste byl pouze zaměstnancem u jednoho zaměstnavatele, u kterého jste podepsal prohlášení k dani (zřejmě ten "růžový papír") a neměl jste jiné příjmy, daňové přiznání podávat nemusíte. Pokud je to takto, nemusíte ani podávat na finanční úřad žádné čestné prohlášení. To, že nemáte povinnost podat DP, vyplývá z § 38g zákona o daních z příjmů.

Otázkou ovšem je, zda je to nejvýhodnější postup. Nic nezkazíte tím, že požádáte zaměstnavatele o roční zúčtování příjmů - nejde o daňové přiznání, zaměstnavatel Vám pouze přepočítá celoroční příjmy a uplatní celoroční odpočty. Je obvyklé, že takto vznikne zaměstnanci vratitelný přeplatek na dani. Pokud ovšem ve Vašem případě byla mzda ve všech měsících stejná - oněch 8 500 Kč, zřejmě Vám nebyla v průběhu roku srážena žádná záloha na daň a tudíž Vám nevznikne ani přeplatek. Poraďte se ještě se svým bývalým zaměstnavatelem.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).