Exekuce z banky

• (neregistrovaný)

29. 1. 2013 14:20

Dobrý den,chtěla bych se zeptat ohledně exekuce.Mám exekuci u jednoho exekutorského úřadu a hrozí mi exekuce z banky.I když jsem žádala o splátkový kalendář a splátky po 2000,-Kč tak mi bylo řečeno že jedině když přijedu do Ostravy a vezmu si sebou poplatek ve výši 3000,-Kč za notáře.Když jsem měla dotaz zda je možné abych se podívala na návrh splátkového kalendáře v klidu a aby mi jej poslali např.e-mailem nebo poštou ať se na to podívá právní zástupce tak se mi paní vysmála že to nedělají a že budu mít možnost na to 30 minut než se rozhodnu to podepsat což je prý podle nich dostačující.Zdá se mi to velice divné.Navíc mám dotaz ohledně exekucí,mám již tu jednu exekuci a pokud by oni nepřistoupili na mé splátky měla bych opět exekuci.Ta další exekuce by byla opět započtena se vším nebo bude poté sjednocená u exekutora u kterého již exekuci mám.Mám zastaven účet i majetek a splácím řádně exekuci a splátky bych skutečně chtěla po 2000,-Kč ale pokud nepřistoupí jaký bude postup?Předem děkuji za odpověď.Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2013 9:37

bez přezdívky

Vážená paní Jano,

děkuji za položený dotaz. Vyplývá z něj, že pohledávka banky je prozatím řešena „smírčí“ cestou, a sice splátkovým kalendářem, který banka požaduje ve formě sepsaného notářského zápisu. Zde se tedy ještě nejedná o exekuční řízení, nýbrž o snahu vyrovnat věc mimosoudní cestou. Je téměř zavedenou praxí, že věřitel, v tomto případě banka, vyzve dlužníka k sepsání zápisu u notáře, za což notáři náleží odměna, kterou je pravděpodobně částka 3.000 Kč, již zmiňujete. Pokud Vám věřitel nevyhověl, když jste ho požádala o předložení podoby zápisu, lze bohužel říci, že podmínky, za nichž bude zápis sepsán, určuje právě on. Nutno podotknout, že Vaší žádosti o splátkový kalendář nemusel vyhovět. Po zaslání předžalobní upomínky mohl dluh vymáhat přímo soudní cestou, po níž následuje nucený výkon exekučního titulu v podobě platebního rozkazu či rozsudku. To platí i pro případ, kdy by banka jako věřitel Vašemu návrhu i přes zmiňovaný počátek dohody o sepsání splátkového kalendáře nakonec nevyhověla. Na druhou stranu je čistě na Vás, zda s textací notářského zápisu budete souhlasit a podepíšete jej. V opačném případě pravděpodobně banka zahájí nalézací řízení a podá žalobu o zaplacení dluhu k soudu.

Pokud jde o Vaši druhou otázku týkající se souběhu exekucí, mohu uvést, že 1. ledna 2013 vešla v účinnost novela exekučního řádu, která umožňuje spojit řízení zahájená po 1. lednu 2013 v případě, že je vůči povinnému zahájeno další řízení tímtéž oprávněným u téhož soudního exekutora. K tomuto spojení dochází automaticky ze zákona. V poněkud odlišné situaci lze na návrh dlužníka exekuční řízení spojit, a to pokud se jedná o více řízení zahájených tímtéž oprávněným pro tzv. bagatelní pohledávku u více soudních exekutorů.

Nezávisle na novele přesto existuje možnost spojit exekuční řízení, a to za přiměřeného použití občanského soudního řádu (viz § 112). Totiž pokud jsou řízení zahájena u téhož soudního exekutora, skutkově spolu souvisí nebo se týkají týchž účastníků, pak je může soudní exekutor v zájmu hospodárnosti spojit.

Závěrem tedy mohou dodat, že pokud k exekučnímu řízení, které vůči Vám již bylo zahájeno (předpokládám, že bylo zahájeno před 1. lednem 2013), přistoupí u téhož soudního exekutora další oprávněný se svojí pohledávkou (domnívejme se, že jím bude naneštěstí např. banka z titulu nesplněného splátkového kalendáře, o kterém jsem pojednával výše), lze soudního exekutora požádat o spojení věcí podle občanského soudního řádu.

S přáním příjemného dne
      Jiří Prošek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).