Re: OSVČ - výdaje paušálem
Moc děkuji za odpověď. Moc jste mi pomohla! Velmi mě to vystrašilo, že budu muset vést UCE...
Re: OSVČ - výdaje % z příjmů
To, co říká Váš známý, není pravda. Asi to celé nějak domotal.
A hlavně, i kdybyste se rozhodl uplatňovat skutečné výdaje, tak můžete vést daňovou evidenci, nemusíte začít zpracovávat účetnictví. A už vůbec při překročení limitu příjmu nemusíte přestat uplatňovat výdaje procentem.
Dalo by se říci, že když dnes máte příjmy ve výši 2.mil.Kč, tak můžete uplatnit výdaje celých 80%. A od příštího roku (v určitých případech lze i od letošního roku) se ta částka příjmů, kde můžete plně uplatnit 80%, snížila na 1.mil.Kč
Píšete, že máte příjmy 1,3 mil.Kč a výdaje procentem 80%. Pak mi to vychází u uplatnění výdaje % z přííjmů takto:
rok 2017: výdaje 1.040.000 Kč
rok 2018: výdaje 800.000 Kč
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 10. 2017 15:11
Dobrý den,
prosím o radu.
Jak je to v příštím roce s výdajovým paušálem? Známý mi tvrdí, že od příštího roku nemohu využívat 80% výdaje, a musím vést UCE. Příjmy za rok mám přibližně 1,3 mil. Kč. Uplatňuji 80% výdaje. Já chápu zákon tak, že i když by mi výdaje vyšly vyšší než je daný strop( v mém případě je limit max. výdajů 800 tis. Kč), tak pro stanovení základu daně použiji částku 800 tisíc a ne tu co mi doopravdy vyjde, tu vyšší. Je to tak nebo ne? Známý mi právě tvrdí, že právě kvůli tomu budu muset vést účetnictví, prostě kdo se nevejde do limitu, tak automaticky musí přestat uplatňovat výdaje procentem. DĚKUJI