Re: Mateřská dovolená
Podívejte, jak jsem tak slyšela od známých, nezáleží na tom, kde máte hlášené trvalé bydliště. Záleží na tom, kde a s kým skutečně bydlíte a zda na to nějakým způsobem sociálka nebo ÚP, na který byly převedeny dávky státní sociální podpory, přijde. Jestliže budete mít nahlášeno, je bydlíte s rodiči, ale vedete svoji samostatnou domácnost, budete posuzována jako osamělá. Jestli povedete společnou domácnost s rodiči, budete posuzováno spolu s příjmy rodičů. Prostě vždycky se pro účely dávek posuzují přijmy všech členu společné domácnosti. Jestli ve skutečnosti budete mít jiný pobyt jinde a s přítelem a úřady se to dozví, může se stát, že Vám jednoho dne zazvoní u dveří a budou chtít zkontrolovat, zda tam opravdu v Vámi nebydlí někdo jiný ve společné domácnosti.
Další věc je daňová sleva na dítě. Pokud budete vedena jako žijící sama, pak nikdo jiný, kromě Vás, nemůže uplatnit slevu na dítě (a Vy nebudete mí z čeho). Ale o to Vám asi nejde.
Já sice mám na založení rodiny jiný názor než Vy, ale to je jedno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 11. 2005 10:20
Prosím o radu zkušenější:
Chystám se na MD od 2/06 nejsem vdaná a chtěla bych nechat jméno dítěte po otci,zůstat nahlášená stále u svých rodičů.Zajímalo by mne co na to sociálka,jestliže mi bude sociálka vyplácet MD bude chtít i nějaké vyjádření od otce dítěte?Budeme žít odděleně.Má to smysl se v dnešní době vdávat kvůli tomu,že čekám dítě?