Re: smlouva o dílo - daňový a účetní dok
*** Proč byste nemohl vystavit fakturu? Faktura je jen papír, který říká za co, od koho, kdy a kolik požadujete. Nemá nic společného s ŽL. Pokud účetní firmy má jen smlouvu o dílo, tak nemůže vědět kolik a kdy má povinnost vyplatit. Smlouva o dílo Vás zavazuje něco vykonat a druhou stranu k tomu, aby po provední zaplatila. Ale nic asi neříká o tom, že dílo bylo už zhotoveno a předáno a kolik se má fakticky zaplatit. Pokud se bojíte slova "faktura", pak vystavte nějaký vyúčtovácí a předávací doklad, aby jej účetní mohla zaúčtovat jako závazek firmy ***
---
A co by jste paní bdm řekla tomu, kdyby ve smlouvě byla tato klauzule:
Obě vysoké smluvní strany se dohodly na tom, že částka plnění uvedená v čl. x této smlouvy bude vyplacena bezprostředně po ukončení díla a to v hotovosti. Ukončení díla bude vyjádřeno tím, že každá z vysokých smluvních stran jednotlivě před druhou stranou vysloví slova „Howk – zhotoveno jest“.
To by se snad faktura ani vystavovat nemusela že?
---
Tedy nejsem "paní bdm", ale pokud by ve smlouvě byla tato klauzule, tak zřejmě firma nebude chtít po pánovi fakturu. A myslím, že udělat doklad nazvaný vyúčtování, by mohlo být pro tu firmu to, co požaduje, aby to dala do nákladů.
*** :-))).........si ze mě utahujete, že? A co je to "vysoká smluvní strana"? Ale jo - ono by to stačilo - ale stejně nevím, jak by se ta účetní dověděla, že "zhotoveno jest". Jak by ona měla tušit, co si ty dvě strany šuškají na čem se došuškaly :-)))) ***
---
Já a utahovat ? – ani náhodou.
Vy máte svůj právní názor – může vystavit fakturu – a já Vám ho neberu. Dokonce kdyby Vám ho někdo napadl budu jej bránit.
Já mám svůj právní názor – ať si dopracují smlouvu tak aby z ní byla vidět vůle zaplatit i bez té faktury.
A zadavatel dotazu – Vojta – ten je na tom nejlíp může si vybrat.
---
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 11. 2005 15:15
Jsem v dlouhodobém pracovním poměru. Pro jinou firmu jsem jednorázově provedl práci, o které jsme uzavřeli smlouvu o dílo. Vzhledem k tomu, že nevlastním živnostenský list, nemohu firmě vystavit fakturu. Může firma použít uzavřenou smlouvu o dílo jako účetní a daňový doklad ve svém účetnictví? Tvrdí, že ne, já tvrdím opak. Kdo má pravdu?