Re: Odečet DPH
Povedete si knihu jízd, do které bude psát jak jízdy služební, tak i soukromé. U nákupu PHM si budete uplaňovat DPH - na základě lístků od benzinky. Na konci měsíce sečtete celkově ujeté km, vyčíslíte kolik jste ujel soukromě.Vypočítáte kolik % z celkově ujetých km jste ujel soukromě, vystavíte doklad o použití, kterým pokrátíte uplatněnou DPH.
To je sice pěkné, ale ve hře je nákladní auto a celým odpočtem - při použití pro soukromou potřebu nutno dodanit - § 13/4+5 ZDPH. Stanovit ZD je diskutabilní, názorů je spousta.
Jednou z možností je krátit nárok přímo na vstupu dle předpokládaného využití pro soukromou potřebu - pozor na spekulace.
*** Prosím poraďte tedy, kudy do toho.Už vidím, jak před FÚ budu dokazovat, že jsem DPH na vstupu pokrátil pouze o 10%, když mi ve finále dle skutečně ujetých km vyjde, že mám krátit o 55%.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 11. 2005 16:02
Vedu daňovou evidenci /FO/. Zakoupil jsem nákl.automobil, který budu využívat jak k podnikání tak soukromě. Poměr nemohu dopředu určit. Chtěl bych uplatnit odečet DPH v plné výši a pak měsíčně vyčíslit užití automobilu pro soukromé jízdy. Nevím ale z jaké částky mám vycházet. Cena vozu 275000,- Kč, ZD 231092,-Kč DPH 43908,-Kč. Má někdo s tímto zkušenost?