Re:paní Jiřko,prosím poraďte zkrác.úvaze
>>Nastoupila jsem do firmy a domnívám se že chybně
>>stanovují nárok na dovolenou? Zaměstnankyně pracuje
>>pravidelně 3 dny v týdnu, nárok na dovolenou ve fy 5
>>týdnů,
>>dávají jí 25 dnů a druhá pracuje pravidelně 1 den v
>>týdnu, dávají jí také 25 dnů (rovnoměrně rozvržená
>>prac.doba). Myslím si, že ta první má nárok jen na 15
>>dnů,
>>druhá 12 ? co vy na to? ale nevím zcela přesně, jaký
>>musím dodržet při přepočtu průměr na dovolenou -
>>pokud
>>je nižší než minim.tarif - viz zákon o mzdě - ale jak
>>dorovnat, to fakt tak nějak nevím. Nebo při tomto
>>zkráceném úvazku nechat průměr tak jak vyjde ? Nejedná
>>se o
>>DPČ, to je mi jasné, že se min.tarify na ni
>>nevztahují, ale o pracovní poměr na dobu určitou. Ta
>>1. pracuje
>>po 8-16,út.8-12,st.8-12, jaký má týdenní úvazek 14,5
>>hodin? Druhá pracuje jen v pátek od 8-14.00
>>hod.(úvazek
>>7,5 týdně ? asi blbost,co?)
>> úvazky mi fakt nejdou :-(
>>děkuji za pomoc
>
>já vim, že řeknete,že ani ty nároky mi moc
>nejdou-samozřejmě u té druhé zaměstnankyně je nárok jen na 5 dnů.
>Ale nevím jak s průměrem, zda musím dodržet minimální
>mzd.tarif - když nepracují po stanovenou plnou týdenní
>dobu ?? Navíc mi zaměstnankyně tvrdily, že ohledně nároku na dovolenou se to projednávalo u právníka a mají nárok na 25 dnů, ale písemně nic nemají. Nechci je šidit, ale nezdá se mi to?
Při nepravidelně rozvržené pracovní době se nárok na počet dní dovolené přepočítává podle tohoto vzorce: Počet plánovaných směn v kal. roce toho konkrétního pracovníka (jen plán, ne přesčasové směny) krát počet týdnů dovolené (u Vás 5) děleno 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dnů dovolené na rok. Tyto dny dny dovolené si pak vybírá jen ve svých pracovních dnech, tzn. když např. pracuje jen 3 dny v týdnu a celý ten týden je doma na dovolené, vybrala si z dovolené jen 3 dny. Každý den dovolené jepak proplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna. Takže nemají nárok na 25 dní za rok, jak Vám tvrdí.
Průměr na hodinu by měl činit nejméně minimální tarif.
moc děkuji, ale domnívala jsem se, že se jedná o rovnoměr.rozvr.prac.dobu, když pracuje pravidelně 3 dny v týdnu, tudíž 1 týden dovolené = 3 dny x nárok 5 týdnů, tj. 15 dnů ? a navíc jsem zmastila ten úvazek - ne 14,5 ale 15,5 - nemůžu jí odečítat přestávku u prac.doby 5 hodin.
Ten nárok na dovolenou musíte vypočítat podle toho vzorce, jak jsem Vám ho napsala. Možná vyjde těch 15, já nevím.
Co se týká přestávky, nevím, po kolika hodinách ji má nařízenou. Úvazek se vždy sjednává jako čistá pracovní doba, takže když má domluveno 5 hodin denně je čistá pracovní doba 5 hodin. A pak záleží na tom, kdy má přestávku. Jestli ji má např. po 4 hodinách, tak je v práci celkem 5,5 hodiny, ale z toho pracuje jen 5 hodin. Jestli ji máte nařízenou až např. po 6ti hodinách, pak je v práci 5 hodin a celých těch 5 hodin pracuje a pak jde domů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 11. 2005 19:54
Nastoupila jsem do firmy a domnívám se že chybně stanovují nárok na dovolenou? Zaměstnankyně pracuje pravidelně 3 dny v týdnu, nárok na dovolenou ve fy 5 týdnů, dávají jí 25 dnů a druhá pracuje pravidelně 1 den v týdnu, dávají jí také 25 dnů (rovnoměrně rozvržená prac.doba). Myslím si, že ta první má nárok jen na 15 dnů, druhá 12 ? co vy na to? ale nevím zcela přesně, jaký musím dodržet při přepočtu průměr na dovolenou - pokud je nižší než minim.tarif - viz zákon o mzdě - ale jak dorovnat, to fakt tak nějak nevím. Nebo při tomto zkráceném úvazku nechat průměr tak jak vyjde ? Nejedná se o DPČ, to je mi jasné, že se min.tarify na ni nevztahují, ale o pracovní poměr na dobu určitou. Ta 1. pracuje po 8-16,út.8-12,st.8-12, jaký má týdenní úvazek 14,5 hodin? Druhá pracuje jen v pátek od 8-14.00 hod.(úvazek 7,5 týdně ? asi blbost,co?)
úvazky mi fakt nejdou :-(
děkuji za pomoc