Re: Darovací smlouva
S bratrem se samolzřejmě můžete dobrovolně "vypořádat" již nyní, dokonce některé banky Vám nas to půjčí hypotéku (Česká spořitelna). V opačném případě se se s ním budete muset "vypořádat" při vypořádání dědictví - to, co jste od zůstavitele/ů dostala za jeho/jejich života nad rámec běžného darování se započítá na Váš dědický podíl a může se stát, že v rámnci dědictví budete bratrovi něco doplácet.
Darovací daň viz. § 12 zákona č. 58/2004 Sb..
Znalecký posudek samozřejmě budete potřebovat, neboť částka daně se stanoví z/podle něj (úřední - vyhlášková - administrativní cena).
1)Doplácet bratrovi samozřejmě nic nebudete. Jen pokud by nějaké dědictví pak ještě po mamince zůstalo, může bratr "připomenout" dar za života a ten se může započíst. Může se stát, že pak už nedostanete nic - ale neznamená to, že budete něco doplácet.
2)Znalecký posudek musí být. Na jeho základě budete platit daň darovací
Tak nevím. Moje maminka darovala za života byt v Praze jednomu ze 4 vnuků-mému synovcovi, tím se stal majitelem. Když zemřela, tak se o tom bytě nemluvilo a ani mě to nenapadlo, protože už nebyl dědictví po mamince. Tak nevím, asi jsem moje syny ošidila.....
¨
Lituji, ale zde uvedené laické názory nejsou správné. Dědický zápočet existuje a Váš bratr jej může při projednávání dědictví po vašich rodičích bez problémů uplatnit. Pokud jenom Vám rodiče darují za svého života RD v hodnotě 1 mil. Kč a nic jiného k dědění nezbyde, budete muset (v rámci dědického řízení) bratrovi vyplatit 500 tis.. Bohužel je to tak.
To je divné,takže např. pokud rodiče mají velký majetek a během života ho prodají nebo darují,tak můžu taky požadovat půlku všeho????Proč by se to mělo započítat do dědictví pokud už za života a dobrovolně se rozhodnou mi z toho nedat ani halíř...Co když to odkáží v závěti bratrovi,to pak taky můžu požadovat půlku i když si to písemně nepřáli???.....to se mi nezdá.....Vím,že můžu napadnout závěť,ale k tomu musím mít pádné důvody např. důkaz,že to nenapsali ze svobodné vůle nebo tak něco...Pokud se za života něco rozhodnou darovat ať rodinnému příslušníku nebo např.nějaké nadaci,tak to pak přeci nemůže být započteno do dědictví....?????
*** :-))))))) To chce klid :-)) Ono to tak vážně není. Nemá cenu se tady o tom přehadovat. Pokud se jedná o větší peníze, ať si každý sám tu právní radu vyhledá - bude mít aspoň klidný spánek. A ono to vážně tolik nestojí. Člověk si akorát říká, že pokud sám už to téhle právní rady investoval, tak to mohlo ušetřit peníze ostatním :-)) ***
V případě, že nedojde k vydědění neopominutelného dědice, není možné napsat závěť ve prospěch jen jednoho, je-li dědiců ze zákona více - (vydědění je nutno prokázat). Nezl. děti mají nárok ze zákona vyšší než zletilí potomci. M.j. manželka není neopominutelným dědicem (na rozdíl od potomků)
Pokud zůstavitel DARUJE za svého života něco nad rámec obvyklého daru jednomu (jen několika) ze svých (potencionýálních, budoucích) dědiců, mohou "při darování opomenutí" dědici při vypořádávání dědictví tento dar napadnout - navrhnou dědický zápočet. Vydědit lze jen ze zákonných důvodů, ve vyděďovací listině musí být důvody konkretizovány. Vydědění lze napadnout u soudu. Závětí lze určit dědice i v rozporu se zákonem, pouze u potomků platí, že musí dostat (1)nezletilí tolik, na kolik mají nárok ze zákona a (2)zletilí 1/2 toho, kolik by měli dostat ze zákona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 11. 2005 13:19
Dobrý den !
Prosím o zodpovězení mého dotazu- Rodiče mi chtějí
darovat celý dům,ve kterém bydlíme společně. Mám ještě bratra, který s námi nežije. Nevím,jestli se musím i po sepsání darovací smlouvy vypořádat s bratrem a jestli se platí nějaká darovací daň. A musí být při sepisování darovací smlouvy znalecký odhad majetku ?
Děkuji za odpověď
Kateřina