Čerpání vytvořené rezervy na opravu.

• (neregistrovaný)

7. 11. 2005 14:45

Letos bychom měli čerpat rezer.na opravu sídla firmy.na opravu byl udělán rozpisu firmou např.na opravu elektroinstalace,nyní mám ale zaúčtovat provedenou opravu střechy,která nebyla plánována v rozpočtu a ještě byla provedena jinou firmou než která dělala rozpočet.Mám za to ,že je to obojí jedno,ale jak účtovat?Rezervu mám na účtovat? Dále má firma v úmyslu nakoupit pouze materiál na plánované opravy/ale práce budou vykonány firmou příští rok/ Mohu fakturu za materiál dát jako čerpání rezervy?a ještě rezervu nevyčerpáme zřejmě celou ale zbytek asi nemohu nechat na další léta,když v plánu bylo čerpání celé rezervy v roce letošním?a ještě DPH z přijatých faktur si budu nárokovat . ,že jo? Dík Stašek

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 11. 2005 15:40

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Čerpání vytvořené rezervy na opravu.
      Pokud byla tvořena rezerva na opravu elektroinstalace, tak nelze tuto rezervu čerpat na opravu střechy. Opravu nemusí provádět firma, která zpracovala předpokládaný rozpočet na opravu DHM (elektroinstalace), ke které jste tvořili rezervu. Opravu může provést kdokoliv jiný.
      Pokud jste při tvorbě rezervy předpokládali zahájení opravy v r. 2005, a s opravou jste v r. 2005 nezapočali a nezahájíte opravy ani v r. 2006, pak tuto rezervu musíte zdanit v r. 2006. Pokud ale s opravami započnete v r. 2006, pak zůstatek rezervy musíte dočerpat do konce r. 2007. Pokud celou rezervu nevyčerpáte do konce r. 2007, pak její zůstatek musíte zdanit v r. 2007. Nákup materiálu nemůžete účtovat na opravy, pokud opravy nebyly zahájeny. Do doby vyskladnění materiálu budete o zásobách materiálu účtovat na účtu 112. Náklady na opravy sledujte na samostatném analytickém účtu (501.AU, 511.AU) a po skončení zd. období zaúčtujte celkovou částku na uvedených AU pro tuto opravu na účty 451/552. Stejně zaúčtujete i nevyčerpanou část rezervy v r. 2006. Případně v r. 2007, pokud s opravami započnete až v r. 2006.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).