Povinnost podávat daňové přiznání

• (neregistrovaný)

5. 2. 2013 10:52

Musím podávat daňové přiznání za rok 2012, když jsem pobíral tři měsíce nemocenské dávky a devět měsíců invalidní důchod pro invaliditu
    3 stupně? Jiný příjem jsem neměl. Zaměstnavatel se mnou neukončil pracovní poměr, ale dal mi neplacené volno od data přiznání invalidního
    důchodu.  Děkuji Musel                                                                                                                                         

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2013 15:56

bez přezdívky

Dobrý den pane Musele,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste byl celý rok 2012 v pracovním poměru. Část roku jste byl nemocen a pobíral jste nemocenské dávky (osvobozený příjem). Pak Vám byl přiznán invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně (osvobozený příjem). Zřejmě jste tedy neměl za rok 2012 žádné zdanitelné příjmy, a v tom případě nemáte povinnost podávat daňové přiznání. Vyplývá to z § 38g zákona o daních z příjmů. Nemocenské dávky ani invalidní důchod se do přiznání neuvádí.

Pro jistotu požádejte svého zaměstnavatele do 15. 2. 2013 o tzv. roční zúčtování Vašich zdanitelných příjmů ze závislé činnosti za rok 2012 - kdyby Vám náhodou nějaký příjem ještě např. doplácel za leden 2012, v rámci ročního zúčtování by Vám vrátil přeplatek na sražené dani z příjmů. Pokud Vás však zaměstnavatel ujistí, že do roku 2012 Vám nebyl zúčtován žádný zdanitelný příjem, ani "roční zúčtování" nemá smysl.

S přátelským pozdravem

Jan Molín   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).