Dobrý den pane Musele,
z Vašeho dotazu vyplývá, že jste byl celý rok 2012 v pracovním poměru. Část roku jste byl nemocen a pobíral jste nemocenské dávky (osvobozený příjem). Pak Vám byl přiznán invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně (osvobozený příjem). Zřejmě jste tedy neměl za rok 2012 žádné zdanitelné příjmy, a v tom případě nemáte povinnost podávat daňové přiznání. Vyplývá to z § 38g zákona o daních z příjmů. Nemocenské dávky ani invalidní důchod se do přiznání neuvádí.
Pro jistotu požádejte svého zaměstnavatele do 15. 2. 2013 o tzv. roční zúčtování Vašich zdanitelných příjmů ze závislé činnosti za rok 2012 - kdyby Vám náhodou nějaký příjem ještě např. doplácel za leden 2012, v rámci ročního zúčtování by Vám vrátil přeplatek na sražené dani z příjmů. Pokud Vás však zaměstnavatel ujistí, že do roku 2012 Vám nebyl zúčtován žádný zdanitelný příjem, ani "roční zúčtování" nemá smysl.
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 2. 2013 10:52
Musím podávat daňové přiznání za rok 2012, když jsem pobíral tři měsíce nemocenské dávky a devět měsíců invalidní důchod pro invaliditu
3 stupně? Jiný příjem jsem neměl. Zaměstnavatel se mnou neukončil pracovní poměr, ale dal mi neplacené volno od data přiznání invalidního
důchodu. Děkuji Musel