Re: Rekonstrukce bytu - souhlas vlastník
Byli jsme ve stejné situaci jako vy. Bylo mi na různých místech vysvětleno následující. Jestliže budem dělat úpravy v bytě na základě stavebního povolení musíme mít souhlas ostatních vlastníků, jestliže budeme dělat úpravy v bytě na základě stavebního oznámení, stačí vyjádření výboru společenství vlastníků. Můžu Vás ubezpečit že jsme úpravy v bytě (vyzdění jádra, výměna oken, položení dlažby) dělali na "oznámení o stavebních úpravách". I tak bylo papírováního víc než dost.
P.s. O zbourání 50 cm příčky, která jistě není nosná, bych se prostě nijak nezmiňovala.
Nikoliv. Pokud jde o společenství vlastníků, tak žádné vyjádření ostatních spoluvlastníků nepotřebujete - nejedná se o zásah do společných prostor ani o změnu spoluvlastnického podílu. U SVJ na rozdíl od družstva spoluvlastníte spol. prostory a zcela vlastníte jednotku. Kdyby bylo zapotřebí stavební povolení, tak tam by se vyhodnotily dotčené osoby a jejich 100% souhlas je zapotřebí. Jenže v tomto případě by ostatní spoluvlastníci dotčenými osobami asi nebyli (zeď není nosná a rekonstruovaná část asi nesousedí přímo s cizím majetkem) a mimo to jsem přesvědčen, že na vámi uvedené úpravy ani stavební povolení nepotřebujete (snad mě někdo opraví).
Jsme společenství vlastníků. Sousedi se rozhodli zasklít balkon. Museli mít stavební povolení a souhlas 75% všech vlastníků. Když byt vlastní manželé, nestačil jeden podpis ale museli dát souhlas oba dva. Jinak si taky myslím že na vyzdění jádra při zachování stejných rozměrů místností stačí ohlášení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 11. 2005 9:58
Dobrý den,
moc bych chtěla poprosit o radu. Koupili jsme s přítelem byt do osobního vlastnictví a chceme ho zrekonstruovat - vyzdít jádro a ubourat cca 50 cm zdi, aby se nám opticky zvětšil prostor v kuchyni. Předseda výboru společenství vlastníků, které je k bytové jednotce ustanoveno, nám sdělil, že k rekonstrukci potřebujeme souhlas všech ostatních vlastníků. Přijde mi to ale jako nesmysl, proč mi sousedé musí schvalovat úpravu, kterou si chci provést ve svém bytě? Můžete mi někdo poradit? Předem moc děkuji.