Re: odškod. prac.úrazu-prům. výdělek PRO
Příhodnější odkaz je na § 17 Zákona o mzdě.
1)Ve kterém čtvrtletí byl vyplacen ten 13. plat a ve kterém čtvrtletí se stal úraz?
2) Jak byl definovaný ten 13. plat - za jak dlouhé období se jeho přiznání vztahovalo? (Musí být nějaký podklad pro jeho rozpuštění do více čtvrtletí).
3) Pokud byl 13. plat definován jako odměna za delší období než čtvrtletí, pak viz. § 17 Zákona 1/1992, odst. 9.
Tak jsem pátrala a dopátrala problém. Kolegyně tvrdila, že ponížila průměr pouze pro účely odškodnění prac. úrazu. Nebylo mi jasné podle čeho. Chyba je v tom, že 13. plat měla rozpustit do dvou čtvrtletí (vyplácel se i 14.) Jenže ona se na to vykašlala, takže v čtvrtletí po vyplácení 13. platů měli všichni mega průměry a do následujícího čtvrtletí se to vůbec nepromítlo. To zase bude zábava, to těm právníkům vysvětlovat :o/ Všem moc děkuji za radu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 11. 2005 21:37
Dobrý večer. Přebírala jsem presonální a mzdovou agendu od kolegyně, a tak jsem se dostala k jednomu složitému prac. úrazu. 5 let se táhnou spory právníků ... Ve čtvrtletí, kdy se prac. úraz stal, měl zaměstnanec vysoký průměr pro náhradu mzdy, protože se vyplácely 13. platy, které byly rozpuštěny do dvou čtvrtletí. Kolegyně, prý dle rady odborníka na placení prac. úrazů, průměr pro účel odškodnění prac. úrazu snížila právě o výši 13. platu, rozdíl cca 20 Kč/hod. To právník zaměstnance považuje za chybu. Poradíte mi, na základě jakého předpisu předchůdkyně průměr snížila, podle čeho se to řídí? Nemáte někdo podobnou zkušenost? Nedaří se mi to nikde vyhledat. Začínám být zoufalá, rozhodla jsem se ten spor nějak dořešit, ale tohle je pro mě slabina. Za každou radu moc děkuji