Čtyřlístek do nákladů

• (neregistrovaný)

9. 11. 2005 14:08

Podnikám prvním rokem a jsem dosud na RD. Neplatila jsem zálohy na OSSZ a ZP. Napadlo mě, že bych si vzala úvěr Čtyřlístek od Poštovní spořitelny na 20 000,- (8020,-bych dodala) a zaplatila bych pojištění ještě do konce roku 2005. Aby mi šlo do nákladů (vedu DE). Splácela bych 2 roky a na úrocích by to bylo asi 6000,- Mohla bych si je dát do nákladů? Lze si vzít vůbec úvěr na pojistné? Jak mám doložit, na co jsem úvěr vyčerpala. Jak by se na to díval berňák?
    Prosím poraďte mi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 11. 2005 14:30

Northmann (neregistrovaný)

Re: Čtyřlístek do nákladů
      Daňově uznané jsou úroky z úvěru poskytnutého podnikateli na účely zajištění, dosažení a udržení příjmů. Pokud by vám banka poskytla úvěr Čtyřlístek jako podnikatelský úvěr, a vy ho použila na podnikání, pak si myslím, že byste si úroky do nákladů dát mohla. Pokud se týká pojistného na OSSZ, to pokud bude zaplaceno do konce roku, bude uznáno jako daňový výdaj (navíc ovšem musí jeho výše odpovídat očekávané výši pojistného dle výsledků hospodaření), ovšem u ZP tomu tak není, tam nelze tuto operaci provést.

• 9. 11. 2005 20:58

H. (neregistrovaný)

Nevím, proč chcete toto podniknout, když patříte do kategorie, kdy je za Vás plátcem pojistného stát. Neuvádíte, že byste byla povinna platit tak vysoké pojistné (to již víte, že bude tak vysoký výsledek hospodaření?) Dobrovolně vyšší důch. pojistné bych platila až v pozdějších letech, když byste nepatřila do kategorie, kdy je plátcem stát. Nevyplatí se Vám optimalizace daň. základu jiným způsobem?

• 9. 11. 2005 21:59

Anonymní (neregistrovaný)

Na OSSZ mi řekli, že jsem-li na RD a podnikám, nemusím platit prvním rokem zálohy, ale po podání daňového přiznání, musím odvést soc. i zdravotní z min. základu. Předpokládám, že budu ve ztrátě. Nemusím platit min. daň, ale sociální a zdravotní ano. Min. zálohy na ZP jsou 1143,- a na OSSZ 1162,-. Čili krát 12, ne? Je moje úvaha správná?

• 9. 11. 2005 23:20

H. (neregistrovaný)

Jestliže jste dosud na RD, je za Vás plátcem pojist.státa nevztahuje se na Vás minimulní vyměř.základ pro odvod soc. a zdravot. pojistného. Považujete se tedy za OSVČ vedlejší. Tuto skutečnost musíte pojišťovnám - OSSZ i VZP - doložit. Pojistné se platí z dosažených příjmů. Při ztrátě žádné pojistné neplatíte.
      Viz zák. 589/92 Sb. o pojistném na soc.pojištění a zák. 592/92 Sb. o pojistném na zdr.pojištění.

• 10. 11. 2005 8:54

Anonymní (neregistrovaný)

Ano. Je to tak, jak píšete. Nevím, kdo jste, ale jste parádní. Díky.

• 10. 11. 2005 13:08

Hela V. (neregistrovaný)

Jako bývalá pracovnice pojišťovny by bylo smutné, kdybych nevěděla a neporadila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).