Re: Nařízená noční místo ranní směny
Hanko, nejsem si jistý, jestli mám úplně pravdu, ale hodně bude záležet jak máte definovánu pracovní dobu ve smlouvě. Pokud tam je napsáno že je pravidelná od - do, tak asi nemá právo, jinak ano. Na druhou stranu ZP ještě pořád obsahuje (dle mě právně nevymahatelnou) formulaci, že zaměstnavatel musí brát ohled i možnost dopravy (volně řečeno). A ve 2 ráno to asi moc nepůjde.
V pracovní smlouvě mám uvedeno: pracovní doba činí 40 hodin týdně pro jednosměnný provoz a 38,75 hodin pro dvousměnný provoz a je pravidleně rozložená na 5 dní v týdnu. Rozdělení pracovní doby může zaměstnavatel provést vnitropodnikovým příkazem.
Takže pokud to správně chápu, může mi nařídit jít na noční směnu (případně od 22.00 do 6.00 s ohledem an dopravu). Musím jít na lékařskou prohlídku pokud na tu noční budu chodit jen 4 dny a nejedná se tedy o pravidelný režim? A co když odmítnu jít na noční směnu? Mám právo na náhradu mzdy pro překážky v práci na straně zaměstnavatele?Děkuji.
Pokud není přesně smluveno, od do, pak o rozvržení pracovní doby rozhoduje zaměstnavatel, tedy jestliže Vám nařídí přijít od 22 do 6, tak musíte přijít. da můžete pracovat na nočních směnách, musí posoudit lékař. My ale při nástupu (a při periodických prohlídkách) rovnou vypíšeme pro lékaře formulář, co všechno má posoudit (tedy práci, kterou bude zaměstnanec konat, zda může pracovat ve výšce, s elektrickými stroji, v noci apod.) a to pak platí po celou dobu, takže přímo před noční směnou už ho pochopitelně znovu neposuzuje. Jestli bude brát ohled na dopravu, je jen na něm, není to jeho povinnost.
Takže zaměstnavatel Vám určil pracovní dobu v ten den a Vaší povinností je na směnu přijít.
Nemá se náhodou prohlídka na noční směnu dělat každý rok??Zdraví se může změnit...vysoký,nízký tlak,nějaké operace..atd..Nařídit může,ale v případě,že nebudete mít platnou prohlídku,tak na sebe bere velkou odpovědnost kdyby se vám něco stalo....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2005 7:47
STE oznámila zaměstnavateli, že na 4 dny přeruší dodávky elektrického proudu v době od 7.00 do 17.00 hod.. Zaměstnavatel rozhodl, že v těchto dnech budeme mít pracovní dobu od 18.00 do 2.00 hod. Má na to právo? Musím jako zaměstnanec jít povinně na noční směnu nebo mohu odmítnout a zaměstnavatel mi musí uhradit náhradu mzdy za překážku na straně zaměstnavatele? (příplatek za noční směnu zaplatí) Děkuji za pomoc