Re: Přesčasové hodiny
Jestliže je mzda sjednána k přihlédnutím k případným přesčasům, musí toto být smluveno ve smlouvě, takže jestli to tam nemáte, upravte pracovní smlouvy podle toho. Evidují se všechny přesčasové hodiny, ale součástí mzdy jich může maximálně 150 v roce, dalších až 266 už musí být zaplacených. Protože ten zaměstnanec je navíc společníkem, jistě bude i v jeho zájmu, aby firma neměla problémy, takže kontrole nepředkládejte píchačky, ale udělejte normálně docházku na papíře (bez těch přesčasů), a je to.
Re: Přesčasové hodiny
Píchačky nejsou dokladem k délce výkonu práce. Slouží jen k přehledu,od kdy do kdy se zaměstnanec zdržuje v areálu podniku. Přesčasovou práci nařizuje nebo dohoduje zaměstnavatel. Bez jeho vědomí by se tedy přesčasová práce ani konat neměla. My např. pro evidenci přesčasové práce a náhradního volna máme zvláštní celoroční výkaz jednotlivě pro každého zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2005 13:36
Dobrý den všem,prosím o radu. Jsme s.r.o. a mám 3 společníky, 2 jsou v pohodě a s jedním se nemohu domluvit.Máme ještě píchací hodiny a tento společník má za měsíc napíchané od 10 do 20 i víc hodin přesčasů.Všichni mají měsíční mzdu,domluveno,že se přesčasy neplatí.Mám ve vnitropodnikové směrnici zakotveno,že odměna je včetně přesčasových hodin,tak je neplatím nikomu.Ale jde mi o ÚP a BOZP až přijdou na kontrolu,co na to řeknou.Děkuji za radu.Přeji všem pěkný den.