Re: Hlášení trvalého pobytu
--To nestačí.
musíte rovněž prokázat zánik užívacího práva k bytu ( §12 zák.133/2000 o evidenci obyvatel) a to je, aspoň v mém případě velký problém, musím se obrátit na soud.
Dětem udajně vzniká užívací právo k bytu automaticky i když nejsou majiteli nebo najemci bytu.
Nenašel jsem ale žádný zákon který by toto potvrzoval.
Pokud to někde najdete, poraďíte mi, prosím, jak na to, abych nemusel na soud,
jan nahodil
Bylo to nedávno celkem dost diskutováno v médiích a v případě, že syn již dlouho u Vás nebydlí, tak stačí svědci, kteří to potvrdí, Vaše čestné prohlášení a trvalý pobyt mu bude zrušen. Jen se nesmíte nechat odbýt.
Tím už jsem prošel.Svědci povrdí jen to,že v bytě nebydlí. A to je jen jedna podmínka pro zrušení trvalého pobytu. Druhá podmínka je, že nemá k bytu užívací právo. Údajně mají děti k bytu rodičů tzv. odvozené užívací právo. Jestli ještě trvá nebo už skončilo musí rozhodnout soud.
I když jsem termín "odvozené užívací právo" nikde v zákonu nenašel uřednice v evidenci obyvatel na tom trvají.
jan
V Googlu jsem našla toto:
Toto řešila má sestřenice, ale ne v bytě, v rodinném domku, který postavila s manželem. Jejich dcera se dala na drogy a na její jméno, ale jejich adresu, chodily upomínky např. na pokuty.
Na městském úřadě dáte žádost a musíte mít dva svědky, že se v bytě dcera nezdržuje. Stačí soused, snoubenec další dcery. Tak tomu bylo u nich.
Za nějaký čas bylo jednání u komise na MÚ, potom asi měsíc rozhodnutí o zrušení trvalého bydliště viselo na úřední ceduli mÚ a protože nikdo nic nenamítal, zrušení trvalého bydliště nezdárné dcery bylo platné.
Časově to trvalo dost dlouho, takže co nejdříve na Městský úřad.
Dále bych doporučovala, pokud budete něco většího kupovat do bytu a do domácnosti, nechávejte si na účtenky psát Vaše jméno a adresu, snad i rok narození, aby případný exekutor, než bude trvalý pobyt zrušen, nezabavil Vaše věci.
Kdo oznámil na poště změnu adresy, to nevím - jestli MÚ nebo sestřenice. Dceřinu poštu pak doručovali na Městský úřad.
Držím pěsti.
Zkuste zajet do Googlu a zadejte trvalé bydliště a podobně. Ale domnívám se, že toto je dobrý postup. Opravdu záleží na lidech. Nedejte se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2005 14:07
Zdravím !
Prosím Vás, může mi někdo poradit jak dosáhnout toho, abych mohl zrušit trvalý pobyt našeho syna u nás v bytě ? Má velké dluhy a my máme strach, že náš majetek sebere exekutor. Děkuji za radu. Radek Bolek.