Re: Záloha leasing a DPH
Můžete a to nejdříve dnem uskutečnění zd. plnění dle daňového dokladu (splátkového kalendáře). Př.: Sepíšete leasingovou smlouvu 30.11.2005 a ve splátkovém kalendáři je uveden datum 1. splátky 5.12.2005, pak lze uplatnit DPH až dnem 5.12.2005. Samozřejmě, že předpokladem uplatnění DPH je, že je na jeho uplatnění nárok - nejde o OA, daňový doklad (splátkový kalendář) má náležitosti DD apod..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 11. 2005 19:50
Zalistovala jsem v nejprve v diskuzi a přiznám se, že mi stále není jasné, jestli mohu uplatnit DPH z celé zaplacené zálohy, akontace nebo jak se tomu říká. Vyučtování této zálohy mám s DPH a toto DPH už není ve splátkách zohledňované, jak to bývalo dříve. Kopíruji sem ten dotaz a odpověď:
----------------------------------------------------
Dotaz:
Prosím moc o radu, asi jsem něco zaspala a jsem teď
překvapená první velkou leasingovou splátkou s vyúčtovaným DPH. Nejedná se o osobní auto, samozřejmě. Mohu uplatnit to DPH - ale asi až po zaplacení, je to tak?
Posuzuje se to jako všechny ostatní zálohy?
Odpověď:
Rozhodující pro určení data uskutečnění zdanitelného plnění (a potažmo i časového průběhu možného uplatňování odpočtu) jsou data uvedená v leasingové smlouvě, resp. ve splátkovém kalendáři, který je její součástí. Odpočet DPH se tedy uplatňuje postupně podle splátkového kalendáře.
Nárok na odpočet již není vázán na včasné uhrazení leasingové splátky.
---------------------------------------------
Tak prosím mohu to DPH u zaplacené zálohy uplatnit celé, nebo nemohu?