Re: jak vyčistit 311 a 321
A čemu nerozumíte?Přebíráte přece vedení účetnictví...!
Pokud jednatel platil dodavateli a nebral si peníze z kasy, nebo mu někdo platil a on to neodevzdal, tak je to ťulpas...Bývalá účetní navrhuje,zdá se,jediné možné řešení.Pohledávky a závazky likvidujete úhradou-tu nemáte,nebo zpětným chodem,ovšem v běžném období nedaňově...Už asi vím, proč toho bývalá účetní nechala...a vy se učte a učte, budete to asi mít zapotřebí
Banka byla určitě zaúčtována správně, tak jednatel nepředal doklady o zaplacení faktur za hotové. Řešila bych to nyní fiktivním zaplacením těchto faktur (na základě prohlášení jednatele)z pokladny, protože nedaňovým odúčtováním bych poškodila firmu.
Jiřina
udělejte si soupis závazků a soupis pohledávek, ty potom zkuste intermín dokladem (já to dělám souvzt.přes účet 395) uhradit (tak jako děláte zápočty - jako-by zápočet závazků a pohl.do výše,kdy se vám obě strany budou rovnat)...to co zůstane, pokud to bude více závazků, tak bude muset být vklad...pokud vám zůstane více pohledávek nad výši započtenou tak fikt.výběr nebo nedaňový příjem..
všem moc děkuji, nicméně jsem pořád zmatená :-)
konkrétně:
pohledávky:
vydaná fa na 40 000,- - podle jednatele byla fa stornována, ale účetní o tom nevěděla, takže v roce 2003 zdanili (bylo na 311/602), příjem neexistuje
3 000,- účetní účtovala bohužel 2x, jednou 311/602 , podruhé nespárovala platbu a účtovala 221/602 - opět se danilo
vůbec mi není jasné co s tím mám dělat i kvůli daním
závazky - tady je to jasné - jednatel nedodal pokladní doklady a snad se mi podaří získat kopie dokladů, že uhradil - využila bych radu s přeúčtováním na jednatele
děkuji za pomoc
Snad druhá strana by o stornu musela něco vědět.Zeptala bych se tam. Není prostě možné v podvojném účtu aby neseděla pokladna pokud bylo placeno hotově tak jak se dostali peníze do pokladna bez dokladu? nejde najít částka podle Kč? Buď peníze stornoval jednatel a nebo účetní do vlastní kapsy . Opět šla bych se zeptat druhé strany a případně pokud pokladna sedí tak kopiii dokladu. .
jak jednatel stornoval fakturu netuším, obávám se, že telefonicky a druhá strana jí prostě vyhodila, ale on jí předal účetní, dělám bohužel pro pána, který dřív jedná, než se zeptá ...
stejně tak s pokladnou - on jenom předává doklady, takže občas nepředá, tvrdí, že těch 40t nedostal, a já s tím nic nedokážu, je to peklo
To Vám věřím a tak si říkám asi bych to tam nechala a v roční uzávěrce bych popsala, pohledávka a závazek z roku 2003, Proč by jste se trápila. Pokud by byla kontrola tak bych celý rok vyvalila na stůl a ať se v tom hrabou. Vy přece nenesete odpovědnost. No ono se mi to asi lehce říká, ale asi bych to tak provedla.Nebudu přece dělat nějaké převody když tomu nevím ani hlavu a ani patu. Jedině sepsat písemě, že na základě těch a těch informací jednatele a.t.d. Podpis od něho s poznámkou souhlasím s tímto popisem.
xxxxxxxxxxx
Souhlasím především s předchozím příspěvkem, při roční závěrce udělat inventarizaci pohledávek a závazků, pěkně popsat,o co kráčí .... napsat návrh na řešení (likvidaci), a ať si to pan jednatel podepíše (vždyť má přece zodpovědnost). Měla jsem obdobný případ, ale "naštěstí" se to týkalo jenom majetku. Lidovou tvořivost a nějaká čestná prohlášení dávat do účetnictví, to bych neměla odvahu.
To by pečlivé a svědomité účetní, které zde odpovídají utekly raději do pralesa... Já bych ten zůstatek stále přenášela do dalších let, třeba do konce svého života. Pokud by si šéfové přáli ho nějak zlikvidovat, řekla bych, že to v tomto případě legálně bez podrobné a pracné a placené rekonstrukce předchozích let nejde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2005 10:24
Dobrý den, převzala jsem účetnictví a zjistila, že na 311 a 321 visí od roku 2003 údajně nezaplacené pohledávky a závazky, podle jednatele firmy, ale byly uhrazené (nebo stornované), jenom nepředal účetní doklady (které samozřejmě nemá), netušíte prosím jestli je možné se těchto věcí zbavit (mám ověřeno např. u dodavatele, že skutečně zaplatil v 2003), předchozí paní účetní navrhuje čestné prohlášení jednatele a odúčtování na nedaňové 5 a 6. Tomu ale moc nerozumím. Díky moc