Re: dph u dovozu z EU - spěchá, děkuji!
1. Fa vystavená správně s DPH
2. Fa měla být vystavena s DPH
To vše platí, pokud nejde o dodání zboží s montáží, zboží, které nepodléhá spotřební dani, pořízením zboží jste nepřekročil limit 326000,00 Kč viz § 94. Pouze pořízením zboží z EU vám nevzniká povinnost registrace. Jiné je to u služeb.
Nevím, o jaké službě mluví daň.poradkyně, protože jednak píšete o pořízení zboží ze Slovenska a jednak zmíněné §§ dle slov. zákona hovoří taktéž pouze o zboží...
Slovensko má také 19% - jen, aby Vás to nezmátlo, jak píšete, že faktura vypadá jak česká...
Aňo, díky že jste se ozvala doufala jsem že zareagujete. Přesná odpověď poradkyně:
Celý problém je v chybném výkladu § 18 Zasílaní zboží odst. 1. Jednou z podmínek je, že zboží bylo zasláno osobě, která není plátcem ani osobou identifikovanou k dani. Co se myslí osobou identifikovanou k dani je v § 5. Je to osoba uskutečňující ekonomickou činnost. To neznamená, že je plátcem. Plátcem se stane, až splní některou z podmínek.
Váš klient je osobou identifikovanou k dani – uskutečňuje ekonomickou činnost. Tím, že si nechal zaslat zboží od plátce z jiného členského státu se u nás stává plátcem dle § 10 odst. 2 a § 15 odst. 4 a to dnem uskutečnění služby.
§ 94 odst. 8. Bez ohledu na výší obratu se stává plátcem daně uvedená osoba (např. živnostník poskytující zdanitelná plnění), pouhým přijetím z výše uvedených služeb. Je povinen již z této služby přiznat DPH na výstupu.
Povinnost podat přihlášku k registraci má živnostník navíc ve vašem případě podle § 95 odst. 10.
Ja jsem slovenskeho dodavatele pozadala o vydani ťarchopisu na 19 % DPH, myslíte že je to správně a nemusí se zpětně registrovat k DPH? Děkuji.
**
Ale bude mít asi pravdu v tom, že Vy asi máte fakturu od zasilatelské firmy??? To jsem si neuvědomila, pokud by byla faktura jen od dodavatele (cena zboží vč. přepravy-DDU) - přijata byste zboží, ale ne službu.
Faktura od zasilatelské firmy je ale pouze za službu???
Zkuste ještě rozlousknout, co je na té faktuře napsáno.
Ale asi to vypadá na službu a otázka zasílání zboží je něco jiného - viz popsán limit výše.
Aňo, faktura je od dodavatele, ne od zasilatelské firmy. Fakturováno je zboží v hodnotě 14000 Kč, 0 % DPH, a doprava ve výši 550 Kč, 0 % DPH. Dále není na faktuře uvedeno nic.
Druhá faktura: fakturováno je opět zboží s 0 % DPH, doprava taktéž s 0 % DPH, celkem 13000 Kč. Dále je uvedeno CZ miesto dodania podle § 13, 15, 16 zakona o DPH.
Podle obsahu je myšlen zřejmě český zákon o DPH a § 16 uvádí, že za pořízení zboží se nepovažuje zasílání zboží podle § 18. Zde se evidentně jedná o zasílání zboží, neboť zboží je odesláno do jiného čl. státu plátcem, který zboží dodává nebo jím zmocněnou třetí osobou. Podle mého názoru tedy měl zdanit zboží sazbou 19 % slovenský dodavatel, neboť dodává osobě, pro kterou není pořízení zboží z jiného čl. státu předmětem daně (nepřekročil částku 10000 Euro). Místo plnění je pak podle mého názoru podle § 8 místo, kde se zboží nachází v době jeho odeslání, tj. SR. Dodavatel by tedy měl vystavit ťarchopis a opravit sazbu daně.
Co mi ovšem pořád vrtá hlavou, je, proč daňová poradkyně mluví o službě vyjmenované v § 10, když o službu se nejedná. Možná jsem dotaz neformulovala jasně a ona tak měla za to, že fakturovala slovenská přepravní služba.
Aňo, postupovala jsem tedy správně, když jsem slovenského dodavatele požádala o vystavení ťarchopisu na 19 % DPH?
zde Vám uvedu adresu, na které je slov. zákon o DPH - na jejich fakturách jsou uvedeny jejich §§, protože fakturují podle jejich zákona:
http://www.danovezakony.sk/zakon.php?p=dph05
Je zajímavé, že tam ale ńemají uveden zrovna §14-který se u nich právě vztahuje na zasílání zboží
Teď ale zase píšete, že na fakturách není uvedené žádné DPH = DPH je 0, tak nevím, jestli jste se upsala.
Daň.poradkyně uvedla tu službu - §10, protože asi myslela dopravu zboží do ČR.
Opravdu nevím, jestli je zase nějaká změna v chápání našeho §18- zda má vliv, pokud neplátce pořídí zb oží v EU, nebo je mu dovezeno.
Pokud jste neplátci a nedali jim žádné DIČ, tak Vám musí fakturovat s jejich DPH. Až překročí limit, musí se zaregistrovat v ČR a zde tuto daň odvést.
Ale pro Vás platí povinnost registrave až od limitu 326000.
Podle §8/1 - za místo plnění při zasílání zboží se považuje místo, kde se zboží nachází po UKONČENÍ.... také chápu, že se nemůže jednat o přijetí služby, ale pořizujete zboží až do závodu...
Aňo, uvedena je DPH 0 %. Problém je že klient sdělil dodavateli své DIČ - měl ho uvedené na registraci k dani z příjmů a nevěděl údajně, že ho nesmí poskytovat. Dodavatel měl kolonku na DIČ, tak on ji vyplnil, když ji viděl. Ale myslím že dodavatel si měl platnost DIČ ověřit, tak snad to nic na věci nemění.
Na jejich slovenský zákon o DPH jsem se právě dívala a ty § které uvádí, sedí spíš na český zákon o DPH než na jejich. Tak nevím.
Ale co říkáte na § 8/3? místem plnění je místo stanovené podle § 7/2 - jenže obrat by musel počítat dodavatel a odběrateli není známo, jestli dodavatel prekročil tuto hranici. Podle § 8/1 by místo plnění bylo ČR a dodavatel by se musel zde přihlásit k DPH, pokud by překročil hranici uvedenou v odst. 3?
Děkuji vám mnohokrát za pomoc a prosím ještě jednou o odpověď na otázky shora a základní otázku: udělala jsem dobře, když jsem požádala dodavatele o vystavení ťarchopisu (jejich dobropis, kterým se opravuje sazba daně) na 19% DPH?
Udělala jste dobře, ale je třeba to slov. dodavateli vysvětlit, že uvedené DIČ je chybné a odběratel není plátcem DPH.
Hlavně pro ně to bude dobře, oni musí opravit fa a přidat DPH, protože stejně by nepasovalo Souhr.hlášení (oni by nahlásili, že dodali Vám-jako plátci, ale Vy byste to neměli ve svém daň.přiznání).
Chtělo by to ještě písemně jim to takhle nějak vysvětlit, pokud jste to samozřejmě neudělala.
Ten §8 je vpořádku - znamená, že pokud Vy byste jako plátce dodávali do EU neplátci(o tom hovoří tam uvedený §18) a nepřekročili hranici danou tímto státem, tak místo plnění je podle §7/2 tam, kde odeslání nebo přeprava začíná - tj. v tuzemsku.
Pokud to převedete obráceně, což také platí (viz§8/4..předposlední věta), tak pokud Slovák-plátce fakturuje českému neplátci a nepřekročí našich 326000 ročně, tak místo plnění je tam, kde odeslání zboží začíná - t. j. SLOVENSKO.
Musí Vám tedy fakturovat vč. slov. DPH.
Závěr: sice to nefakturovali správně, ale nebyla to jejich vina, takže rádi vystaví správnou fakturu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 11. 2005 18:29
Neplátce DPH, FO vede DE, pořídil zboží z EU, a to 2x. Zboží bylo pořízeno zasilatelskou formou, tj. bylo dodáno expresní přepravní službou.
1.) faktura se SR vypadá jako fa z tuzemska, nemá žádné ustanovení ohledně místa dodání ,nebo daňové povinnosti. Fa byla vystavena na zboží + 19% DPH a byla takto v plné výši uhrazena. Fa je z I.Q/2005.
2.) Fa je vystavena s nulovou sazbou DPH a uvedením, že Člensky stát dodania: CZ miesto dodania podle § 13, 15, 16 zákona o DPH. Domnívám se, že fa měla být vystavena s 19 % sazbou jako v prvém případě. Daňová poradkyně sdělila, že přijetím této služby ze země EU se stala tato FO automaticky plátcem DPH (§ 94) a DPH odvést. Je to skutečně možné?
Klient min. v prvním případě DPH zaplatil slovenskému dodavateli - jak se má postupovat aby nebyla placena 2x?