Re: Úprava pracovní doby
Pokud nemáte ve smlouvě smluvené přesné rozvržení Vaší pracovní doby (od - do), tak o něm rozhoduje zaměstnavatel. Musí dodržet to, co je ve smlouvě, tedy 40 hodin za týden.To rozvržení, jak navrhuje lékař, mně ale nevychází na 48 hodin. Od 7 do 18 hodin je to 11 hodin, z toho musíte mít nejpozději po 6ti hodinách práce půlhodinovou přestávku, což dělá 10,5 hodin čistého pracovního času. A 3x v týdnu, to je celkem 31,5 hodin, takže tady naopak ještě 8,5 hodin do 40ti hodinové pracovní doby chybí.
Druhá přestávka Vám nenáleží, protože ta by byla nutná až po dalších 6ti hodinách práce.
Předpokládám, že zbývající 2 dny má taky práci, jenom kratší.
Aha, to je možné. Tak pokud to celkem dělá 48 hodin týdně, tak těch 8 hodin je přesčasových a je za ně 25% příplatek. Přikázat je zaměstnavatel může, ovšem jen do výše 150 h za kalendářní rok. Dalších 266 přesčasových hodin přikázat nemůže, musí si je se zaměstnancem domluvit.
Dovolím si trochu nesouhlasit. Přikázat přesčas sice zaměstnavatel může, ale ZP aspoň trochu definuje co je přesčas a lékař nemůže automaticky počítat s delší pracovní dobou, protože šetří na počtu zaměstnanců. Nemůže ji automaticky rozvrhnout práci již s dopředu plánovaným přesčasem.
Ano, to máte pravdu, nechtěla jsem odpověď komplikovat. Ale stejně z toho nakonec vyjde stejný výsledek. Na dveřích bude mít ordinační hodiny. Sestře rozvrhne hodiny v kratší době a pak jí každý týden nebo měsíc řekne, že jí přikazuje přesčas v ty určité dny od tehdy do tehdy. A je to. Ovšem až to dosáhne 150 hodin, tak se ona může šprajcnout. Otázka je, jak on zareaguje, jestli bude ordinovat bez sestry nebo tam přijde zaskakovat jiná sestra, ale je pravděpodobné, že si spíše najde sestru, se kterou se na přesčasech domluví.
To záleží na Vaší odvaze jak moc chcete jít do sporu. Názor který jsem četl já říká, že toto je případ, kdy to není možné řešit přesčasem, protože práce přečasová je pořád dle současného ZP chápána jako práce mimořádná, nikoliv vědomě a dopředu plánovaná. mohl by si to dovolit třeba při sezóních výkyvech - chřipková epidemie ap.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 11. 2005 16:42
Chtěla bych Vás poprosit o radu. Pracuji v soukr. ordinaci a lékař chce upravit pracovní dobu.Může to provést bez mého souhlasu?Ve smlouvě mám dohodnouto 40 hodin týdně, ale teď by to vycházelo cca na 48 hodin týdně.
Mám pracovat 3x v týdnu od 7,00 - 18,00 hod. Tím bych se chtěla ještě zeptat, když je první přestávka satnovená od 12,00 do 12,30 hodin mám nárok ještě na nějakou přestávku?
Děkuji