Odstupné - SP, ZP a daň

• (neregistrovaný)

1. 11. 2017 11:17

Dobrý den, prosím o radu s naším specifickým problémem.
    K 30.9. byla ukončen zaměstnanci PP dohodou, byla s ním však domluvena výplata tříměsíčního odstupného se splátkami v listopadové, prosincové a lednové výplatě.
    Zaměstnance jsem standartně odhlásila na SP i ZP.

Až teď jsem si ovšem nastudovala, že v tomto případě, kdy odstupné není vypláceno ze zákonných důvodu, ale z-nec a z-tel se na něm v podstatě dohodli, by z něj mělo být odvedeno ZP i SP jak z běžné mzdy.

Chci se tedy zeptat - byla chyba, že jsem zaměstnance odhlásila a mám ho teď přihlásit znovu, zaplatit za něj tyto tři jednorázové platby a pak ho zase odhlásit? Nebo se mýlím a odstupné podléhá pouze srážkám na daň?

Děkuji za rady!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 11. 2017 11:18

KarlaFel (neregistrovaný)

Re: Odstupné - SP, ZP a daň
      Ještě jsem možná měla podotknout, že zaměstnanec je teď již ve starobním důchodě.

• 2. 11. 2017 14:54

.. (neregistrovaný)

Podle kterého § ZP byl pracovní poměr ukončen?

Pokud nebyl nárok na vyplacení "zákonného" odstupného dle ZP a jednalo se o mimořádné navýšení mzdy, tak toto navýšení mělo být s poslední mzdou (tj. mzdou za 09/2017) nejen "zdaněno", ale mělo být také odvedeno sociální a zdravotní pojištění. Bez ohledu na to, že toto navýšení mzdy bylo či bude placeno postupně ve splátkách.

• 7. 11. 2017 13:27

KarlaFel (neregistrovaný)

Díky moc za radu! Záříjové výplaty jsem tedy opravila, všechno vyrovnala a snad bude všechno v pořádku, ještě jednou díky!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).