Re: DPH a náklady - nájem
Ještě jsem se na to nedíval, ale mám pocit, že jsem tam, kde sem byl. S tou plochou bych tomu rozuměl, ale s těma %% ne. U koeficientu by mi pomohl konkrétní §, že jde o DPH je mi jasné. Podle čeho může být dům vyjmut z DPH?
Děkuji za snahu, ale ocenil bych něco konkrétného. DPH si tak jako tak musím projít. Jen sem chtěl vidět, kam se zaměřit. Ale je to milé, že se někdo vůbec obtěžuje pomoct. Díky.
Nárok na odpočet řeší §§ 72-76 ZDPH, záleží komu pronajímáte, jestli plátcům DPH pro podnikání, potom tento příjem zdaňujete a máte nárok na odpočet a nebo neplátcům DPH a je to příjem osvobozený od daně, tam je nutno nárok na odpočet krátit, nebo není vůbec.
Pokud očekáváte nějakou schopnou odpověď, musíte napsat, o jakou nemovitost se jedná - zda je využívána jen pro byty (jak píšete) nebo je tam i sídlo vaší firmy.
Jenom byty (asi vždy osvob. plnění) - žádný nárok na odpočet.
Část byty, část podnikání - kráticí koeficient.
V přízemí je moje dílna a patro pronajímám. Jsou tam normální lidi a 2 firmy (plátci dph). Tu nemovitost mám vloženou do majeku. Vybírám od nich nájem a zálohy na vodu, plyn a el. Vyúčtování se teď od 1.10.2005 měnilo, že. Tož ty okna budou na dvou fakturách. Jedny na firmu a druhé na nájem.
Jsem konkrétní, jak nejlíp dovedu. Ještě jsem se k tomu pořádně nedostal a to jsem měsíční plátce.
Zdravím Vás.
Okna se vztahují k budově jako celku. Mělo by vše projít kráticím koeficientem - nelze oddělit část budovy s DPH a část budovy bez DPH. Pokud by šlo o 2 objekty, bylo by to jiné - zde jde však o jeden celek, který nutno ošetřit přes kráticí koeficient.
Dobrý den. Náklady na okna nájemníků budu krátit koeficientem. Ovšem není mi jasné, proč bych měl stejně krátit i náklady třeba na zbudování mé provozovny a ostaní opravy, které se týkají výhradně mé provozovny. Podle mě mi z těchto nákladů plynou pouze plnění (tržby) které zase musím přiznat. Nahoře u nájmů ano, proč bych ale měl posuzovat nákldy celkově na budovu jako jeden celek. Jak a proč je třeba ošetřit toto rozdělení. Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 11. 2005 11:45
Prosím kterých §§ se týká: vedu PÚ, prodej zboží a pronajímám bytové prostory (nájem). Mám rozděleny příjmy i výdaje z jednotlivých činností. V 10/2005 jsem dostal zálohovou fakturu na výměnu oken a pak daňový doklad na zálohu. Mohu si uplatnit DPH v plné výši? Nekrátí se nějak nárok na odpočet? Pak taky okna budou vyměněny v celém domě. V přízemí je obchod a patro pronajímám. Jak mám náklady rozdělit?
Děkuji. Stačí mě navést na legislativu.