Re: příjem manželky
Citace z výše uvedené pokynu
U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění, se dále do vlastního příjmu manželky (manžela) pro účely slevy podle tohoto písmene nezahrnuje příjem, .. musíte dočíst sami, nepustí mě to dál s tím, že zpráva obsahuje nepřípustné znaky.
Pokud by příjem z prodeje majetku v S J M zdaňoval ve svém D P manžel, tak by se tento příjem do příjmu manželky podle D - 22 nezahrnoval (alespoň tak to ze znění Pokynu chápu).
Takže nyní je otázkou, jak to správci daně prokázat. Proto jsem radila konzultaci u daňového poradce.
Re: příjem manželky
V §10/2 ZDP je stanoveno, že když příjem plynul ze SJM, tak zdaňovat musí jen jeden z manželů.
V § 35ba/1/b ZDP je stanoveno, že u manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manžela nezahrnuje příjem, který se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů.
No a z toho mi vychází stejný závěr jako je v D-22 - pokud manželé prohlásí, že se jedná o příjem z majetku SJM, který by se zdaňoval pouze u manžela, tak manželka nemá žádný příjem z prodeje bytu.
Jak jsem již psala, konzultace u daňového poradce by mohlo tazateli ušetřit hodně peněz.
Re: příjem manželky_prodej bytu SJM
Kousek z výše uvedeného § :"U manželů, kteří mají majetek ve společném jmění manželů, se do vlastního příjmu manžela nezahrnuje příjem, který plyne druhému z manželů nebo se pro účely daně z příjmů považuje za příjem druhého z manželů,"
+ § 10 (2) Příjmy podle odstavce 1, plynoucí manželům ze společného jmění manželů, se zdaňují u jednoho z nich; obdobně se postupuje u příjmů plynoucích do společného jmění manželů.
+ např. Pokyn GFŘ D-22 k § 35ba odst. 1 písm. b)
Konzultujte s daňovým poradcem. Ten by Vám mohl poradit, jak tento problém v rámci zákona řešit tak, abyste nemuseli nic vracet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
13. 11. 2017 16:29
Dobrý den, za loňský rok jsem podával DPFO, ve kterém jsem si uplatnil slevu na manželku ( je na rodičovské dovolené ). Její příjem nepřesáhl 68 tis. V loňském roce jsme prodali byt - SJM. Z finančáku mi přišel dopis, že sleva uplatňovaná na manželku mi nepřísluší, protože její příjem přesáhl 68 tis., obdržela xxx tis. z prodeje bytu.Přeplatek na na DPFO mám vrátit a podat dodatečné přiznání. Má FÚ pravdu ? Vždyť příjem z bytu nepodléhá dani - splněn 5 letý test.
Děkuji za vaše názory