Re: OSVČ přechod na paušál
Pokud neřešíte daňové zvýhodnění na manžela a děti, pak pro Vás bude patrně lepší přejít na výdaje procentem z příjmů už v roce 2017,
pokud ty procentní výdaje převyšují výdaje skutečné.
Ale pozor, musíte podat dodatečné přiznání za rok 2016 + dodatečný přehled na soc. pojištění - musíte zvýšit příjmy o nezaplacenou fakturu vydanou a snížit o nezaplacené faktury přijaté.
Podle výše té vydané a přijatých faktur, Vám možná vyjde nedoplatek, možná přeplatek daně a SP.....
A ještě poznámka, tu vystavenou fakturu z r.2016, zaplacenou v r.2017, kterou uvedete do dodatečného přiznání, už znovu nebudete zahrnovat do příjmů roku 2017.
http://www.jakpodnikat.cz/prechod-z-pausalnich-vydaju-na-skutecne.php
Manžela ani dítě neuplatnuji.
Mám z roku 2016 vydaná faktura za 700 a přijaté za 2500
A co varianta, abych nemusela opravovat nic. Že bych si v roce 2017 vše zdanila a do 2018 bych vstoupila s nulou v přijatých i ve vydaných fakturách. Resp. vydané vím že budu mít na nule, tam mi platí hned a přijaté bych dala do účta jen to co jsem stihla zaplatit v 2017.
Je to řešení nebo uvažuji špatně?
No řešení to je, ale nevím, proč se bráníte tomu dodatečnému přiznání a přehledu. Žádná penalizace z něj nevyplývá a pro Vás ani doplatky na dani a pojistném, protože dodaňované příjmy jsou nižší, než výdaje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2017 11:02
Dobrý den, jsem osvč a od začátku podnikání uplatnuji náklady skutečné. Ráda bych přešla na paušál.
Mám dvě varianty, přejít již za rok 2017 nebo až od 2018
Co je lepší?
Z roku 2016 mám v účetnictví jednu fakturu vydanou která byla uhrazena až 2017 a dvě přijaté z roku 2016 uhrazené 2017. Jde o malé částky v rámi pár set korun.
Můžu uplatnit paušák už za 2017?
Případně pro hladký přechod od roku 2018 co mám nyní v 2017 udělat? a hlásí se to někam?
Jsem plátce a vedla bych tak náklady jen z důvodu DPH ale neuplatnovala bych je do daně z příjmů.
Moc děkuji