Re: Daňové doklady od neplátce DPH-oprav
Dobrý den,
to je zajímavá situace. Vy jste nebyli registrovaní a odváděli jste DPH a FÚ na to nic neříkal? Myslím, si že odvedené peníze by vám FÚ měl vrátit, když o to požádáte.
Doklady jsou samozřejmě špatně, já bych je opravil. Odběratel si DPH uplatnil neoprávněně a bude muset uplatněné DPH vrátit (dodatečné přiznání).
A proč byste měli vystavovat faktury od listopadu s DPH, s.r.o. je už registrované k DPH?
Díky za Vaši diskusi. Víc hlav, víc vymyslí :o))
Firma už je registrovaná k DPH od 30.9.2017. Takže v současné době už musí fakturovat s DPH. Ale právě jsme si myslela, kdybychom k těm uplatněným fakturám od odběratele (je jich asi 7), že bych udělala nyní Opravný daňový doklad, který bych udělala bez DPH, tedy jen na částku bez DPH. Tím pádem, bychom měli u odběratele přeplatek na těch 7xDPH.
Tento přeplatek bychom museli vrátit zpět odběrateli, nebo udělat vzájemný zápočet s fakturou, kterou budeme teprve vydávat. A oni si musí udělat opravné kontrolní hlášení i přiznání k DPH, kde si nebudou vůči FÚ DPH uplatňovat. Já bych za ta minulá období předělala KH, že místo A4 budou v oddílu A5. Nyní by proběhli ty opravné doklady v listopadu, tedy bychom i my měli přeplatek na FÚ. Anebo všechny dosavadní faktury stornovat a vystavit nyní v listopadu už správně jako plátci DPH. Ale právě si nejsem jistá, jestli můžu za službu provedenou třeba v květnu fakturovat až nyní.
Doporučuji placenou konzultaci u zkušeného daňového poradce, zda můžete vystavit opravné daňové doklady k daňovým dokladům, které neměly být vůbec vystaveny - ale ze kterých /když už byly vystaveny/ byla povinnost odvést DPH.
Má to i druhou stranu. Do výnosů půjde celá částka daňového dokladu, nebo "jen" základ DPH? A co když se stane, že DPH nebude FÚ navráceno (což jak vypadá tak nebude) a současně odvedete daň z příjmů PO z celé částky dokladu?
Kdo zaplatí škodu na odvedeném DPH, které v případě správně vystavených dokladů nemuselo být vůbec zaplaceno?
Do výnosů jde jen ZD, DPH je opravdu odvedeno. O tom, že na dokladech nemělo být DPH uvedeno do registrace vůbec, byla paní jednatelka (která faktury sama vystavuje) ode mě včas upozorněna. Ale pak celé léto říkala, že zařizuje tu registraci, takže mi doklady přivezla skoro za půl roku zpětně. A z toho vylezlo pro mě toto nečekané překvapení, že i nadále fakturuje s DPH.
Takže mě nyní nejde od firmu, která doklad vystavila, tak DPH, i když neměla, ale přiznala a odvedla.
Teď hlavně řeším pro odběratele, který si DPH uplatnil a neměl. Jejich paní účetní po mě chce nějaké řešení, aby měli i oni DPH v pořádku. Oni udělají dodatečné přiznání k DPH, kde uplatněné DPH vrátí zpět, ale celou částku vč. DPH asi dát do nákladů nebudou chtít dát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2017 14:34
Dobrý den,
prosím o radu.
Převzala jsem účetnictví spol. s.r.o., ale neregistrovali se k DPH a vystavovali od 02/2017 daňové doklady, vč. 21% DPH.
Nyní mi volala účetní odběratele, že nevěděla, že jsou ty faktury od neplátce, když je tam vyčísleno DPH. A tak si DPH uplatňovala. My jsme DPH odvedli FÚ. Na vstupu nic uplatněno nemáme.
Ale nyní řeším problém, že účetní odběratele chce po mě opravné daňové doklady k fakturám od února. A abych vystavila znovu všechny daňové doklady s DPH nyní v listopadu.
Jak byste postupovali Vy? Moc děkuji za všechny rady.