Re: Úhrada pohledávky za zaměstnance
Měla jsem tento případ - překročení rychlosti - a účtovala jsem 545. Ovšem šlo o společníka - tak jsem nevymáhala. Je to OK?
V mém případě se jednalo o pokutu soukromou zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil, domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu, popř. jako příjem do pokladny.
V mém případě se jednalo o pokutu soukromou zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil, domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu, popř. jako příjem do pokladny.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>chtěla bych se poradit - hradili jsme za zaměstnance
>>>>>pokutu v rakousku - jeho soukromá, bohužel by to tak
>>>>>nemělo být, ale vlastník to tak udělal.
>>>>>
>>>>>Pokuta byla v EUR, odeslali jsme platbu z našeho
>>>>>účtu.
>>>>>Protože zaměstnanec EURA neměl, tak tyto peníze dal
>>>>>majiteli v Kč (kurzem dle ČNB v daném dnu, kdy byla
>>>>>částka odeslána do AT).
>>>>>
>>>>>Je možné takto postupovat? že nám tuto pohledávku
>>>>>uhradil v CZK?
>>>>>
>>>>>Děkuji a přeji všem hezký den!
>>>>
>>>>Ano, je to možné
>>>
>>>Soukromá pokuty k firemnímu vozidlu?
>>Měla jsem tento případ - překročení rychlosti - a
>>účtovala jsem 545. Ovšem šlo o společníka - tak jsem
>>nevymáhala. Je to OK?
>
>
>V mém případě se jednalo o pokutu soukromou
>zaměstnance - neměl účet eurový, ze kterého by to hradil,
>domluvil se s majitelem a ten to pro něj udělal, že pokutu
>zaplatil. Nejedná se tedy o firemní vozidlo. Proto jsem
>řekla, aby to počítal kurzem, který nám byl stržen.
Řešila bych obdobně
>Pokud se jedná o pokuty našich zaměstnanců firemním
>vozem, účtuji na 335 a následně buď snížím výplatu,
>popř. jako příjem do pokladny.
Nejsem schopna zajistit jako externí účetní souhlas zaměstnance se srážkou, takže u mých klientů doporučuji příjem do pokladny. Nejdřív zaúčtuji pokutu (pohledávka za zaměstnancem/závazek vůči policii), pak zaplacení v bance, nakonec příjem od zaměstnance do pokladny.
A protože mám rozumné klienty, tak i "soukromé" pokuty jednatelů/společníků nejdou do nákladů firmy, ale za danou osobou.
Vyjímkou byly pokuty např. za špatné stání v případě, kdy bylo zapotřebí vyložit zboží/materiál, nebylo nikde vhodné parkování a stalo se, že pak přišla pokuta. Pak jsme k tomu napsali "bumážku" a zaúčtovali se schválením odpovědné osoby do nákladů firmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2017 9:22
Dobrý den,
chtěla bych se poradit - hradili jsme za zaměstnance pokutu v rakousku - jeho soukromá, bohužel by to tak nemělo být, ale vlastník to tak udělal.
Pokuta byla v EUR, odeslali jsme platbu z našeho účtu. Protože zaměstnanec EURA neměl, tak tyto peníze dal majiteli v Kč (kurzem dle ČNB v daném dnu, kdy byla částka odeslána do AT).
Je možné takto postupovat? že nám tuto pohledávku uhradil v CZK?
Děkuji a přeji všem hezký den!