Re: maminka která nečerpá PPM
Otec bude v původní práci na DPP bez pojištění. Někdo jim navykládal, že otec může brát PPM a při tom chodit do práce. To jsem jim vymluvila, tady je to nejasné, co na to kontrola OSSZ v práci. Ale i tak oni neví, co ta maminka. Otec tedy asi nebude celodenně pečovat.
První kontrola z cssz to z největší pravděpodobností vyhodnotí jako obcházení zákona a na průšvih bude mít zadelano jako zaměstnavatel, tak zaměstnanec. Nemluvě o odebrání PPM. Nechápu jak si někteří mohou myslet, že na ČSSZ jsou úplní hlupaci. Nejsou.
Kdo v tom chce hledat obcházení systému, tak to tam vždycky najde. A pak se bude strašně divit, že nemůže čerpat PPM (dávka nemocenského poištění, pokud pojištěnec nemůže PRACOVAT) a zároveń pracovat. Že to nikde nebylo napsáno. Občas je třeba použít "selský rozum". Buď mám dávku nebo pracuju.
Otec asi může pobírat PPM, ale když bude pečovat a nebude chodit do práce.
>>>>>>Prosím zkušené personalistky a mzdovky o radu:
>>>>>>Maminka
>>>>>>dítěte byla OSVČ a neplatila si pojistné. Tak nyní po
>>>>>>narození dítěte namá nárok na PPM. Uvažují o tom, že
>>>>>>PPM by čerpal otec. Co má ale udělat ta maminka? Bude
>>>>>>za ni platit ZP stát? Ona osobně pečovat nebude,
>>>>>>takže
>>>>>>asi na ni stát ZP platit nemůže. Do porodu byla pár
>>>>>>měsíců na úřadu práce. Může zůstat evidovaná na úřadu
>>>>>>práce? I po dobu 6-ti týdnů po porodu? Jak to vlastně
>>>>>>všechno je? Požádali mne o radu známí a já jako
>>>>>>asistentka ředitele tohle moc neznám. Vyptávají se
>>>>>>různě na
>>>>>>úřadech, ale tam jim nikdo neporadí návaznosti,
>>>>>>úřednice
>>>>>>znají jen to svoje. Předem děkuji za dobré rady, moc
>>>>>>nám tím pomůžete.
>>>Tak by to mělo být. Maminka opravdu pečuje a protože
>>>nemá nárok na PPM, má nárok na rodičák. Otec chodí do
>>>práce. PPM nepobírá nikdo.
>>Už mi to z toho tak nějak taky vyplývá. Na webu ale
>>tito lidi najdou různé články, jak otec může čerpat
>>PPM.
>>Ale další souvislosti už nenapíše nikdo. Jako
>>obvykle.
>Děkuji za oba názory. Mám z toho takový závěr, že co
>maminka ušetřila za asi roky neplacení sociálního
>pojištění, to teď rodina nedostane jako PPM. Prostě to
>funguje fakt jako pojištění (myslím nemocenské).
Občas se stane, že člověk dělá skopičiny a nakonec se zjistí, že výše dávky PPM je téměř totožná jako výše rodičovského příspěvku. A že celý ten kolotoč navíc byl úplně zbytečný. A následně i hodně drahý.
PS. Můj klient měl kontrolu PSSZ. Jedna zaměstnankyně měla neplacené volno z důvodu péče o dítě věku cca 5 let. A současně po dobu neplaceného volna měla uzavřenou DOPP - na jinou práci než byla původní PP (technik běhající po zákaznících x administrativní práce doma). A i to už byl pro kontrolu problém, i když vlastně v tu dobu žádnou PPM ani RP zaměstnankyně nepobíralala.
Předpokládám, že to v tom případě dobře dopadlo, protože nevidím důvod, proč by měla PSSZ dělat problém z toho, že zaměstnankyně při neplaceném volnu pracuje na DPP s jiným druhem práce. Nebyl by to problém, ani kdyby v tu dobu pobírala rodičák a dokonce by to neměl být problém ani tehdy, pokud by ta zaměstnankyně byla v pracovním poměru na MD a pobírala PPM a zároveň pracovala a vydělávala v DPP.
Pro tazatelku - pokud otci, který je jak jsem pochopila zaměstnanec, vznikne nárok na PPM, může požádat o peněžitou pomoc v mateřství, ale až po šestinedělí. Tzn. že nebude v tom pracovním poměru pracovat. Pojištěn bude státem. Zároveň ale může pracovat třeba na DPP (pokud půjde o téhož zaměstnavatele, muselo by se jednat o jiný druh práce).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2017 15:46
Prosím zkušené personalistky a mzdovky o radu: Maminka dítěte byla OSVČ a neplatila si pojistné. Tak nyní po narození dítěte namá nárok na PPM. Uvažují o tom, že PPM by čerpal otec. Co má ale udělat ta maminka? Bude za ni platit ZP stát? Ona osobně pečovat nebude, takže asi na ni stát ZP platit nemůže. Do porodu byla pár měsíců na úřadu práce. Může zůstat evidovaná na úřadu práce? I po dobu 6-ti týdnů po porodu? Jak to vlastně všechno je? Požádali mne o radu známí a já jako asistentka ředitele tohle moc neznám. Vyptávají se různě na úřadech, ale tam jim nikdo neporadí návaznosti, úřednice znají jen to svoje. Předem děkuji za dobré rady, moc nám tím pomůžete.