Re: Nařízená dovolená
Dovolenou Vám může určit pouze na dny, na které máte plánovanou směnu, tzn. že z nároku se Vám odečte tolik dnů dovolené, kdy jste místo své směny měla dovolenou.
Anebo jde o minulé období - tzn. že zaměstnavatel Vám nenaplánoval směny a za vyrovnávací období jste tudíž neodpracovala tolik, kolik jste podle svého úvazku odpracovat měla a on teď ty chybějící hodiny chce pokrýt dovolenou?
Aha. Tak pokud vedoucí rušila už naplánované směny nebo neuznala odpracované hodiny (proč neuznala? Co je to přenesený provoz?), tak by to měla být ta překážka na straně zaměstnavatele. Ale píšete, že vyrovnávací období je roční, takže ještě možná nějaké hodiny naplánované přibudou. Ale už bude prosinec, takže už asi není prostor. Každopádně si myslím, že je odpovědnost zaměstnavatele, aby směny a dovolenou plánoval tak, aby byl ten úvazek "naplněný". O rozvržení úvazku do pracovních směn a o nařízení dovolené rozhoduje zaměstnavatel. Pokud směnu naplánoval a pak zrušil, aniž by Vám včas (tj. 2 týdny předem) nařídil dovolenou a ani se s Vámi na čerpání té dovolené nedohodl, tak by to měla být ta překážka. Na poslední otázku (jak se bránit) odpovědět neumím - škoda, že VH už nereagovala.
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou ve dnech, kdy
>>>>nemám podle rozpisu služeb plánovanou službu a mám
>>>>vlastně volno?
>>>>Je to z důvodu, že jsem v mínusu ve fondu hodin,
>>>>který
>>>>vedoucí řeší na poslední chvíli. Děkuji
>>>
>
>>https://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1547929
>
Každopádně si myslím, že je odpovědnost
>zaměstnavatele, aby směny a dovolenou plánoval tak, aby byl
>ten úvazek "naplněný". O rozvržení úvazku do
>pracovních směn a o nařízení dovolené rozhoduje zaměstnavatel.
>Pokud směnu naplánoval a pak zrušil, aniž by Vám včas
>(tj. 2 týdny předem) nařídil dovolenou a ani se s Vámi
>na čerpání té dovolené nedohodl, tak by to měla být ta
>překážka. Na poslední otázku (jak se bránit) odpovědět
>neumím - škoda, že VH už nereagovala.
Nevšimla jsem si, že by se kdo ptal.
Bránit se dovolené nařízené na den, na který není naplánována směna = ohlídat si, zda nebylo "čerpání" dovolené odečteno z nároku, pokud ano, vyzvat zaměstnavatele k nápravě.
Pokud budou hodiny chybět a zaměstnavatel neposkytne za chybějící hodiny náhradu mzdy, vyzvat k doplacení. Za jiných okolností bych pokračovala a doporučila předžalobní upomínku, ev. dále žalobu na výplatu, ale nevím, jak by zaměstnavatel reagoval a do jaké míry tazatelka o toto zaměstnání stojí, resp. by jí vadilo o něj přijít.
Já osobně v takových případech na IP neodkazuji, navíc pokuta za přestupek, resp. správní delikt na úseku dovolené je vůbec nejnižší možná (200 000 Kč). Také nevíme, o jaký objem se jedná (je možné, že to zaměstnavatel v průběhu prosince napraví), aby to nebylo Pyrrhovo vítězství.
Ke konkrétní odpovědi je poskytnuto málo informací.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2017 16:29
Dobrý den,
může mi zaměstnavatel nařídit dovolenou ve dnech, kdy nemám podle rozpisu služeb plánovanou službu a mám vlastně volno?
Je to z důvodu, že jsem v mínusu ve fondu hodin, který vedoucí řeší na poslední chvíli. Děkuji