Re: Dovolená a její nárok
Pokud budete mít do konce roku odpracováno aspoň 60 směn, vznikne Vám právo na poměrnou část dovolené za kalendářní rok, a to v rozsahu 1/12 za každý celý měsíc trvání PP (1.8-31.122017 = 5 měsíců = 5/12 z 20).
Dovolená se zaokrouhluje na půldny, 1/12 z 20 = 1,5, tudíž 5/12 = 7,5 dne.
Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, bude-li souhlasit, do konce roku 2017 můžete čerpat dovolenou v rozsahu, v jakém Vám právo na ni vzniklo, tj. uvedených 7,5 dne.
Děkuji za odpověď, akorát i podle dovolenkových kalkulaček mi to pořád vychází na 8,5 dne, i podle výplatnice by to tak mělo být.
Pokud bych vzal v potaz Váš výpočet, kde uvádíte 7,5dne, pak by to bylo, co 1 měsíc to 1,5 dne dovolené, za rok by to tedy nebylo 20 dnů , ale 18 za použití 12x1,5
Taky si myslím, že 20/12*5=8,333, tedy zaokrouhleno 8,5 dne. Čerpání vám letos může určit zaměstnavatel maximálně v tomto rozsahu.
Vy zaokrouhlujete až konečný výsledek, ale ZP stanoví, že náleží 1/12 za každý celý měsíc trvání PP = zaokrouhlí se 1/12 (1,666 se za zaokrouhluje na 1,5) a ta se vynásobí počtem měsíců trvání PP. Pokud by měl platit Váš výpočet, jednalo by se o odchylku ve prospěch zaměstnance, která samozřejmě možná je, ale zaměstnanec na ni nemá nárok. U mě by dostal 7,5.
Ve všech příručkách pro výpočet dovolené např. anag - mzdová účetní je vždy uváděno při 20 denní dovolené /rok, nárok takto
Tabulka pro určení poměrné části dovolené při nároku na 4 týdny dovolené:
1/12 = 1,5 dne
2/12 = 3,5 dne
3/12 = 5 dnů
4/12 = 6,5 dne
5/12 = 8,5 dne
6/12 = 10 dnů
7/12 = 11,5 dne
8/12 = 13,5 dne
9/12 = 15 dnů
10/12 = 16,5 dne
11/12 = 18,5 dne
12/12 = 20 dnů
a tohle je rovněž vždy uváděno na jakémkoliv školení. Nikdy jsem se nesetkal s nárokem 5/12 = 7,5 dne, protože pak rozdíl mezi 6/12, což je bezesporu 10 dní , 2,5 dne. Což ani při jakémkoliv zaokrouhlování nemůže být.
>>>>
>>>>Pokud budete mít do konce roku odpracováno aspoň 60
>>>>směn, vznikne Vám právo na poměrnou část dovolené za
>>>>kalendářní rok, a to v rozsahu 1/12 za každý celý
>>>>měsíc
>>>>trvání PP (1.8-31.122017 = 5 měsíců = 5/12 z 20).
>>>>Dovolená se zaokrouhluje na půldny, 1/12 z 20 = 1,5,
>>>>tudíž 5/12 = 7,5 dne.
>>>
>>>
>>>Pokud bych vzal v potaz Váš výpočet, kde uvádíte
>>>7,5dne, pak by to bylo, co 1 měsíc to 1,5 dne
>>>dovolené, za
>>>rok by to tedy nebylo 20 dnů , ale 18 za použití
>>>12x1,5
>>
>Ve všech příručkách pro výpočet dovolené např. anag -
>mzdová účetní je vždy uváděno při 20 denní dovolené
>/rok, nárok takto
>
>Tabulka pro určení poměrné části dovolené při nároku
>na 4 týdny dovolené:
>1/12 = 1,5 dne
>2/12 = 3,5 dne
> 3/12 = 5 dnů
> 4/12 = 6,5 dne
>5/12 = 8,5 dne
> 6/12 = 10 dnů
> 7/12 = 11,5 dne
> 8/12 = 13,5 dne
> 9/12 = 15 dnů
> 10/12 = 16,5 dne
> 11/12 = 18,5 dne
> 12/12 = 20 dnů
>
>a tohle je rovněž vždy uváděno na jakémkoliv školení.
>Nikdy jsem se nesetkal s nárokem 5/12 = 7,5 dne,
>protože pak rozdíl mezi 6/12, což je bezesporu 10 dní , 2,5
>dne. Což ani při jakémkoliv zaokrouhlování nemůže být.
Danne, zákoník práce způsob zaokrouhlování dovolené na půldny výslovně neupravuje.
To co se obecně doporučuje ještě nemusí nutně znamenat, že se každý zaměstnavatel bude tímto řídit, obzvlášť zaměstnavatel právník. Ten si vždycky způsob výpočtu obhájí, nakonec zaměstnanci by se museli domáhat svých případných práv u soudu a budou se soudit s právníkem? Sotva. Snad by mohli jenom apelovat na to, aby nedocházelo ke znevýhodňování zaměstnanců a apelovat na dobré mravy.
Např. aby při způsobu nároku na dovolenou se nepoužil jiný způsob výpočtu než třeba při výpočtu krácení dovolené.
např. nárok na dovolenou v délce 3/12: 1,5 x 3 = 4,5
a při krácení dovolené o 3/12: 20:12 x 3 = 5.
VH odpověděla, že si máte být jist tím, že to přepočítává.
Já nepřepočítávám. Připadá mi nemravné např. tomu, kdo má nárok na dovolenou ve výši 6/12 (tedy na polovinu nároku) přiznat pouze 9 dnů, když polovina z 20 je 10 a určitě se nejedná o výpočet ve prospěch zaměstnance..
Nenašla jsem nikde (možná hledám špatně a nebo nevím o nějakém rozhodnutí soudu, který by akceptoval tento postup výpočtu) stejný postup, který údajně uplatňuje VH. Tak že je ve hvězdách, v čí prospěch, zda ve prospěch zaměstnance nebo zaměstnavatele by případně rozhodl soud.
Víte, já si stejně nejsem jistá tím, že VH takto postupuje v praxi. Ona zná zákoník práce, zná i jeho nedostatky, které si ostatní ani neuvědomují a ráda svými názory provokuje.
Také mně to tak přijde. V případě 5ti denního pracovního týdne, celoročního nároku 4 týdny (tj. 20 dnů): zaměstnanec nastoupí 1.6., do konce roku odpracuje aspoň 60 směn, nezamešká ani 100 směn. Pochopila jsem dobře, že VH by 6/12 z 20 počítala jako 9 dní dovolené? V případě nástupu 1.2. by 11/12 z 20 spočítala jako 16,5 dní? A při krácení tedy postupuje stejně, tzn. krácení o 3/12 by bylo krácení o 4,5 dne apod.? Mám zde několik zákoníků práce (i těch starých) s komentáři. V žádném z nich právníci v tom komentáři k výpočtu poměrné části dovolené nepostupují jako VH, tzn, že by nejprve zaokrouhlili 1/12 na půlden a teprve pak násobili počtem měsíců. Všude se naopak píše, že nesmí být zaměstnanec poškozen. Výše někdo psal, že VH je právník a postup by obhájila. Myslíte, že by ho u soudu obhájila, kdyby proti ní u soudu, jako advokát žalujícího zaměstnance, stál jiný právník? Je tady někdo, kdo postupuje, jako údajně postupuje VH?
No, já znovu koukl do Abecedy mzdové účetní od Anagu, která je vydávaná cca 25 let takovými právníky jako Šubrt, Mikyska, Leiblová atd,, kde je tabulka, kterou jsem uvedl zveřejňovaná, že by tolik let nechali vydávat něco, co by právníky bylo považováno za nesprávné ?A také jsem nikde nenašel, že by bylo něčím stanoveno, že se MUSÍ zaokrouhlit nárok jedné dvanáctiny a ten potom násobit. To mi přijde spíše jako vědomé krácení zaměstnance, protože pravidlem bývá, že se zaokrouhluje až výsledná suma - viz nákupy v obchodě. A na těch 6/12 je to celkem patrné, že by zaměstnanec byl poškozen.
Re: Dovolená - výpočtová tabulka
Pro VH, výpočet ve zmiňované tabulce, používá jiný způsob postupného zaokrouhlování - zaokrouhluje dle stanoveného systému (přidává se nebo ubírá nejvýše čtvrtden dle nastaveného algoritmu), tak aby zaokrouhlovací chyba byla co nejvíce eliminována.
Algoritmus je dobře popsán v řadě publikací (např. Abeceda mzdové účetní).
Jste si jista, že byste to Vaše zaokrouhlování, kdy 6/12 (tj. 1/2) z 20 uděláte 9 a při 11/12 u 20 ošidíte zaměstnance o 2 dny dovolené, obhájila v případě sporu před soudem?
Jestli to tak děláte sama ve své firmě a nikdo se proti tomu neodváží postavit, tak prosím. Ale neraďte takové blbosti zde tazatelům.
VH, to je přeci naprosto jiná situace, zapomněla jste možná uvést, že platí pravidlo v pochybnostech ve prospěch, tudíž to soud pravděpodobně z tohoto důvodu neshodil.
Ale opačná situace je na zváženou.
Můžete prosím poskytnout ten rozsudek? Ať se nevyjadřuji k něčemu jen obecně.Děkuji.
Jestli správně chápu, tak zaměstnanci podali žalobu na zaměstnavatele, že jim nárok na dovolenou spočítal tak, že měli nárok ve skutečnosti větší, než měl být? A soud se zaměstnancům vysmál? No jestli to tak bylo, tak to bych se asi smála taky, když žalovali zaměstnavatele za to, že jim dával víc než podle zákona musel.
Aha, tak v tom případě soud vyhodnotil situaci zřejmě tak, že to bylo ve prospěch zaměstnance/ců a nechal být. Nebyl poškozen nikdo. Ti, co měli 20, měli správně a ti co měli víc jak 20, tak tam se odchýlil zaměstnavatel ve prospěch zaměstnance.
VH, když nemůžete dát odkaz, určitě byste mohla alespoň napsat znění z rozsudku, resp. jak je v rozsudku argumentováno. Není tam použito právě to " ve prospěch zaměstnance"?
Žaloba byla založena na tvrzení, že zaměstnavatel způsobem zaokrouhlování porušuje zákonnou zásadu rovného zacházení a zároveň jeho postup má diskriminační povahu. Petit zněl, aby byla zaměstnavateli uložena povinnost skončit s tímto závadným stavem, aby byly odstraněny následky tohoto jednání a aby byl zaměstnavatel povinen zaokrouhlovat tak, aby ten, jehož PP trvá celý kal. rok, měl výměru dovolené delší, než ten, kdo nastoupil v průběhu roku. V průběhu dokazování nic nezaznělo o odchylce, o jakýchsi pochybnostech (viz příspěvek alen1), tudíž ani že by bylo z tohoto důvodu rozhodnuto tak, jak bylo. Soud vyslovil, že zaokrouhlování je výlučnou záležitostí zaměstnavatele.
Díky, zákoník práce skutečně dává zaměstnavateli volnost v zaokrouhlování (i když pochybuji, že byl úmysl zákonodárce zrovna takovýto přístup, kdy za 6/12 z 20 je přiznáno 9 a polovina je 10), nakonec o tom jsem také psala. Co se týká rozhodnutí tohoto soudu, tak vzhledem k tomu, že tady šlo o opačný případ, není myslím možné brát toto rozhodnutí jako návod pro upírání nároků.
Nakonec nevím, jestli se někdo odvolal a jak případ dopadl nebo by dopadl, u případného odvolacího soudu.
A teď trochu mimo znění zákonů a práva, ale se selským rozumem. Vám opravdu přijde normální, aby zaměstnanec, který pracuje celý rok, měl nárok na dovolenou spočítán nižší, než ten, kdo pracuje o nějaký měsíc méně ? Chápal bych, kdyby třeba některé skupině, nebo některým zaměstnancům přiznal pár dní dovolené jako bonus, protože usoudil, že si to za něco zaslouží. Ale zaokrouhlovat tak, aby byli ztratní ti, co pracují pro něj déle ? To je opravdu asi nad moje "selské" chápání. Rozhodně nechci upírat zaměstnavateli možnost přiznat více dovolené, ale tento způsob mi nepřijde úplně v pořádku. A celkem chápu zaměstnance, že se jim to nelíbilo.
Jo a ještě jedna věc - paní VH, prosím, jak by to mohlo dopadnout, kdyby takto postupovali ve "státní správě", kde se nesmí odchýlit ani ve prospěch zaměstnance ? Zákoník práce nikde neuvádí možnost 22 dní. (vím, že ve státní správě je 25, ale určitě víte, jak to myslím. ) děkuji
>>>>
>>>>>
>>>>>rozhodnuto
>>>>>tak, jak bylo. Soud vyslovil, že zaokrouhlování je
>>>>>výlučnou záležitostí zaměstnavatele.
>>>>
>>>>Díky, zákoník práce skutečně dává zaměstnavateli
>>>>volnost v zaokrouhlování (i když pochybuji, že byl
>>>>úmysl
>>>>zákonodárce zrovna takovýto přístup, kdy za 6/12 z 20
>>>>je
>>>>přiznáno 9 a polovina je 10), nakonec o tom jsem také
>>>>psala. Co se týká rozhodnutí tohoto soudu, tak
>>>>vzhledem k tomu, že tady šlo o opačný případ, není
>>>>myslím
>>>>možné brát toto rozhodnutí jako návod pro upírání
>>>>nároků.
>>>>Nakonec nevím, jestli se někdo odvolal a jak případ
>>>>dopadl nebo by dopadl, u případného odvolacího
>>>>soudu.
>>>>
>>>Odvolání nebylo, rozhodnutí je v právní moci.
>>
>>A teď trochu mimo znění zákonů a práva, ale se
>>selským
>>rozumem. Vám opravdu přijde normální, aby
>>zaměstnanec,
>>který pracuje celý rok, měl nárok na dovolenou
>>spočítán nižší, než ten, kdo pracuje o nějaký měsíc
>>méně ?
>
>Jo a ještě jedna věc - paní VH, prosím, jak by to
>mohlo dopadnout, kdyby takto postupovali ve "státní
>správě", kde se nesmí odchýlit ani ve prospěch zaměstnance ?
>Zákoník práce nikde neuvádí možnost 22 dní. (vím, že
>ve státní správě je 25, ale určitě víte, jak to myslím.
>) děkuji
K Vaší první otázce: pokud jsem někdy nějaký "selský" rozum měla, tak jsem ho již dávno opustila, jinak bych se asi zbláznila. A tak mi nezbývá, než všechny soudní spory posuzovat z aspektu zákonného požadavku "tvrdit a dokazovat". K tomu u určovací žaloby přistupuje povinnost prokázat naléhavý právní zájem, což v tuto chvíli nevím, jak v dané kauze bylo posouzeno. K druhé otázce - 1/12 z 25 = 2,08, takže tam se přes 25 nedostanu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2017 17:53
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se počítá nárok na dovolenou, neboť se v tom moc nevyznám.
Jsem v pracovním poměru od 1.srpna 2017, na výplatních páskách mám napsáno, že mám nárok na dovolenou ve výši 8,5dne. Dovolenou jsem doposud žádnou neměl, ale v prosinci bych si chtěl pár dnů vybrat.
Výpočet je tedy 5/12 x 20 = 1,6666 za 1 měsíc.
Znamená to tedy, že si v prosinci mohu vybrat maximálně za 4x1,6666, tedy nastřádané dovolenkové dny za srpen až listopad, tedy celkově 6.6666 dne a v lednu se mi načte nějak zbytek, tedy dovolená za prosinec ve výši 1,67 dne,respektive dovolenou získanou za prosinec si mohu vybrat až v lednu?
Děkuji.