Re: Pronájem pokoje v domě
Ano, je to pokračování. Fakturu za nájem celého domu do konce roku jsem vystavil sám (budu zdaňovat dle par. 9). Ale příští rok tam budeme bydlet a jeden či dva pokoje přitom chceme pronajímat (včetně nějakých služeb, takže to bude ubytovací činnost). Jde mi o to, zda tu ubytovací činnost (zdaňovanou dle par. 7) může provádět má družka, která nemá podíl na domě, ale má registrovanou ubytovací činnost jako OSVČ.
A ona si bude dané pokoje od Vás pronajímat? A Vy pak budete příjem za nájem od ní zdaňovat atd.?
Povinnosti OSVČ - cizince neumím, snad odpoví někdo další.
Ne, nic jí pronajímat nebudu, ona se mnou sdílí domácnost (má na základě toho přechodný pobyt rodinného příslušníka EU). Mohl bych jí vystavit povolení majitele k pronajímání a ubytovací činnosti, ale nevím, zda to je vyžadováno a kým. Doufám, že bude stačit ohlášení na živnostenském úřadu, že dům bude sloužit jako provozovna pro ubytovací činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2017 15:03
Dobrý den!
Prosím o informaci, zda v domě, jehož jsem výlučným vlastníkem, může jeden či více pokojů pronajímat (provádět ubytovací činnost) má družka, která má v ČR přechodný pobyt a je OSVČ pro ubytovací činnost. Pokud ano, tak bude ze zisk z ubytovací činnosti zdaňovat dle par. 7 a platit sociální pojištění. Ale jak je to zdravotním pojištěním? Nyní má komplexní zdravotní pojištění, takže ze zisku z ubytovací činnosti (ani z jiných příjmů jako OSVČ) nebude odvádět žádné zdravotní pojištění? Děkuji.